Kina planira lansiranje nove posade ka svemirskoj stanici u oktobru

Beta pre 2 sata

Kina planira da lansira svemirski brod Šendžou-19 sa posadom i dočeka povratak tajkonauta iz misije Šendžou-18 na Zemlju krajem oktobra, saopštila je Kineska svemirska agencija.

Prema planu misije za oktobar, koji je objavljen ove nedelje, posada Šendžou-18, koja se nalazi na kineskoj orbitalnoj svemirskoj stanici Tiangong, završava svoju šestomesečnu svemirsku misiju ovog meseca i kreće na put nazad, prenosi Sinhua.

Posadu Šendžou-18 čine tri muška tajkonauta - Je Guangfu, Li Cong i Li Guangsu. Posada je lansirana u svemir 25. aprila.

Tokom nedelje praznovanja Nacionalnog dana, posada Šendžou-18 se trudi da održi redovan i uređen balans između posla i života. Međutim, njihovo vreme je uglavnom ispunjeno teškim radnim obavezama, uključujući naučne eksperimente, prikupljanje podataka i pripreme za dolazak nove posade i primopredaju posla.

Prema nedavnim snimcima koje je objavila Kineska medijska grupa, trojica tajkonauta iz Šendžou-18 izrazili su uzbuđenje zbog predstojećeg "ponovnog susreta" u svemirskoj stanici. Rekli su da će očistiti "sobe", pripremiti "obroke za ponovni susret" i pobrinuti se da se novajlije "osećaju kao kod kuće".

(Beta, 04.10.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »