Povezane vesti

Legendarne anegdote iz kultnih filmova i serija koje je režirao Zdravko Šotra: „Lane Gutović hoće da igra junaka ali ne sme da…

Legendarne anegdote iz kultnih filmova i serija koje je režirao Zdravko Šotra: „Lane Gutović hoće da igra junaka ali ne sme da…

Nova pre 28 dana
Zdravko Šotra, čuveni reditelj i scenarista, preminuo je jutros u 93. godini života. Tokom karijere ostavio je snažan trag u srpskoj filmskoj i televizijskoj umetnosti, stvarajući brojne serije koje su bile izuzetno voljene među gledaocima. Zdravko Šotra… »
Sećanje na Šotru: "Umeo je da dodirne različite gledalačke slojeve i da ih ujedini oko svojih projekata" VIDEO

Sećanje na Šotru: "Umeo je da dodirne različite gledalačke slojeve i da ih ujedini oko svojih projekata" VIDEO

B92 pre 28 dana
Proslavljeni reditelj Zdravko Šotra preminuo je danas u 93. godini, a koliko je učinio za domaću kinematografiju najbolje govore kolege koje su sa njim imale čast da rade. Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije istakao je da će Šotru pamtiti i ona… »
Kviz: "Sag ćeš da izedeš golem ćutek": Koliko poznajete čuvene filmove zdravka šotre?

Kviz: "Sag ćeš da izedeš golem ćutek": Koliko poznajete čuvene filmove zdravka šotre?

Blic pre 28 dana
Zdravko Šotra (1933 - 2025) potpisao je 7 režija u pozorištu, 67 televizijskih drama, 26 igranih serija sa 234 epizoda, 17 igranih filmova, 12 dokumentarnih filmova, 22 emisije poezije i muzike, 29 snimaka i prenosa pozorišnih predstava. Cifra od 373… »
„Za to treba imati snage, a moja polako ističe“: Zdravko Šotra je pisao scenario za projekat o čuvenoj Srpkinji, ali nije…

„Za to treba imati snage, a moja polako ističe“: Zdravko Šotra je pisao scenario za projekat o čuvenoj Srpkinji, ali nije…

Nova pre 28 dana
Legendarni reditelj Zdravko Šotra preminuo je u 93. godini. Zdravko Šotra je stvorio brojne filmove, serije i predstave, a jednom prilikom je otkrio da postoji scenario za novo ostvarenje na kom bi voleo da radi. Nažalost, to mu se nije ostvarilo. Naime… »
Dušan Kovačević: Šotra je bio od onih retkih ljudi – gospodin čovek

Dušan Kovačević: Šotra je bio od onih retkih ljudi – gospodin čovek

Danas pre 28 dana
Pisac, reditelj i akademik Dušan Kovačević, kaže za Danas da ga je vest o odlasku Zdravka Šotre iskreno rastužila, jer je Šotra bio od onih ljudi za koje mislimo da ne mogu otići. – Bio je moj prijatelj, upoznali smo se pre pola veka, sarađivali smo u… »
Uradio je sve za njih, a sada ih je napustio: Sloboda i Vojin danas su najtužniji

Uradio je sve za njih, a sada ih je napustio: Sloboda i Vojin danas su najtužniji

Svet & Skandal pre 28 dana
Preminuo Zdravko Šotra, jedan od najznačajnijih reditelja domaće kinematografije, u 93. godini života. Njegov odlazak označio je kraj jedne ere, ali i trenutak kada su mnogi umetnici, koje je oblikovao, ponovo shvatili koliko je dubok trag ostavio iza… »
"Gospodin u svakom potezu, u svakoj izgovorenoj i napisanoj rečenici" Glumac i njegov izdavač o Šotri kad se ugase kamere

"Gospodin u svakom potezu, u svakoj izgovorenoj i napisanoj rečenici" Glumac i njegov izdavač o Šotri kad se ugase kamere

Kurir pre 28 dana
Reditelj i scenarista Zdravko Šotra, koji je potpisao preko 120 televizijskih i filmskih ostvarenja, preminuo je juče u 93. godini u Beogradu. Rođen je 14. februara 1933. u Stocu. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u… »
Očeva slika i prilika: Markovo ime svakog dana čujete na RTS-u a niste znali da je Šotrin naslednik

Očeva slika i prilika: Markovo ime svakog dana čujete na RTS-u a niste znali da je Šotrin naslednik

Story pre 29 dana
Reditelj i scenarista, Zdravko Šotra preminuo je u 93. godini, a za sobom je pored više od 120 televizijskih i filmskih projekata ostavio neutešnu suprugu, sina Marka i brojne glumce kojima je svojim ulogama promenio život. Sin Zdravka Šotre, Marko… »
Preminuo Zdravko Šotra

Preminuo Zdravko Šotra

RTV Novi Pazar pre 29 dana
Reditelj i scenarista Zdravko Šotra preminuo je noćas u 93. godini, potvrđeno je Tanjugu u okruženju cenjenog televizijskog autora. Šotra je režirao, a neretko i osmislio 120 televizijskih i filmskih ostvarenja koji su stvarali istoriju televizije na… »
Ovako je Šotra govorio o knjizi "Mojih 500 glumaca": Neki me đavo gurao među njih

Ovako je Šotra govorio o knjizi "Mojih 500 glumaca": Neki me đavo gurao među njih

B92 pre 28 dana
Proslavljeni reditelj Zdravko Šotra preminuo je danas u 93. godini, a nedavno je predstavljena njegova knjiga "Mojih 500 glumaca". Čuveni reditelj tada je govorio o karijeri, radu na televiziji i filmu, a to je ujedno bio i njegov poslednji intervju… »
Zdravko Šotra – reditelj koji je televiziji podario nezaboravne serije

Zdravko Šotra – reditelj koji je televiziji podario nezaboravne serije

BizLife pre 29 dana
Reditelj i scenarista Zdravko Šotra koji je potpisao preko 120 televizijskih i filmskih ostvarenja velike gledanosti kako na televiziji, tako i u bioskopima. preminuo je noćas u 93. godini, piše RTS. Predratni građanski i poratni revolucionarni svet… »
Preminuo reditelj kultnih serija i filmova Zdravko Šotra

Preminuo reditelj kultnih serija i filmova Zdravko Šotra

Moj Novi Sad pre 29 dana
Reditelj i scenarista Zdravko Šotra koji je potpisao preko 120 televizijskih i filmskih ostvarenja velike gledanosti kako na televiziji, tako i u bioskopima preminuo je noćas u 93. godini. Predratni građanski i poratni revolucionarni svet, malovarošani i… »
Ivan Karl: Zdravko Šotra je bio reditelj rekordno gledanih bioskopskih filmova

Ivan Karl: Zdravko Šotra je bio reditelj rekordno gledanih bioskopskih filmova

Euronews pre 29 dana
Direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Ivan Karl ocenio je danas povodom smrti Zdravka Šotre (1933-2025) da je na televiziji ostavio dragocenu zadužbinu programa svih žanrova, i da je bio reditelj rekordno gledanih bioskopskih filmova. Karl je rekao… »
Zdravko Šotra (1933 – 2025): Građevinski tehničar koji je stvarao filmsku i televizijsku istoriju

Zdravko Šotra (1933 – 2025): Građevinski tehničar koji je stvarao filmsku i televizijsku istoriju

Vreme pre 29 dana
Bogati opus Zdravka Šotre čini više od 120 filmova i televizijskih ostvarenja, među kojima su nekada izuzetno popularni televizijski serijal „Obraz uz obraz“ i antologijski filmovi i serije „Braća po materi“, „Lajanje na zvezde“, „Više od igre“ i… »
„Nema reditelja koji je više voleo glumce. I niko neće zauzeti mesto takvog velikana“: Brajović o Šotri

„Nema reditelja koji je više voleo glumce. I niko neće zauzeti mesto takvog velikana“: Brajović o Šotri

Nova pre 29 dana
Žao mi je što je otišla takva jedna ličnost. Ne znam kada će se opet neko takav pojaviti, kaže za Nova.rs glumac Voja Brajović nakon vesti o smrti reditelja Zdravka Šotre. – Kada odu takvi velikani kakav je bio Zdravko Šotra, shvatite da njihovo mesto… »
Stevan Piale za Nova.rs o smrti Zdravka Šotre: „Obeležio je jedan period mog života…“

Stevan Piale za Nova.rs o smrti Zdravka Šotre: „Obeležio je jedan period mog života…“

Nova pre 29 dana
Danas nas je napustio jedan od najpoznatijih srpskih reditelja i scenarista Zdravko Šotra u svojoj 93. godini. Iza sebe je ostavio preko 120 ostvarenja. Jedna od kultnih serija koju je režirao, a koju znaju sve generacije jeste „Šešir profesora Koste… »
"Polako zatvaram posao i čekamo kraj" Poslednji intervju Zdravka Šotre: Jedne stvari je bio svestan

"Polako zatvaram posao i čekamo kraj" Poslednji intervju Zdravka Šotre: Jedne stvari je bio svestan

Kurir pre 29 dana
Cenjeni reditelj i scenarista Zdravko Šotraumro je noćas u 93. godini. U decenijama dugoj karijeri potpisao je sedam režija u pozorištu, 67 televizijskih drama, 26 igranih serija sa 234 epizoda, 17 igranih filmova, 12 dokumentarnih filmova, 22 emisije… »
Preminuo Zdravko Šotra, a po ovim filmovima i serijama ćemo ga zauvek pamtiti Plata unapred – kada prilika jednostavno ne može…

Preminuo Zdravko Šotra, a po ovim filmovima i serijama ćemo ga zauvek pamtiti Plata unapred – kada prilika jednostavno ne može…

Lepota i zdravlje pre 29 dana
Zdravko Šotra, jedan od najznačajnijih i najomiljenijih srpskih filmskih i televizijskih reditelja, preminuo je u 93. godini života, ostavljajući neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji. Njegovi filmovi i serije ostavili su generacije publike bez daha… »
„Izgubio sam drugog oca“: Vojin Ćetković o odlasku Zdravka Šotre

Nova pre 29 dana
Način na koji igram, kako igram – za to je, uglavnom, zahvalan Zdravko Šotra, kaže za Nova.rs glumac Vojin Ćetković nakon vesti o odlasku reditelja. – Stalno smo bili u kontaktu, pa čuli smo se pre desetak dana – gotovo u neverici zbog smrti Zdravka… »
"Samo bes mladih može da dovede do nekog razrešenja": Tako je govorio Zdravko Šotra

"Samo bes mladih može da dovede do nekog razrešenja": Tako je govorio Zdravko Šotra

N1 Info pre 29 dana
Reditelj i scenarista Zdravko Šotra preminuo je noćas u 93. godini. U svojoj bogatoj karijeri potpisao je preko 120 televizijskih i filmskih ostvarenja velike gledanosti kako na televiziji, tako i u bioskopima. Izuzev umetničkog opusa, poznat je po tome… »
"Polako zatvaram posao i čekamo kraj": Poslednji intervju zdravka šotre, kada je govorio o svim svojim glumcima

"Polako zatvaram posao i čekamo kraj": Poslednji intervju zdravka šotre, kada je govorio o svim svojim glumcima

Blic pre 29 dana
Cenjeni reditelj i scenarista Zdravko Šotra umro je jutros u 93. godini. U decenijama dugoj karijeri potpisao je sedam režija u pozorištu, 67 televizijskih drama, 26 igranih serija sa 234 epizoda, 17 igranih filmova, 12 dokumentarnih filmova, 22 emisije… »
Voja Brajović za Nova.rs o odlasku Zdravka Šotre: „Osećam se kao da je neko moj umro“

Voja Brajović za Nova.rs o odlasku Zdravka Šotre: „Osećam se kao da je neko moj umro“

Nova pre 29 dana
Reditelj i scenarista Zdravko Šotra preminuo je danas u 93. godini, a u svojoj karijeri potpisao je preko 120 televizijskih i filmskih ostvarenja velike gledanosti kako na televiziji, tako i u bioskopima. Voja Brajović, poznati glumac koji je bio deo… »
"Dođu Romi, mi uspavamo konje i kažemo im da legnu..." Legendarne anegdote iz kultnih srpskih filmova i serija koje je režirao…

"Dođu Romi, mi uspavamo konje i kažemo im da legnu..." Legendarne anegdote iz kultnih srpskih filmova i serija koje je režirao…

Kurir pre 29 dana
Zdravko Šotra, čuveni reditelj i scenarista, preminuo je jutros u 93. godini života. Tokom karijere ostavio je snažan trag u srpskoj filmskoj i televizijskoj umetnosti, stvarajući brojne serije koje su bile izuzetno voljene među gledaocima. Šotra je… »

Nova pre 29 dana
Način na koji igram, kako igram – za to je, uglavnom, zahvalan Zdravko Šotra, kaže za Nova.rs glumac Vojin Ćetković nakon vesti o odlasku reditelja. – Stalno smo bili u kontaktu, pa čuli smo se pre desetak dana – gotovo u neverici zbog smrti Zdravka… »
Legendarne replike iz filmova i serija Zdravka Šotre VIDEO

Legendarne replike iz filmova i serija Zdravka Šotre VIDEO

B92 pre 29 dana
Poznati reditelj i scenarista Zdravko Šotra, autor nekih od najgledanijih televizijskih serija i filmova u istoriji domaće kinematografije, tokom bogate karijere potpisao je preko 120 ostvarenja koja su obeležila jugoslovensku i srpsku televiziju i film… »
Naš pad će oceniti srećnici koji prežive

Naš pad će oceniti srećnici koji prežive

Radar pre 29 dana
Zdravko Šotra, reditelj i scenarista, preminuo je danas u 93. godini. Šotra je prošle godine dao intervju za Radar koji u znak sećanja prenosimo u celosti: Neumorni reditelj Zdravko Šotra nedavno nas je obradovao i knjigom u kojoj se bavi svim onim… »
Srećo, neću ja još dugo, ovo je meni poslednje, nećeš me valjda odbiti: Sloboda Mićalović otkrila šta joj je rekao Šotra…

Srećo, neću ja još dugo, ovo je meni poslednje, nećeš me valjda odbiti: Sloboda Mićalović otkrila šta joj je rekao Šotra…

Story pre 29 dana
Zdravko Šotra je umro u 93. godini, a mnogi glumci koji su sarađivali sa njim su nedavno na promociji knjige "Mojih 500 glumaca", koju je napisao reditelj, govorili o njemu, među njima je i Sloboda Mićalović. Ona je tada ispričala koliko je srećna i… »
"Bio mi je otac, brat i neprijatelj": Ovako su poznati glumci govorili o Šotri: "Od mržnje do potpune ljubavi"

"Bio mi je otac, brat i neprijatelj": Ovako su poznati glumci govorili o Šotri: "Od mržnje do potpune ljubavi"

Blic pre 29 dana
Zdravko Šotra je umro u 93. godini, a mnogi glumci koji su sarađivali sa njim su nedavno na promociji knjige "Mojih 500 glumaca", koju je napisao reditelj, govorili o njemu. Rad s njim je prijatan, kao u jednoj velikoj, razbarušenoj porodici, ocenila je… »
"Ali, srećo, neću ja još dugo, ovo je meni poslednje" Ovako su glumci govorili o saradnji sa Šotrom: "Bio mi je otac, brat i…

"Ali, srećo, neću ja još dugo, ovo je meni poslednje" Ovako su glumci govorili o saradnji sa Šotrom: "Bio mi je otac, brat i…

Kurir pre 29 dana
Zdravko Šotra je umro u 93. godini, a mnogi glumci koji su sarađivali sa njim su na promociji knjige "Mojih 500 glumaca", koju je napisao reditelj, govorili o njemu. Rad s njim je prijatan, kao u jednoj velikoj, razbarušenoj porodici, ocenila je Svetlana… »
„Ko je prvi put igrao kod Šotre, igraće ceo vek“: Ovako su naši glumci govorili o slavnom reditelju

„Ko je prvi put igrao kod Šotre, igraće ceo vek“: Ovako su naši glumci govorili o slavnom reditelju

Nova pre 29 dana
Poznati reditelj i scenarista Zdravko Šotra preminuo je u 91. godini života, ostaviši iza sebe više od 120 filmova i serija. Tokom višedecenijske bogate karijere imao je priliku da sarađuje sa gotovo svim našim glumcima, a pre nekoliko godina objavljena… »

Vesti dana »