Ekonomija arhiva vesti 16.01.2018

Misterija obavila Bosnu, gde idu toliki dijamanti?

B92 16.01.2018
Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u Bosni i Hercegovini enormno je porastao, pa je u 2017. uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije. Uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 konvertibilnih maraka na 4.711.150 KM, dragog kamenja na… »

Lavrov sve demantovao: Ide li Turski tok do Srbije?

Vesti online 16.01.2018
Gasovod Turski tok je jedino moguće produžiti dalje do Evrope, ako EK pruži čvrste garancije da projekat neće biti obustavljen, rekao je Sergej Lavrov. - S obzirom da se prva linija gasovoda sada gradi kako bi se isporučio gas Turskoj, druga linija… »

Država tužila većinskog vlasnika Energoprojekta Dobrosava Bojovića

Beta 16.01.2018
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac rekao je danas da je država tužila većinskog vlasnika Energoprojekt Dobrosava Bojovića zbog toga što je povukao tužbu koju je protiv njega podnelo ranije rukovodstvo Energoprojekta… »

"Fijat neće prodati pojedinačne brendove Kinezima"

Blic 16.01.2018
Automobilska kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) nema nameru da razdvoji svoje poslovanje ili da pojedinačne brendove prodaje Kini ili drugim partnerima, izjavio je generalni direktor FCA Serđo Markjone. - Nećemo ništa da razdvajamo. Nemamo… »

Nova pravila za izvoz voća i povrća u Rusiju

B92 16.01.2018
Fokus se stavlja na izvoznike svežeg voća i kontrolu porekla poljoprivrednih proizvoda. Suština je, kako je za list Politika rekao Branislav Nedimović, sprečavanje reeksporta. Fokus se stavlja na izvoznike svežeg voća i kontrolu porekla… »

Mediji: Turska i EU – vrijeme je za plan B

Al Jazeera 16.01.2018
Analitičari smatraju da je jasno da skoro neće biti pomaka u pristupnim pregovorima te je riječ o novom formatu konkretne saradnje. Nakon više od polustoljetnog procesa približavanja Europskoj uniji Turska i Bruxelles ulaze u novo razdoblje odnosa, u… »

Najavljene investicije u električne automobile premašuju 90 mlrd dolara

SEEbiz 16.01.2018
DETROIT - Ford Motor najavio je ovih dana da kani udvostručiti ulaganja u električna vozila na 11 milijardi dolara, no to je samo dio investicijskog tsunami vala globalnih auto kompanija u proizvodnju baterija i električnih automobila, koji doseže… »

Gde će novac od "Tesle"? "Nismo još razmatrali"

B92 16.01.2018
Beč -- Vlada još nije razmatrala kojom će dinamikom novac od koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” biti uplaćivan u budžet, niti kako će taj novac biti trošen. To je izjavio ministar finansija Dušan Vujović, navodeći da je pre tri godine ideja… »

Višak u njemačkoj platnoj bilanci i u 2017. najveći u svijetu

SEEbiz 16.01.2018
BERLIN - Njemačka je i prošle godine bilježila najveći višak u platnoj bilanci u svijetu, objavio je u utorak ekonomski institut Ifo, otvarajući vrata novom valu kritika na račun najvećeg europskog gospodarstva. Međunarodni monetarni fond (IMF) i… »

Oružari strahuju od dolaska "prljavog kapitala"

B92 16.01.2018
Sindikati fabrika namenske industrije prihvatili inicijativu Ministarstva odbrane za nastavak pregovora o novom zakonu o naoružanju i odložili odluku o protestu. Sindikati preduzeća namenske proizvodnje (Zastava oružja, Prva iskra u Bariču, Krušik u… »