Ekonomija arhiva vesti 16.01.2018

Misterija obavila Bosnu, gde idu toliki dijamanti?

B92 16.01.2018
Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u Bosni i Hercegovini enormno je porastao, pa je u 2017. uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije. Uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 konvertibilnih maraka na 4.711.150 KM, dragog kamenja na… »

"Turski tok" čeka Brisel

Danas 16.01.2018
Gasovod „Turski tok” moguće je produžiti do Evrope, samo ako Evropska komisija pruži čvrste garancije da projekat neće biti obustavljen, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, a prenosi agencija Tas. Budući da se prva linija… »

Država tužila većinskog vlasnika Energoprojekta Dobrosava Bojovića

Politika 16.01.2018
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac rekao je danas da je država tužila većinskog vlasnika Energoprojekt Dobrosava Bojovića zbog toga što je povukao tužbu koju je protiv njega podnelo ranije rukovodstvo Energoprojekta… »

Srbija ni u najavi; Markione: Ne damo FCA Kinezima

B92 16.01.2018
Automobilska kompanija FCA nema nameru da deli poslovanje ili da pojedinačne brendove prodaje Kini ili drugim partnerima, kaže šef FCA Serđo Markione. "Nećemo ništa da razdvajamo. Nemamo nameru da razdvojimo poslovanje i da bilo šta damo Kinezima"… »

Nova pravila za izvoz voća i povrća u Rusiju

Politika 16.01.2018
Fokus se stavlja na izvoznike svežeg voća i kontrolu porekla poljoprivrednih proizvoda. Suština je, kako je za „Politiku” potvrdio Branislav Nedimović, sprečavanje reeksporta. Vlada Srbije donela je uredbu o novoj evidenciji izvoznika voća i… »

Turska i EU - vreme je za plan B

Vesti online 16.01.2018
Nakon više od poluvekovnog procesa približavanja Europskoj uniji, Turska i Brisel ulaze u novo razdoblje odnosa u kojem će prioritet imati čvršća saradnja u pojedinim područjima, a ne punopravno članstvo, smatraju analitičari, piše Frans pres… »

Izmena plana - prate konkurenciju, biće duplo više

B92 16.01.2018
Detroit -- Američka automobilska kompanija Ford će povećati ulaganja u električne automobile na 11 milijardi dolara u narednih pet godina. To je više nego duplo u odnosu na ranije najavljena ulaganja. Predsednik kompanije Bil Ford je rekao da će… »

Gde će novac od "Tesle"? "Nismo još razmatrali"

B92 16.01.2018
Beč -- Vlada još nije razmatrala kojom će dinamikom novac od koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” biti uplaćivan u budžet, niti kako će taj novac biti trošen. To je izjavio ministar finansija Dušan Vujović, navodeći da je pre tri godine ideja… »

I zvanično najviše na svetu, preskočili i Japance

B92 16.01.2018
Minhen -- Suficit tekućih plaćanja Nemačke je u 2017. godini bio najveći na svetu, saopštio je minhenski ekonomski institut Ifo. Suficit tekućih plaćanja Nemačke, kao najšire merilo spoljne trgovine jer uključuje ne samo trgovinu robom i… »

Oružari strahuju od dolaska "prljavog kapitala"

B92 16.01.2018
Sindikati fabrika namenske industrije prihvatili inicijativu Ministarstva odbrane za nastavak pregovora o novom zakonu o naoružanju i odložili odluku o protestu. Sindikati preduzeća namenske proizvodnje (Zastava oružja, Prva iskra u Bariču, Krušik u… »