Извор: Слободна Европа архива вести 05.01.2016

Аустрија аплицирала за телефонски код за Косово

Слободна Европа 05.01.2016
Министарица за дијалог Едита Тахири, изјавила је у уторак 5. јанаура, да је Аустрија јуче аплицирала при Међународној организацији за телекомуникације (ИТУ) за телефонски позивни број за Косово, у складу са бриселским споразумом… »

Турска: Пронађена тела 21 мигранта

Слободна Европа 05.01.2016
Турске власти саопштиле су данас да су пронашли тела 21 мигранта, од којих троје деце на одвојеним локацијама на обали Егејског мора. Једанаест тела је нађено на плажи летовалишта Ајвалик, након што је њихов чамац потонуо… »

Кувајт повукао амбасадора из Ирана

Слободна Европа 05.01.2016
Кувајт је данас повукао свог амбасадора из Ирана због напада на Амбасаду Саудијске Арабије у Техерану. У саопштењу, које је објавила кувајтска новинска агенција, нису објављени други детаљи или разлог због слабљења… »

Холланде открио спомен плочу за жртве "Цхарлие Хебдоа"

Слободна Европа 05.01.2016
Француски председник Францоис Холланде открио је данас спомен-плочу на просторијама гдје се налазила редација сатиричног листа "Цхарлие Хебдо" чиме је почело обиљежавање годишњице од терористичког напада на редакцију тог… »

Сврљиг завејан снегом

Слободна Европа 05.01.2016
Упркос ниским температурама и снегу, који са повременим прекидима пада већ два дана, већина путева у Србији је проходна. Иако се саобраћајнице непрекидно чисте, возачима се саветује додатан опрез, јер на коловозу има снега, а… »

Кирби: Није ми јасно зашто тврде да рушим власт у Србији

Слободна Европа 05.01.2016
Одлазећи амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби рекао је данас да је имао добру сарадњу са Владом Србије и да му није јасно како су настале гласине да жели да "збаци" ову или неку потенцијално другу власт у Србији. Кирби је… »

САД: Смањује се територија ИД у Сирији и Ираку

Слободна Европа 05.01.2016
Територија под контролом такозване "Исламске државе" (ИД) смањила се за 40 посто на територији Ирака, и 20 посто на територији Сирије у 2015., јер су међународне снаге избациле милитанте из неколико градова, рекао је портпарол… »

Кина: У пожару у аутобусу погинуло 14 особа

Слободна Европа 05.01.2016
У аутобусу који се запалио у Кини погинуло је 14 особа, а више од 30 их је повријеђено у аутобусу који је изгорио у Кини. Власти наводе како су у потјери за осумњиченим за постављање ватре. Инцидент се десио у Иинцхуану… »

Меркел шокирана сексуалним нападима у Келну за Нову годину

Слободна Европа 05.01.2016
Њемачка канцеларка Ангела Меркел изразила је данас шокираност низом сексуалних напада у Келну за Нову годину и поручила да починиоци морају што прије бити пронађени. Меркел је позвала градоначелницу Келна Хенријету Рекер… »

Рохани: Саудијска Арабија не може да сакрије злочин

Слободна Европа 05.01.2016
Ирански предсједник Хасан Рохани изјавио је данас да Саудијска Арабија не може да сакрије "свој злочин" погубљења шиитског муслиманског свештеника Нимр ал-Нимра тиме што ће прекинути односе са Техераном. "Саудијска Арабија… »