Гренел и Вучић различито о таксама и прекиду кампање за повлачење признања независности Косова (ВИДЕО)

Бета пре 29 дана

Специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је данас у Београду да је јуче на Косову на сваком састанку "ставио до знања" да таксе на увоз српске робе морају да се укину, али да "исти захтев доноси" и у Београд, да Србија мора да обустави кампању за повлачење признања Косова. Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након састанка са Гренелом, да он не прихвата постављање једнакости између одлуке Приштине да уведе таксе на робу из Србије и БиХ и лобирања Београда код неких земаља да повуку признање независности Косова.

Гренел изјавио је данас у Београду да његова улога није да притиска, него да повеже две стране како би привреде Србије и Косова оствариле раст.

"Долазимо да вас повежемо, немам никакву агенду ни идеју. Нећу да вас притискам, желим да вас повежем да ваше привреде расту, да се створи више прилика за младе људе, да остану овде и да имају наду. Покушавам да се усредсредим на стварање динамике у привреди, а политику желим да оставим вама", рекао је Гренел у Београду, на заједничкој конференцији за новинаре после састанка с председником Србије Александром Вучићем.

Гренел је поновио да је јуче на Косову на сваком састанку "ставио до знања" да таксе на увоз српске робе морају да се укину, али да "исти захтев доноси" и у Београд, да Србија мора да обустави кампању за повлачење признања Косова.

"Та кампања мора да се обустави, треба да се концентришемо на привреду, на стварање све већег броја радних места", навео је Гренел.

Упитан да ли је фер да се захтев за укидањем такси повезује са захтевом за престанком кампање за повлачење признања Косова, Гренел је рекао да "не треба да одлучује да ли је нешто фер или није", да то две стране "треба да просуде", да он "покушава да се усредсреди на светлију будућност за људе Србије и Косова", а да остави политику по страни.

Поводом његове јучерашње изјаве да председник САД Доналд Трамп неће дозволити да решавање спора Србије и Косова дуго траје ако не буде напретка, Гренел је рекао да не уме да предвиди будућност, али да "осећа узбуђење и енергију".

"Осећам узбуђење и енергију јер почињемо да разговарамо и да постижемо одређени напредак. Ако стране одлуче да више не желе да разговарају, ја ћу отићи и радити нешто друго", додао је амерички дипломата.

Он је захвалио Вучићу за идеју о успостављању железничке линије између Београда и Приштине и додао да ће о томе у понедељак у Берлину бити одржан састанак стручних тимова две стране.

Председник Србије је навео да "Србија има другачији став о признавању Косова од Америке и Приштине".

"Они желе да се та независност призна, ми не желимо. Што се тиче такси, оне су уведене без икаквог разлога. И не може да буде 'танте за кукурику', мора да буде 'танте за танте'", рекао је Вучић.

Он је рекао да је Београд спреман за компромисно решење, да је увек спреман да помогне српском народу на Косову и да жели да разговара о свему, али да Србија није крива за увођење такси и да не може да прихвати никакву кривицу.

"Наш је посао да се томе супротстављамо (напорима Приштине да се учлањује у међународне организације). Али ми нисмо криви за увођење такси. Ни ми их нисмо уводили Приштини када је 2008. прогласила независност", рекао је он.

Вучић је рекао да он и Гренел данас у Београду имали отворен разговор о бројним питањима дијалога и захвалио му на до сада уложеном труду, уз сугестију да ће разговори бити настављени.

Он је рекао да је било речи о унапређењу животног стандарда људи са простора Балкана, о унапређењу економских и инфраструктурних веза у региону.

Вучић је додао да у процесу дијалога Београда и Приштине нема лаких разговора али да је упутио захвалност Гренелу због тога што је том питању приступио на рационалан начин и што је разумео потребу Србије и њеног народа да буду поштовани а не понижавани као много пута раније.

"Изнео сам све проблеме које имамо од увођења такси (на робу из Србије и БиХ). Само у једној години изгубили смо 435 милиона евра. Наше прехрамбене компаније су изопштене са косовско тржишта. Платили смо цену и унутрашње трговине у оквиру Цефта споразума и то је нанело штету, не само нама него и људима у Приштини", рекао је он.

(Бета, 01.24.2020)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Политика, најновије вести »