Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 21.06.2016

Veliki napredak ISIL-a u Raqqi

Al Jazeera 21.06.2016
ISIL istjerao Assadove borce iz velikih dijelova provincije Raqqa i preuzeo kontrolu nad naftnim poljem. Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) je ponovno zauzela velike dijelove teritorije u sjevernoj sirijskoj provinciji Raqqa koju je nedavno… »

Vježba specijalaca RS-a uznemirila Srebreničane

Al Jazeera 21.06.2016
SDA poziva međunarodne institucije da zaštite povratnike u RS, rekavši da se radi o demonstraciji sile entitetskog MUP-a. Niko ne spori da nadležne institucije trebaju vršiti provjere i obuke svojih uposlenika, ali kada bez znanja upadnu u selo gdje… »

Svaki drugi stanovnik regije za odlazak u EU

Al Jazeera 21.06.2016
Nezadovoljstvo institucijama, nepovjerenje u državu i loša ekonomska situacija zajedničko je za sve zemlje regije. Velika stopa nezaposlenosti i loša ekonomska situacija, problemi su na koje ukazuje godišnje istraživanje Balkanskog barometra koje je… »

Sindikat policije:Huligani će napasti sudiju

Al Jazeera 21.06.2016
Hrvatska policija upozorava da huligani planiraju prekid utakmice Hrvatska-Španija, dok HNS poziva na korektno navijanje. Sindikat policije u Hrvatskoj ima saznanja da će na utakmici između Hrvatske i Španije huligani ponovo pokušati napraviti… »

Najavljena velika izložba Kur'ana u SAD-u

Al Jazeera 21.06.2016
Primjerci Kur'ana koji datiraju od osmog do 17. vijeka bit će izloženi u Smithsonianu u saradnji sa Turskom. Više od 60 primjeraka Kur'ana bit će dio prve velike izložbe svete knjige muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama, koja će krajem… »

Propao pokušaj SDSM-a za opoziv Ivanova

Al Jazeera 21.06.2016
Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez nije obezbijedio dvotrećinsku većinu potrebnu za pokretanje procedure opoziva predsjednika. Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez nije obezbijedio dvotrećinsku većinu potrebnu za pokretanje… »

Zvizdić: BiH bi mogla izgubiti 100 miliona eura

Al Jazeera 21.06.2016
Predsjedavajući Vijeća ministara kaže da Predsjedništvo BiH treba hitno potvrditi adaptaciju SSP-a. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je pozvao sve političke aktere u zemlji da aktivno rade na ispunjavanju… »

Senat odbio oštriju kontrolu oružja

Al Jazeera 21.06.2016
Senat Sjedinjenih Američkih Država blokirao je planove za uvođenje mjera vezanih za kontrolu oružja. Nedavno masovno ubistvo u Orlandu dovelo je do intenziviranja debate i jačanja pritisaka da se pooštre zakoni o oružju, osobito nakon informacija… »

Policija opkolila selo kod Srebrenice

Al Jazeera 21.06.2016
Selo Luke kod Srebrenice od sinoć je okruženo policijom naoružanom dugim cijevima. Povratnici su uznemireni, dok prvi ljudi policije navode, kako je riječ o rutinskoj vježbi.… »

Video: Barel-bombama po Darayi

Al Jazeera 21.06.2016
Više od 52 barel-bombe su bačene na predgrađe Damaska, dok je ISIL izgubio kontrolu nad nekoliko gradova. Izvor: YouTube/Daraya Council Više od 52 barel-bombe jučer su bačene na Darayu, predgrađe Damaska, objavili su aktivisti u utorak. Dramatični… »