Balkan arhiva vesti 06.05.2017

Pio je jutarnju kafu, kada mu je prišao ubica, zapucao i oborio ga sa stolice: Detalji ubistva gradonačelnika u makedonskom…

Telegraf 06.05.2017
Neki od žitelja ističu da je između gradonačelnika i ubice bilo određenih problema, pa i svađa zbog toga što je Abazi otpušten. Žitelje makedonskog sela Bogovinje, u kome se nalazi centar istoimene opštine, jutros je uznemirila vest o ubistvu… »

Srbija i Hrvatska da ne glume prijateljstvo

Mondo 06.05.2017
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da Hrvatska želi da gradi dobrosusedske odnose sa Srbijom i da želi da joj pomogne da što pre uđe u EU. Ona je dodala da pri tome nijedna država ne treba da "glumi prijateljstvo". Foto… »

Ivanov: Evropska unija pada na ispitu po pitanju Makedonije

N1 Info 06.05.2017
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je u Istanbulu kako Evropska unija pada na ispitu po pitanju Makedonije. "Dok EU, s jedne strane, promoviše ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ta pravila za Makedoniju ne važe", rekao… »

Papa Franjo kritikovao 'majku svih bombi'

Slobodna Evropa 06.05.2017
Papa Franjo kritikovao je danas što je američka vojska imenovala najveću nenuklearnu eksplozivnu napravu "majkom svih bombi", navodeći da riječ "majka" ne treba koristiti kada se govori o smrtonosnom oružju. Američko vojno vazduhoplovstvo izbacilo… »

Metalege i Olimpik odigrali nerešeno u Banjaluci

Blic 06.05.2017
Fudbaleri Metalegea i Olimpika podelili su bodove na Gradskom stadionu u Banjaluci odigravši nerešeno 1:1 u utakmici 7. kola Premijer lige za opstanak. Ekipu Metalegea u vođstvo je doveo Vidović u 13. minutu, a na 1:1 izjednačio je Uzelac u 59… »

Kvarcuju se i maloletnici: Solarijumi rade punom parom, broj obolelih od melanoma u porastu

Blic 06.05.2017
U RS još niko ne razmišlja o zabrani kvarcanja za maloletne osobe, iako je nastanak melanoma kod mladih u dobroj meri posledica zračenja u solarijumu. Za razliku od RS, u Srbiji će upotreba solarijuma do kraja ove godine biti zabranjena mlađima od 18… »

Španska služba spasila 651 migranta na Sredozemnom moru

Slobodna Evropa 06.05.2017
Brod španske mornarice spasio je danas 651 migranta na Sredozemnom moru, koji su pokušali da sa sjevera Afrike pređu u Evropu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Španije. Španski brod, koji je učestvovao u zajedničkoj misiji EU, spasio je migrante… »

Povratak ramskog jezera: Voda se polako vraća, ribari zadovoljni, ugostitelji nestrpljivo čekaju turiste

Blic 06.05.2017
Ramsko jezero je pre nekoliko meseci bilo na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina. Zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije, na mestu skoro presušenog jezera izvirili su tragovi naselja iz 15. veka. Izgled… »

Velike demonstracije u Varšavi protiv vladajuće populističke stranke

Slobodna Evropa 06.05.2017
Hiljade Poljaka protestovale su danas u Varšavi zbog politike vladajuće populističke stranke Jaroslava Kačinjskog, koju su opisali kao napad na demokratske temelje države. Govornici na "Maršu slobode" rekli su da je vlada, predvođena Partijom… »

Ivica Osim slavi 76. rođendan, a ovo niste znali o njemu

Blic 06.05.2017
Na današnji dan pre 76 godina, rođen je bivši fudbaler, trener, legenda i počasni predsednik FK Željezničar, Ivica Osim. Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati fudbal u Željezničaru… »