Svet arhiva vesti 28.03.2019

Zapalila mu automobil i slala preteća pisma: Norveški ministar podneo ostavku zbog optužbi na račun partnerke

Blic 28.03.2019
Norveški ministar pravde Tor Mikel Vara podneo je ostavku nakon što je njegova partnerka optužena za više nedozvoljenih radnji, između ostalog paljenje automobila Vara. Norveška bezbednosna agencija (PST) saopštila je ranije danas da je ministrova… »

I Merkelova podržala „Pojas i put”

Politika 28.03.2019
„Vreme naivnosti Evrope pred Kinom je prošlo. U odnosu prema Kini godinama smo nastupali nejedinstveni. Kina se koristila našim podelama.” Tim rečima francuski predsednik Emanuel Makron opisao je odnose EU i Kine prošlog petka, dan pre nego što… »

U Francuskoj od januara 1100 mrtvih delfina, brutalno ubijeni

Politika 28.03.2019
Na francuskoj atlanskoj obali pronađeno je od januara rekordnih 1.100 mrtvih delfina koji su verovatno žrtve industrijskog ribolova što je pokrenulo javnost u Francuskoj da reaguje. Ono što je šokiralo francuske istraživače, osim rekordnog broja… »

Tri nordijske banke prale milione s Istoka

Politika 28.03.2019
Sa računa filijale Danske bank na račune podružnice Svedbank u Talinu prebačeno 10 milijardi evra slabo znanih stranih klijenata. Tri nordijske banke, Danske bank, Svedbank i Nordea, u jeku najveće globalne finansijske krize od Drugog svetskog rata… »

Drama u Los anđelesu: Parkirao je "Bentli" ispred Sajentološke crkve, a onda ušao unutra i počeo da preti nožem

Blic 28.03.2019
Muškarac koji je vitlao mačem u sajentološkoj crkvi kod Los Anđelesa ubijen je juče u pucnjavi sa policijom. U incidentu koji se odigrao u Crkvi sajentologije u Inglvudu ranjena su dva policajaca, ali mnogi drugi detalji su nejasni, uključujući… »

Erdogan: Aju Sofiju zvaćemo džamijom

OK radio 28.03.2019
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da će muzej Aja Sofija u Istanbulu biti opet pretvoren u džamiju. - Aja Sofija neće se više zvati muzej. Njen status će se promeniti. Zvaćemo je džamija - rekao je Erdogan sinoć u televizijskom… »

Sirija objavila video: Ovako je Izrael raketirao Alep (video)

Sputnik 28.03.2019
Sirijski mediji objavili su snimak na kojem se mogu videti posledice jučeršnjeg bombardovanja izraelskih snaga po gradu Alepu. Kako su prethodno sirijski mediji javili, bombardovan je aerodrom u tom gradu, ali i naselje Džibrin, kao i industrijska zona… »

Sirijski predlog Americi: A da vi date Južnu Karolinu Izraelu?

Sputnik 28.03.2019
Stalni predstavnik Sirije pri UN Bašar Džafari predložio je američkim vlastima da poklone Izraelu dve sopstvene države ako već nastoje da na neki način pruže podršku toj zemlji. „SAD imaju mnogo sopstvene zemlje, koja zauzima prilično veliki… »

Rusija o avionima u Venecueli: Ne narušavamo balans snaga

Sputnik 28.03.2019
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija ne krši međunarodno pravo i ne menja balans snaga u regionu Južne Amerike za razliku od zemalja Zapada. „Naglasiću još jednom, ruski stručnjaci su u Venecuelu… »

O Teslinim pismima Pupinu, koja je nedavno objavio Nedeljnik, sada pišu najveći svetski mediji

Nedeljnik 28.03.2019
Njujork tajms, Vašington post, Ej-Bi-Si njuz izveštavaju o pismima do kojih je došlo udruženje "Adligat", a objavio Nedeljnik početkom marta. Brojni svetski mediji preneli su vest da je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju… »