Bugarska - vesti

"Bunjevački je jezik našeg srca, a srpski jezik razuma”

RTV pre 42 minuta
RTV: "Bunjevački je jezik našeg srca, a srpski jezik razuma”
SUBOTICA - “Bunjevački je jezik našeg srca, a srpski jezik razuma”. Ove reči prof. dr Ranka Bugarskog, jednog od najboljih linvista u Srbiji pa i u svetu, Bunjevci su odabrali i kao svoju poruku koju su uputili sa skupa koji je održan u “Bunjevačkoj matici” u Subotici povodom “Dana maternjeg jezika”.
Za 300 godina, koliko žive na prostoru Srbije, Bunjevci su negovali svoj maternji jezik sa elementima nacionalne kulture jer je taj jezik ne samo bitan deo identiteta već što je - kako je izjavio prof. dr Ranko Bugarski, jedan od... »

Brutalna tuča u Zemunu: Bugarin u bolnici zbog povreda glave

Blic pre 1 sat
Dve osobe potukle su se noćas sat posle ponoći u Zemunu, a jedna od njih je zbog povreda prevezena u Urgentni centar, potvrđeno je "Blicu" u MUP-u Srbije. Kako nezvanično saznajemo, povređen je mlađi bugarski državljanin, a u bolnici je utvrđeno da ima nagnječenje mozga, dok je njegov sunarodnik... »

Makedonska vojska na bugarskim poligonima

RTS pre 1 sat
RTS: Makedonska vojska na bugarskim poligonima
Vojska i civilne službe Ministarstva odbrane Republike Severne Makedonije moći će da koriste vojne poligone u Bugarskoj, prenosi portal Plusinfo.
Sporazum o saradnji potpisali su zamenik ministra odbrane Bugarske Anatolij Veličkov i državni sekretar makedonskog Ministarstva odbrane Dragan Nikolić, navode bugarski mediji. Veličkov i Nikolić su tokom susreta razgovarali o... »

Brutalna tuča u Zemunu: Bugarin u bolnici zbog povreda glave

Blic pre 2 sata
Dve osobe potukle su se noćas sat posle ponoći u Zemunu, a jedna od njih je zbog povreda prevezena u Urgentni centar, potvrđeno je "Blicu" u MUP-u Srbije. Kako nezvanično saznajemo, povređen je mlađi bugarski državljanin, a u bolnici je utvrđeno da ima nagnječenje mozga, dok je njegov sunarodnik... »

Bugarin toliko tukao mladića da mu je nagnječio mozak?! Hitno prebačen u Urgentni!

Alo pre 1 sat
Alo: Bugarin toliko tukao mladića da mu je nagnječio mozak?! Hitno prebačen u Urgentni!
Zemunska policija brzo je reagovala.
Bugarski državljanin Spase Vasilev (35) zadobio je teške telesne povrede posle tuče sa sunarodnikom koja se noćas dogodila usred Zemuna, u ulici Cara Dušana. Bugarin je u tuči zaradio nagnječenje mozga i odmah je prebačen u Urgentni centar i medicinski zbrinut, a... »

Grupacija za saradnju Srbije, Bugarske i Rumunije

Danas pre 2 sata
Promocija projekta evroregiona "Nišava" - Eurobalkan Delegacija Grada Pirota i predstavnici srpskog dela evroregiona “Nišava“ učestvovali su u radu sastanka evroregiona “Nišava“ u Kostinbrodu u Bugarskoj.
U delegaciji su bili Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika, član Skupštine Asocijacije evropskih pograničnih regiona i koordinator evroregiona za srpski deo, Milan Popović, predsednik Skupštine Grada PIrota i član skupštine... »

Dunavski pirati ponovo haraju!

Večernje novosti pre 5 sati
U Smederevskoj staroj luci lopovi za samo jednu noć sa bugarskih šlepera ukrali oko 30 tona žitarica. Bande opremljene posebnim sistemom za usisavanje
Tokom poslednjih sedam dana sa barži u Staroj luci u Smederevu dunavski "gusari" ukrali su oko 40 tona robe, saznaju "Novosti". Samo jedne noći je sa bugarskih šlepera nestalo oko 30 tona pšenice i kukuruza! Bugarski konvoj... »

Makedonija i Bugarska će zajednički obeležavati cara Samuila

Sputnik pre 15 sati
Severna Makedonija i Bugarska postigle su saglasnost da zajednički obeležavaju cara Samuila, Svetog Klimenta i Svetog Nauma nakon dvodnevnog sastanka zajedničke komisije za istorijska i obrazovna pitanja, prenosi a1on.mk.
„Nakon duge debate, zajednička komisija je postigla saglasnost da dâ preporuku vlastima u Skoplju i Sofiji da postoji dovoljno elemenata za zajedničko obeležavanje Svetog Klimenta, Svetog Nauma i cara Samuila, kao mosta u... »

Upozorenje iz Organizacije za hranu UN: Afrička kuga svinja ozbiljna pretnja za balkanske zemlje

Blic pre 21 sat
Pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji u ovoj godini predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju za zemlje Balkana, koje nikada nisu bile izložene toj bolesti, poručuju iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). - Balkan nikada nije bio izložen afričkoj... »

Priča o 'besplatnom abortusu' ne iznenađuje bugarske Rome

Slobodna Evropa pre 1 dan
Svake godine Atanas Zaharijev odlazi iz Budimpešte da poseti porodicu i prijatelje u rodnoj Bugarskoj i svake godine se u toj balkanskoj državi, kaže on, situacija pogoršava za Rome poput njega, piše Radio Slobodna Evropa. Zbog toga primjetan rast rasističkog govora mržnje zvaničnika bugarske... »

©2019 Netmark d.o.o.