Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 21.06.2016

Manjine u fokusu ksenofobne kampanje za Brexit

Al Jazeera 21.06.2016
Britanci su zastrašivani kako će im imigranti oteti posao, a manjine strahuju od moguće promjene raspoloženja prema njima u slučaju Brexita. Piše: Mladen Obrenović Kampanja koja prati referendum o ostanku, odnosno izlasku Velike Britanije iz… »

Izraelski vojnici ubili palestinskog dječaka

Al Jazeera 21.06.2016
Nakon što su napadnuti kamenjem i 'Molotovljevim koktelima', izraelski vojnici krenuli su u potjeru i ubili dječaka. Izraelski vojnici zabunom su ubili palestinskog dječaka, nakon što su otvorili vatru na skupinu koja je gađala kamenjem izraelska… »

Iran upozorio Bahrein zbog šiitskog imama

Al Jazeera 21.06.2016
Iranska revolucionarna garda upozorila na mogućnost oružanog otpora zbog oduzimanja državljanstva Isi Qassimu. Šef Iranske revolucionarne garde izdao je upozorenje Bahreinu, u kojem navodi da bi se mogao desiti oružani otpor širom ove zemlje nakon… »

Senat: Bez pooštravanja kontrole naoružanja

Al Jazeera 21.06.2016
Poslanici iz Republikanske i Demokratske stranke glasali u skladu sa stranačkim stavovima i međusobno blokirali nacrte. Američki Senat odbacio je planove o pooštravanju kontrole naoružanja, uključujući i zabranu kupovine naoružanja osobama koje su… »

Kolumbija: Moguće primirje nakon 50 godina

Al Jazeera 21.06.2016
Predstavnici Vlade Kolumbije od kraja 2012. na Kubi vode pregovore s FARC-om. Kolumbija bi do 20. jula mogla dovršiti mirovne pregovore s ljevičarskom pobunjeničkom grupom FARC, rekao je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, što bi bio ključan… »

Istraga protiv bivšeg čelnika Volkswagena

Al Jazeera 21.06.2016
Winterkorn se tereti za nepravovremeno obavještavanje investitora vezano za skandal s ispušnim plinovima. Njemački tužitelji pokrenuli su istragu protiv bivšeg generalnog direktora Volkswagena (VW) Martina Winterkorna i još jednog neimenovanog… »

Kineski Sunway TaihuLight najjači kompjuter na svijetu

Al Jazeera 21.06.2016
Novi superkompjuter je u potpunosti kineski proizvod, dvostruko je brži i tri puta efikasniji od prethodnika Tianhe-2. Novi superkompjuter Sunway TaihuLight iz Kine zauzeo je prvo mjesto na listi najjačih svjetskih računara. Taj superkompjuter je u… »