Makedonija - vesti

Na premijeri serije "Senke nad Balkanom" Beograd je izgledao kao Holivud

Noizz pre 5 minuta
Svetla i crveni tepih ispred Jugoslovenske kinoteke sinoć u 20 časova još jednom su nas podsetila da kad želimo, možemo da izgledamo kao svet. Beogradska pretpremijera serije Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom“ okupila je kulturnu elitu Srbije koja je bila presrećna što će televizijske ekrane obogatiti jednočasovni program visoke produkcije, kvaliteta i glume.
Najavni posteri za seriju ispred kinoteke na kojima je ispisano “Ko seče glave po Beogradu?“, “Kome stiže opijum iz Makedonije“ i “Zašto policija ne sme da kroči u Jatagan malu“, izazvali su ogromno interesovanje građana koji su... »

Od početka godine otkriveno skoro 5.800 ilegalnih migranata

N1 Info pre 1 sat
Srpske snage bezbednosti otkrile su od početka godine 5.778 migranata od kojih je protiv 1.022 podneta prekršajna prijava zbog nedozvoljenog prelaska granice dok su ostali izrazili nameru da zatraže azil, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.
Na skupu u Beču, Rebić je rekao da su zajedničke snage vojske i policije, koje su angažovane na zaštiti granica Srbije prema Makedoniji i Bugarskoj, od formiranja sprečile 22.000 osoba da uđu na teritoriju Srbije. "Cilj naše... »

Džaferi: Makedonija gradi multikulturalno, multietničko i multikonfesionalno društvo

Novi magazin pre 1 sat
B92: Džaferi: Moja država Makedonija je "multi"
Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi izjavio je danas da Makedonija gradi istinski multikulturalno, multietničko i multikonfesionalno društvo.
"U mojoj državi Makedoniji preko inkluzivnosti i različitosti stvaramo uslove za ekonomski, socijalni i kulturni razvoj svakog pojedinca i svake etničke zajednice", rekao je Džaferi, koji predvodi parlmentarnu delegaciju na... »

DIK: Podneto 48 prigovora na izbore u Makedoniji

B92 pre 2 sata
Skoplje -- Državna izborna komisija Makedonije objavila da je podneto 48 prigovora na postupak glasanja i utvrđivanja rezultata u prvom krugu lokalnih izbora.
Kako se navodi, najviše prigovora podnela je opoziciona VMRO DPMNE Nikole Grevskog - 45, dva je podnela manja vanparlamentarna stranka TMRO, a jedan Alijansa za Albance Zijadina Sele. Prema nezvaničnim preliminarnim rezultatima,... »

Od sledeće školske godine promena u makedonskim školama: Uvodi se nastava na bošnjačkom jeziku

Kurir pre 3 sata
Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će od septembra naredne godine u osnovnim školama u Makedoniji biti uveden nastavni program na bošnjačkom jeziku. Nastava na ovom jeziku u Makedoniji u proteklih devet godina organizovana je na eksperimentalnom nivou. Zaev je o uvođenju bosanskog jezika... »

Priznanje Kraljevu na međunarodnom skupu u Opatiji

Danas pre 5 sati
Međunarodni dvodnevni skup skup civilne zaštite pod nazivom "South East Europe Urban Resilience Building Action Network" (SEE Urban) počeo je juče u Opatiji, u organizaciji UNDP. Reč je o projektu izgradnje urbane otpornosti na području jugoistočne Evrope (Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Kosova,... »

"Vesti" u Frankfurtu: Dragica predstavila i pisce dijaspore

Vesti online pre 13 sati
Naša poznata pesnikinja Dragica Šreder iz Hildena, na upravo zatvorenom ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu na Majni, pojavila se kao književnik i kao prevodilac.
Na štandu Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta bila je prisutna sa svojom poslednjom dvojezičnom antologijom "Prizma života". U knjizi su zastupljene kratke priče 25 autora iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i pisaca dijaspore... »

Bizarna nesreća u Makedoniji: Pregazio ga traktor, pozvao Hitnu pomoć, pa umro

Telegraf pre 15 sati
Strmi teren i traktor su bili kobni za još jednog čoveka u Makedoniji
U selu Živojno, na krajnjem jugu Makedonije, u subotu se posle podne desila nesvakidašnja nesreća u kojoj je smrtno stradao J. P. (69) iz tog sela. SAM SEBE PREGAZIO U NOVOM BEOGRADU: Muškarcu traktor prešao preko tela, zadobio... »

"Samit 100": Potpisan memorandum o saradnji sa Komorskim investicionim forumom

Blic pre 16 sati
U Skoplju je danas potpisan Memorandum o saradnji između regionalne platforme "Samit 100" i Komorskog investicionog foruma, tela za regionalnu saradnju privrednih komora Makedonije, Srbije, BiH, Albanije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore.
Cilj memoranduma, potpisanog u okviru šestog godišnjeg "Samita 100", jeste da okupi sve snage iz privatnog sektora i jake regionalne kompanije da zajedno rade na sprovođenju dogovorenih projekata iz Berlinske inicijative, rekli... »

Spomenik dedi heroju našli posle 100 godina

Večernje novosti pre 16 sati
Miroslava B. Kaćurić, iz San Dijega, stigla na Kajmakčalan da se pokloni pred humkom hrabrog pretka. Čitav vek je porodica Đure Kaćurića verovala da je on položio život u bici na Ceru 1914.
SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA ĐURA Kaćurić, kovač Sedmog puka slavne srpske vojske, časno je položio svoj život u krvavim okršajima bitke za Kajmakčalan, pred trijumfalni proboj i pobedonosni kraj Velikog rata. Sahranjen je na... »

©2017 Netmark d.o.o.