Конаковић позвао Бећировића и Комшића да смене амбасадора Врањеша

Бета 28.07.2023

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић позвао је данас чланове Председништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића да смене амбасадора БиХ у Србији Александра Врањеша по хитном поступку, после, како је наведено, скандалозне изјаве због које је доспео у жижу јавности.

"Видео сам данас у медијима да су чланови Председништва БиХ Бећировић и Комшић послали допис Министарству спољних послова БиХ (МСП), који је касно поподне стигао у Министарство, и да се од нас тражи да позовемо на консултације амбасадора Врањеша", казао је Конаковић новинског агенцији Фена.

Додао је како је МСП "остварило контакте" и да се амбасадор Врањеш огласио и одбио долазак у централу у Сарајеву и било какве разговоре.

Конаковић је подсетио да су се слично раније понашали амбасадори који су кадрови које именује члан Председништва БиХ из српског народа.

Он је навео да су Комшић и Бећировић могли лично позвати амбасадора Врањеша, наводећи како они као чланови Председништва БиХ имају право амбасадоре да позову на консултације.

Према његовим речима, чланови Председништва су и до сада звали амабасадоре на консултације, додавши да МСП служи само за техничку подршку.

Допис МСП-а, рекао је даље, није ни био потребан, предложивши Бећировићу и Комшићу да смене амбасадора Врањеша по хитном поступку.

"Реч је о особи која је и раније имала сличне изјаве. Гласали су за његов избор. МСП нема никакве надлежности када је реч о санкцијама према амбасдорима, то могу једино чланови Предедништва као колективни орган", истакао је Конаковић.

Комшић и Бећировић затражили су раније данас од МСП-а БиХ да хитно позове амбасадора Врањеша на консултације, поводом његовог недавног састанка са директором Безбедносно-информативне агенције (БИА) Србије Александром Вулином, који је стављен на америчку "црну листу".

Врањеш је на том састанку захвалио Вулину што ће двема студенткињама Факултета за криминалистику у Сарајеву, које су на дан комеморације сребреничким жртвама на друштвеним мрежама величале Ратка Младића, осуђеног за геноцид у Сребреници, омогућити даље школовање у Београду, дати им државну стипендију и обезбедити смештај у студентском дому.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић подржала је Врањеша, наводећи да амбасадор има право да се састане са руководиоцима и представницима сваке институције у земљи пријема.

Председник Републике Српске Милорад Додик је на Твитеру написао: "Позвао сам амбасадора на консултације, мени се одазвао", објавивши своју и Врањешеву фотографију.

(Бета, 07.28.2023)

Прочитајте још

Кључне речи

Друштво, најновије вести »