Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.01.2016

Nikolić: Sukobi ugrožavaju RS

Slobodna Evropa 05.01.2016
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je optužbe srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da se miješa u unutrašnje odnose te zemlje i dodao da sve što govori, govori jer mu ustavna obaveza nalaže da štiti srpski… »

Dvije osobe osumnjičene da su pripadnici ID uhapšene u Prištini

Slobodna Evropa 05.01.2016
Kosovska policija uhapsila je na aerodromu u Prištini u ponedjeljak, 4.januara, dva muškarca zbog sumnje da se radi o povratnicima iz rata u Siriji, potvrdio je za RSE portparol policije Daut Hodža. Vjeruje se da su se borili na strani takozvane… »

Vućić i Ivanić razgovarali telefonom

Slobodna Evropa 05.01.2016
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić konstatovali su danas u telefonskom razgovoru da odnosi BiH i Srbije napreduju i da je potrebno još više podstaći saradnju, posebno u oblasti… »

Uništeno svo hemijsko oružje koje je prijavila Sirija

Slobodna Evropa 05.01.2016
Arsenal hemijskog oružja koje je Sirija prijavila 2013. godine u potpunosti je uništen, saopštila je danas Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OIAC) sa sjedištem u Hagu. "Arsenal hemijskog oružja 100 odsto je uništen", izjavio je France… »

Zaplenjeno tri tone kokaina u Španiji

Slobodna Evropa 05.01.2016
Španska policija saopštila je danas da je zaplenila tri tone kokaina na severoistoku zemlje i dodala da je uhapsila 12 osoba, medju kojima državljane iz Španije, Holandije i Velike Britanije. "To je najveća zaplena te vrte droge od 1999. godine"… »

Bahrein: Sukob šiitskih demonstranata i policije

Slobodna Evropa 05.01.2016
Policija u Bahreinu bacila je suzavac na demonstrante koji su protestovali zbog pogubljenja poznatog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji. Stotine demonstranata izašlo je na ulice Sitre, grada južno od prijestonice Maname. Kako prenosi AP… »

NATO kategorički demantuje da je prijetnja po Rusiju

Slobodna Evropa 05.01.2016
NATO je kategorički u utorak, 5.januara, odbacio optužbe Rusije da aktivnosti i proširenje Alijanse predstavljaju prijetnju za rusku sigurnost. Portparolka NATO-a Oana Lungesku izjavila je da Alijansa proučava novu rusku bezbjednosnu doktrinu koja je… »

Sindikati prosvete Srbije traže hitan sastanak sa Vladom

Slobodna Evropa 05.01.2016
Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) zatražio je danas "hitan nastavak pregovora o materijalnom stanju u prosveti". U pismu upućenom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ministru prosvete Srđanu Verbiću i ministarici državne uprave i lokalne… »

SNS i SPS: Odvojeno na izborima u Vojvodini

Slobodna Evropa 05.01.2016
Srbija još neće ići na vanredne parlamentarne izbore. Zaključak je koji se može izvući nakon razgovora Aleksandra Vučića, premijera Srbije i predsednika Srpske napredne stranke i Ivice Dačića njegovog najbližeg koalicionog partnera koji… »

Raste zabrinutost zbog odnosa na relaciji Rijad - Teheran

Slobodna Evropa 05.01.2016
Pripremila: Jasmina Lazić Sledeći potez Saudijske Arabije, Sudana i Bahreina, i Kuvajt je doneo odluku da prekine diplomatske odnose sa Iranom. Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Velika Britanija i brojne druge članice međunarodne zajednice… »