Ekonomija arhiva vesti 16.01.2018

Vujović: Banke su po definciji konzervativne

B92 16.01.2018
Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je očekivanje da će proces rešavanja problematičnih državnih preduzeća ući u završnu fazu. Vujović je novinarima, na marginama konferencije Juromani u Beču, na pitanje kako stoje stvari s… »

Zabluda da oko lešnika nema posla, ali zarada...

B92 16.01.2018
Beograd -- Porodica Mijatović, iz Bačke Palanke, pre osam godina počela je da se bavi proizvodnjom lešnika, a tek za nekoliko godina očekuje pun rod tog jezgrastog voća. Kako tvrdi vlasnik zasada leske Miro Mijatović, a prenosi RTV, njih nije… »

Peković založio hotel za kredit

B92 16.01.2018
Elitnim bečićkim hotelom Mediteran ubuduće će gazdovati podgorička kompanija Spencer&Hill, košarkaša Nikole Pekovića. Peković je odmah nakon knjiženja založio hotel za novi kredit od šest miliona evra, pišu crnogorski mediji. Pred Novu godinu… »

Veštačka inteligencija tačnija od lekara

BizLife 16.01.2018
Foto: Pixabay U oksfordskoj bolnici istraživači su razvili veštačku inteligenciju koja može dijagnostikovati srčane bolesti i rak pluća. Trenutno, kardiolozi procenjuju da li postoji neki problem samo na osnovu otkucaja srca. Ali čak i najbolji… »

Markione ne ustupa ni deo Fijata

BizLife 16.01.2018
Foto: Beta/AP Kompanija Fijat Krajsler nema nameru da deli poslovanje ili da pojedinačne brendove prodaje Kini ili drugim partnerima, kaže šef FCA Serđo Markione. “Nećemo ništa da razdvajamo. Nemamo nameru da razdvojimo poslovanje i da bilo šta… »

Skoro 100 milijardi dolara najavljenih investicija u elektromobile

BizLife 16.01.2018
Foto: Pixabay Dosadašnja najavljena ulaganja u električne automobile globalnih kompanija premašuju 90 milijardi dolara i tu neće stati, piše Reuters. Ulaganja u električne automobile najavljena do danas uključuju najmanje 19 milijardi dolara od… »

Dropbox najavljuje IPO

SEEbiz 16.01.2018
NEW YORK - Američka tvrtka za pohranu podataka u oblaku Dropbox prva je u nizu američkih tehnoloških kompanija koja je odlučila ove godine izaći na burzu. Štoviše, ako se potvrde trenutačne procjene vrijednosti kompanije od 10 milijardi dolara, to… »

Ambiciozan plan EK o plastičnom otpadu

BizLife 16.01.2018
Foto: Pixabay Evropska komisija je objavila strategiju za upravljanje plastičnim otpadom s ciljem da se do 2030. godine sva plastična ambalaža reciklira i ograniči jednokratna upotreba plastike. “Ako ne promenimo način na koji proizvodimo i… »

Najveća ukrajinska banka prala pare

B92 16.01.2018
Ukrajinska PrivatBank, najveća banka u zemlji, korišćena je za pranje novca i sumnjive transakcije najmanje 10 godina, saopštila je Centralna banka Ukrajine. "Istragom je utvrđeno da je PrivatBank bila u središtu velikih i koordinisanih prevara… »

Nedimović pozvao francuske firme da ulažu u Srbiju

B92 16.01.2018
Srbija i Francuska će unaprediti saradnju u oblasti evropskih integracija, a posebno u delu koji se odnosi na otvaranje pregovaračkih poglavlja za poljoprivredu. To je rečeno na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadora… »