Ekonomija arhiva vesti 25.04.2016

Stanovništvo počelo više da troši

BizLife 25.04.2016
Podaci iz banaka pokazuju da su građani u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, uzeli novih kredita u vrednosti od oko 300 miliona evra,piše Politika. Kako to da građani više troše kada je, u celini, masa plata ostala ista, a… »

Razvojna agencija Srbije raspisala javni poziv za projekte - Za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća spremno 130…

Ekapija 25.04.2016
foto: Singkham/shutterstock.com Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je javni poziv za učešće na Programu podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi, namenjenog sektoru malih i srednjih preduzeća. Ovo je jedan od 33 programa u okviru… »

Žugić: Svjetska banka i MMF podržali plan fiskalne konsolidacije

SEEbiz 25.04.2016
PODGORICA - Svjetska banka i MMF podržali su plan fiskalne konsolidacije, kao i jačanje strukturnih reformi i konkurentnosti crnogorske ekonomije. Preporuka je da se kod kreiranja fiskalnih mjera posebna pažnja obrati, da one ni na koji način ne… »

Vlada želi strukturnu preobrazbu države kroz reforme u deset područja

SEEbiz 25.04.2016
ZAGREB - Nacionalni program reformi za ovu godinu, koji će biti predstavljen na sjednici Vlade u četvrtak, donosi niz reformskih mjera u deset glavnih reformskih područja, a sve u cilju da se sukladno i preporukama Vijeća Europske unije riješe… »

Pada kreditna zaduženost privrede, kod građana rast

Economy 25.04.2016
Ukupna kreditna zaduženost građana i privrede u prva tri meseca ove godine je opala, dok podaci Udruženja banaka Srbije (UBS) istovremeno pokazuju da pada i udeo kredita s kašnjenjem u otplati. Od januara do kraja marta, ukupna zaduženost, prema… »

Da li je cena presudna pri kupovini

RTS 25.04.2016
Prosečan stanovnik Srbije godišnje raspolaže sa 2.964 evra za kompletnu potrošnju, a kupovna moć u Evropskoj uniji je gotovo pet i po puta veća. Ipak, ekonomska kriza promenila je navike potrošača u celom svetu. Povoljne cene proizvoda, česte… »

Šikić: Sustav umirovljenja je neodrživ, u mirovinu sa 67 godina od 2028.

SEEbiz 25.04.2016
ZAGREB - Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić istaknula je u ponedjeljak da je postojeći omjer umirovljenika i zaposlenika u Hrvatskoj dugoročno neodrživ te najavila stupanje na snagu prijedloga o pomicanju dobne granice za umirovljenje… »

Obveznice za dijasporu nisu opcija za Hrvatsku

SEEbiz 25.04.2016
RIJEKA - Hrvatskoj trebaju novi krediti da njima zatvori stare, ali i da pokrije tekuće dugove. To će se riješiti novim izdanjima obveznica, a prva, inozemna, najavljena je uskoro, u visini milijardu eura. Svojevremeno se govorilo o izdanju tzv… »

"Novosti’’ saznaju: Kanađani od Amerikanaca otkupili istražna prava kod Bora

Večernje novosti 25.04.2016
Kompanija REV otkupila od Amerikanaca istražna prava nad nalazištem. KOLIKO bogatstva se krije na nalazištima kod Bora, ispitivaće Kanađani. Njihova kompanija "Rezervoar minerals" (REV) odlučila je da iskoristi pravo preče kupovine i otkupi udeo… »

Međunarodna konferencija IoT Week 2016 od 31. maja do 2. juna u Beogradu

Ekapija 25.04.2016
foto: everything possible/shutterstock.com Međunarodna konferencija IoT Week 2016, koja će se održati od 31. maja do 2. juna u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u organizaciji IoT Foruma i DunavNET-a, već sada ima više od 50 potvrđenih govornika… »