Bajden nazvao Maska licemerom, zbog nekadašnjeg ilegalnog boravka u SAD

Beta pre 6 sati

Predsednik Sjedinjenih država Džozef Bajden danas je oštro kritikovao Ilona Maska zbog licemerja u vezi tretmana imigranata, nakon objavljenog izveštaja da je i sam izvršni direktor Tesle nekada radio ilegalno u SAD.

Mask je taj izveštaj negirao. "Taj najbogatiji čovek na svetu je bio ilegalni radnik. Trebalo je da bude u školi kada je došao sa studentskom vizom. Nije bio u školi. Kršio je zakon. I on govori o svim ovim ilegalcima koji nam sada dolaze?" rekao je Bajden tokom kampanje u Pitsburgu. Vašington post je objavio da je Mask radio ilegalno u SAD dok je u njoj boravio sa studentskom vizom. List navodi da je Mask stigao SAD 1995. godine na postdiplomski program na Univerzitetu Stenford, "ali nikada nije upisao kurseve, već je radio na svom startap-u". Mask je na društvenoj mreži Iks (koja je u njegovom vlasništvu) napisao da je imao dozvolu za rad u SAD i dodao: "Bajden laže." Investitori u Maskovu kompaniju Zip2 bili su zabrinuti zbog mogućnosti da njen osnivač bude deportovan, pa su mu dali rok za dobijanje radne vize, navodi se u izveštaju.

Novine su takođe citirale mejl Maska iz 2005. godine suosnivačima kompanije Tesla, u kojem je priznao da nije imao dozvolu da bude u SAD kada je pokrenuo Zip2.
Prema nalogu, taj imejl je dostavljen kao dokaz u tužbi za klevetu u Kaliforniji i u njemu piše da se Mask prijavio na Stanford kako bi mogao legalno da ostane u zemlji. Mask je dao više od 70 miliona dolara republikanskom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu u kampanji za izbore koji se održavaju 5. novembra i jedan je od najvećih donatora stranke. Prisustvovao je mitinzima u izbornoj kampanji, često ponavljajući Trampovu mračnu retoriku protiv imigracije. Tramp je obećao da će Masku dati značajnu ulogu u svojoj administraciji, ako pobedi na predstojećim izborima.

(Beta, 28.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »