Ekonomija arhiva vesti 25.04.2016

"U Srbiji da niču fabrike, a ne supermarketi"

B92 25.04.2016
Beograd -- Počasni predsednik kompanije "Tarket Sintelon" Nikola Pavičić ocenio je da prave reforme u Srbiji tek treba da se sprovedu, uz podršku koju je Vlada dobila. On je rekao da sprovođenje suštinskih strukturnih reformi nema alternativu i… »

SAM: Očekujemo da se sprovedu planirane reforme

Novi magazin 25.04.2016
Srpska asocijacija menadžera (SAM) saopštila je danas da privrednici i članovi Fiskalnog saveta očekuju da se u prvoj godini novoformirane vlade sprovedu planirane reforme, nastavi fiskalna konsolidacija, da se u realnim okvirima sprovedu i završe… »

VW-ov "pasat" još uvek čeka zeleno svetlo

B92 25.04.2016
Berlin -- Nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) saopštila je da odlaže opoziv na desetine hiljada vozila. Opoziv vozila je u cilju uklanjanja softvera za manipulacije vrednostima izduvnih gasova, a VW odlaže opoziv jer nije dobila odobrenje… »

Britanski BHS u stečaju

Beta 25.04.2016
Britanski lanac prodavnica BHS (British Home Stores) podnela je danas zahtev za stečaj, čime bi moglo da bude ugroženo 164 radnji i 11.000 radnih mesta, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Stečajna firma Daf end Felps (Duff & Phelps) će pokušati da nadje… »

Centralne banke ponovno u fokusu investitora

Biznis i finansije 25.04.2016
Nakon prošlonedeljnih govora predstavnika evropske, britanske i australijske centralne banke, i ove nedelje bi upravo centralni bankari mogli da prouzrokuju nova pomernaja na finansijskim tržištima. Od američke centralne banke ne očekuje se mnogo… »

Veliki zaokret Nemaca, vraćaju "grbavo povrće"

B92 25.04.2016
Kupci žele savršene proizvode i zato u nemačkim prodavnicama nema voća i povrća „s greškom“. Jedan nemački lanac prodavnica sada želi to da promeni. Šargarepa „s dve noge“, krivi krastavac, limun sa zelenim pegama - to su proizvodi koje… »

Arapi šokirali svet: Još niste videli toliki fond

B92 25.04.2016
Rijad -- Saudijska Arabija će na berzi prodati manje od pet odsto akcija državnog naftnog giganta Aramko, kao deo reformi kako bi se smanjila zavisnosti zemlje od nafte. Takođe će formirati najveći na svetu državni fond od 2.000 milijardi dolara… »

"Povod za zadovoljstvo Vučićeva izjava"

B92 25.04.2016
Beograd -- Predsednik Senata privrede Srbije Ivan Gros smatra da je ishod izbora u Srbiji dobra vest, jer će Srbija dobiti vladu koja će moći da nastavi reformskim putem. On je kazao da je dobro što će vlada imati četvorogodišnji mandat da završi… »

Airbus iz SAD dobija novog finansijskog saveznika

Gde investirati 25.04.2016
Garancija Ex-Ima, američke. Airbus Group će u ponedeljak dobiti finansijsku podršku od neočekivanog izvora nakon isporuke prvog aviona iz nove fabrike u Alabami – američku Export-Import Banku. Garancije američke banke u državnom vlasništvu su… »

S. Arabija osniva najveći svjetski investicioni fond

Al Jazeera 25.04.2016
Rijad planira smanjiti ovisnost ekonomije o nafti osnivanjem investicionog fonda 'teškog' 2.000 milijardi dolara. Vlada Saudijske Arabije usvojila je paket ekonomskih reformi pod nazivom "Saudijska vizija 2030", koji bi trebalo da u značajnoj mjeri… »