Zajedno: Sprovođenje državne mature na ovaj način nema nikakvog smisla

Beta 28.03.2023

Poslanica stranke Zajedno Jelena Kalajdžić izjavila je da sprovođenje državne mature kao jedinstvenog načina upisa na fakultete, nema nikakvog smisla i da protiv takvog koncepta Ministarstva obrazovanja protestuju učenici.

Kalajdžić je dodala da je jasno da se "na površan način sprovode određene stvari i reforme, pri čemu su u ovoj situaciji, na udaru srednjoškolci" koji su juče Ministarstvu predali peticiju sa 25.000 potpisa ljudi koji se protive ovakvom uvođenju državne mature.

"Na fakultetima se polažu prijemni ispiti u zavisnosti od fakulteta koji se upisuje, pa u nekim slučajevima i u zavisnosti od smera. Tako se na primer za upis na farmaciju polaže matematika i hemija, dok se za opštu medicinu polažu hemija i biologija. Nakon završene srednje škole, budući studenti se okreću ka fakultetima prema kojima imaju više afiniteta, pa sprovođenje državne mature na ovaj način, apsolutno nema nikakvog smisla", rekla je Kalajdžić.

Ona postavlja pitanje da li će tako neko ko želi da upiše na primer srpski jezik i književnost imati isti test znanja kao neko ko želi da upiše mašinstvo?

"Ako već želimo da sprovodimo državnu maturu, po uzoru na neke druge zemlje, moramo se za to spremati temeljno i takve odluke se ne smeju donositi na brzinu i nikako bez učešća samih učenika i učenica. Ako treba da se uvede državna matura, to treba da počne sa učenicima koji će 2023. godine upisati srednju školu, kako bi svi imali vremena da se ona sprovede na najefikasniji način", zaključila je Kalajdžić.

(Beta, 28.03.2023)

Beta »

Politika, najnovije vesti »