Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 21.06.2016

Mogherini Thaciju: Riješite granični spor sa CG

Al Jazeera 21.06.2016
EU traži da Kosovo ratificira sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom prije vizne liberalizacije. Predsjednik Kosova, Hashim Thaci tokom boravka u Briselu sastao se s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosu politiku Evropske unije, Federicom… »

Vučić najavio otpuštanje 7.000 radnika

Al Jazeera 21.06.2016
MMF očekuje da će rast BDP-a iznositi 2,5 posto i kaže da se otpuštanja u javnom sektoru provode po planu. Misija Međunarodnog monetarnog fonda završava posjetu Srbiji, nakon čega se očekuje ocjena četvrte i pete revizije stand-by aranžmana od… »

Pet žrtava u prevrtanju autobusa kod Aleksinca

Al Jazeera 21.06.2016
Do nesreće je došlo kada je autobus slovačkih registarskih oznaka sletio s kolovoza na autoputu Niš - Beograd. Pet osoba je poginulo, a 26 povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u utorak rano ujutro u mjestu Bobovište na autoputu Niš… »

Fotopriča: Nemoj biti kao Putin, Le Pen i drugi desničari

Al Jazeera 21.06.2016
Jedan od najpriznatijih svjetskih umjetnika Wolfgang Tillmans svojom kampanjom želi pokazati da bi Brexit bio koban za cijelu Evropu i svijet. Piše: Harun Cero Nagrađivani umjetnik Wolfgang Tillmans, Nijemac sa adresom u Velikoj Britaniji, mjesecima… »

Patnje raseljenih žena na Sinaju

Al Jazeera 21.06.2016
Domovi raseljenih žena su porušeni u zračnim udarima, dok su muški članovi njihovih porodica ubijeni ili uhapšeni. Piše: Mona al-Zimleut SJEVERNI SINAJ - U primitivnoj kolibi od pruća na najvišim planinskim vrhovima na jugu Sheikh Zuweide u… »

Hercegovina: Sistem zdravstva na izdisaju

Al Jazeera 21.06.2016
Do jula bi se trebalo riješiti upravljanje Zavodom zdravstvenog osiguranja HNK-a, ili će plate medicinskih radnika biti upitne. Prošli su svi rokovi za dogovor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije o… »

Ramazanska atmosfera u pariškom kvartu

Al Jazeera 21.06.2016
Sjeveroistočni kvart Belleville, gdje u miru žive muslimani i Jevreji, obiluje arapskim trgovinama. Piše: Osama Abdel Maksoud PARIZ - Ukoliko želite osjetiti atmosferu mjeseca ramazana, a nalazite se u Parizu, onda trebate posjetiti kvart Belleville… »

Video: Topla dobrodošlica Sirijcima u Norveškoj

Al Jazeera 21.06.2016
Frode Rustoy kaže da mu je susret s izbjegličkom porodicom iz Sirije promijenio život. Sirijska djevojčica Leyla, koja je iz Halepa izbjegla u Norvešku s porodicom, kaže da je zaboravila sve o teškom izbjegličkom putu. „Ne želim se sjećati… »

Švedska pooštrila zakone o azilu

Al Jazeera 21.06.2016
Vlada smatra kako je potez neophodan zbog problema koji su nastali dolaskom 163.000 azilanata. Švedski parlament usvojio je strožija pravila za tražitelje azila, uključujući i obustavu davanja stalnog boravka onima kojima je odobren azil u toj… »

Osim: Španija i Italija favoriti i nema više autsajdera

Al Jazeera 21.06.2016
Španija ima kontinuitet, a Italija i da ne igra, bod im je siguran, kaže legendarni fudbalski stručnjak. Piše: Muhamed Bikić Bosanskohercegovački fudbalski stručnjak Ivica Osim EURO 2016. u Francuskoj prati iz Graza, gdje je svojevremeno vodio… »