Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 21.06.2016

SAD nudi besplatne online fakultete za izbjeglice

Al Jazeera 21.06.2016
Inicijativa osigurava besplatan pristup kursevima univerziteta poput američkog Harvarda ili britanskog Edinburgha. Izbjeglice diljem svijeta moći će sudjelovati u više od 1.000 besplatnih online sveučilišnih tečajeva, u okviru programa State… »

Evropska unija produžila sankcije Rusiji

Al Jazeera 21.06.2016
Rusija je zauzvrat proglasila embargo na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja EU-a. Ambasadori 28 zemalja članica Evropske unije odobrili su produženje sankcija Rusiji za još šest mjeseci. Odluka se očekivala u petak pred samit… »

UNICEF: Loša briga o djeci migrantima

Al Jazeera 21.06.2016
U njemačkim prihvatnim centrima loše se brine o migrantskoj djeci, saopćio je UNICEF u izvještaju. UNICEF je saopćio da djeca migranti u Njemačkoj nemaju adekvatan zdravstveni tretman, a u velikim centrima za prihvat migranata mališani i po pola… »

Video: Smrtonosne poplave u Japanu

Al Jazeera 21.06.2016
Tri osobe su poginule, a još tri se vode kao nestale u poplavama i odronima koji su pogodili južni dio Japana. Izvor: YouTube/KyodoNews Najmanje troje ljudi je poginulo, a troje se vode kao nestali u poplavama i odronima koji su pogodili južni dio… »

U ofanzivi na Falluju ubijeno 2.500 pripadnika ISIL-a

Al Jazeera 21.06.2016
Šef protuterorističkih snaga Iraka nije potkrijepio taj broj, ali je rekao da su 15 posto poginulih bili strani borci. Tijekom jednomjesečne ofenzive u cilju preuzimanja grada Falluje iz ruku oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL)… »

Brexit bi ponovo mogao pokrenuti pitanje nezavisnosti Škotske

Al Jazeera 21.06.2016
Uz Sjevernu Irsku, Škotska je najprivrženiji dio Velike Britanije ideji Europske unije, pokazuju to ankete. Prema njima, u ovom trenutku, više od 70 posto građana Škotske podržava ostanak u EU. Priča o Brexitu mogla bi ponovno pokrenuti i ideje o… »

Istraga protiv francuskih vojnika

Al Jazeera 21.06.2016
Vojnici u Centralnoafričkoj Republici upleteni su u navodne slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u toj zemlji. Francusko tužilaštvo je saopćilo kako je otvorilo istragu vezano za dva slučaja nasilja koja su, navodno, počinili francuski vojnici… »

Najavljen razgovor Ivanića i Čovića o SSP-u

Al Jazeera 21.06.2016
Članovi Predsjedništva razgovarat će u srijedu u Banjoj Luci nakon što je Ivanić osporio prihvatanje SSP-a u Predsjedništvu BiH. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Mladen Ivanić razgovarat će sutra u Banjoj Luci o… »

Rekordne temperature i požari u SAD-u

Al Jazeera 21.06.2016
Toplinski val pogodio je jugozapad Sjedinjenih Američkih Država. Visoke temperature usmrtile su petero ljudi. Hiljade vatrogasaca bore se protiv požara u četiri savezne države.… »

Crna Gora: CANU spreman ispraviti Rječnik

Al Jazeera 21.06.2016
Crnogorski intelektualci, zastupnici Bošnjaka i Albanaca i Mešihat IZ-a zatražili su povlačenje Rječnika zbog uvreda. Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) spremna je u Rječniku crnogorskog književnog i narodnog jezika ispraviti sve sporne… »