Izvor: Sputnik arhiva vesti 16.03.2018

Slovenija predala tužbu protiv Hrvatske

Sputnik 16.03.2018
Slovenija je predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici. Predajom tog pisma formalno bi trebalo da počne rok od tri meseca u kojem bi Komisija trebalo da se izjasni… »

Dodik: Većina Srba u RS bi se izjasnila za pripajanje Srbiji

Sputnik 16.03.2018
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi se većina Srba u Srpskoj na referendumu, kada bi on bio održan, izjasnila za pripajanje RS Srbiji. „Gurnuti smo u BiH, to mesto nam je nametnuto kao moranje, diktirano od međunarodnog… »

„Amanet“ — nova inicijativa u Crnoj Gori da se SPC oduzmu crkve i manastiri

Sputnik 16.03.2018
U Crnoj Gori se ponovo pokreću aktivnosti za oduzimanje crkava i manastira Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovog puta je to peticija, a inicijativa je nazvana „Amanetom“, uz poruku da bez rešavanja pitanja statusa crnogorskih manastira i crkava nema… »

Naučnici konačno otkrili: Šta je starije — kokoška ili jaje?

Sputnik 16.03.2018
Naučnici univerziteta Šefild i Varvik su, čini se, našli odogovor na pitanje svih pitanja: šta je starije, kokoška ili jaje, piše britanski „Dejli mejl“. Na najčešće postavljeno pitanje od postanka sveta ljudi u najvećem broju odgovaraju… »

NASA na mukama: Naše letelice neće moći da unište asteroid koji leti ka Zemlji

Sputnik 16.03.2018
Nasine letelice najverovatnije neće moći bez upotrebe nuklearne sile da unište ogroman asteroid koji leti ka Zemlji, upozoravaju naučnici. Upozorenje dolazi od Američkog nacionalnog tima za planetarnu bezbednost, a odnosi se na asteriod Benu, koji bi… »

Hoće li NATO napasti Rusiju

Sputnik 16.03.2018
Slučaj trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja nova je inscenacija po ugledu na Račak i Markale, koji bi trebalo da posluži stvaranju što jačeg antiruskog saveza. Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da… »

Rusija bira šefa države

Sputnik 16.03.2018
U Rusiji se u nedelju održavaju predsednički izbori, na kojima građani biraju sedmog po redu šefa države. U trci za predsedničku funkciju je osam kandidata, ali je glavni favorit aktuelni predsednik Vladimir Putin, kome će, u slučaju pobede, to… »

Sputnjik — trn u oku Vašingtona

Sputnik 16.03.2018
Čini mi se da je Vašington frustriran što mediji koji se finansiraju iz američkog budžeta nemaju takav uticaj u Srbiji, a da je poruka Pentagona da će se SAD svim silama boriti protiv ruskog uticaja u našoj zemlji, uključujući i protiv samog… »

Đina Haspel — vraća li se CIA proverenim metodama mučenja

Sputnik 16.03.2018
Od trenutka kada je Tramp odlučio da unapredi Đinu Haspel, koja je ranije bila zamenica direktora CIA, i postavi je na mesto šefice obaveštajne službe, mnogi stručnjaci širom sveta izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog tog poteza, imajući u… »

Lavrov: Amerika bi da obezvredi ruski nuklearni potencijal

Sputnik 16.03.2018
Razmeštanje globalnog sistema protivraketne odbrane SAD ima cilj da obezvredi strateški nuklearni potencijal Rusije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je podsetio da je nakon istupanja SAD iz Sporazuma o ograničavanju sistema… »