Balkan arhiva vesti 06.05.2017

BiH mora da smanji broj neregistrovanih vozila: Na zelene kartone bacimo 5 miliona maraka

Blic 06.05.2017
Dok vozači iz EU i većine zemalja okruženja bez problema prelaze granice, vozači iz BiH i dalje imaju obavezu da pokažu zeleni karton. Ovaj komad papira kojim dokazuju da je vozilo registrovano i osigurano, građani BiH osiguravajućim kućama pri… »

Inicijativa za još jednu srednju školu u Brčkom: Traže osnivanje muzičke gimnazije

Blic 06.05.2017
Roditelji učenika Osnovne muzičke škole u Brčkom uputili su inicijativu gradonačelniku i Vladi Brčko distrikta za osnivanje muzičke gimnazije. Smatraju da nakon višedecenijskog postojanja Osnovne muzičke škole i brojnih nagrada koje učenici… »

Turkish Airlines pozajmljuje računare putnicima za SAD

Slobodna Evropa 06.05.2017
Avio-kompanija Turkish Airlines počela je danas pozajmljivati računare putnicima svoje "biznis klase" za Sjedinjene Države u kojima je od marta zabranjeno putnicima da u ručnom prtljagu donose laptope i tablete. "Sa ovom novom uslugom, naši putnici i… »

Relativno mirno u sigurnim zonama u Siriji

Slobodna Evropa 06.05.2017
U velikom delu Sirije danas je relativno mirno pošto je na snagu stupio sporazum o uspostavnju sigurnih zona, mada je bilo sporadičnih sukoba, prema navodima državnih medija i opozicionih aktivista. Državni Sirijski centralni vojni medijski centar… »

Hamas: Hanije novi glavni vođa

Slobodna Evropa 06.05.2017
Palestinski Hamas je danas potvrdio da je bivši premijer te organizacije u pojasu Gaze Ismail Hanije izbran za najvišeg lidera te ekstremističke organizacije. Glasnogovornik Hamasa Favzi Barhum izjavio je da je Hanije izabran danas za šefa Političkog… »

Hanover: Velika operacija uklanjanja bombe iz Drugog svjetskog rata

Slobodna Evropa 06.05.2017
Njemačke vlasti ovaj vikend izvode jednu od najvećih operacija uklanjanja bombe iz Drugoga svjetskog rata zbog čega će 50.000 stanovnika Hanovera na sjeverozapadu zemlje biti evakuirano iz svojih domova, prenosi FENA. Trinaest neeksplodiranih ubojitih… »

Kućerci odolevaju vremenu

Večernje novosti 06.05.2017
U Semberiji i na Majevici i dalje čuvaju i održavaju stogodišnje ćerpičare. Nikakva dvospratnica, kažu, ne može da im zameni "staru udobnost" BIJELjINA - "Kuće male, krečene u belo", kako kaže pesma, poslednja su kopča sa starim vremenima, kada… »

Limeni lepotani: Oldtajmeri na ulicama Sarajeva građane vratili u prošlost

Blic 06.05.2017
Petnaesti Međunarodni oldtajmer susreti automobila i motora održavaju se ovog vikenda u Sarajevu. Susreti su počeli ispitima spretnosti u Vilsonovom šetalištu i izložbom ispred SCC prodajnog centra, gde je pokazano oko pedeset najstarijih i… »

Slađana Zrnić, glumica Narodnog pozorišta RS: Teatar će preživeti i teška vremena

Blic 06.05.2017
Poznata banjalučka glumica, Slađana Zrnić, na 14. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ osvojila je Veliku lisku za najbolju glumicu u predstavi „Malo blago“. Ekipa „Malog blaga“ na festival je otišla sa namerom da testira… »

Hamović: Od medija pod fantomkama do društva utvara

Slobodna Evropa 06.05.2017
U Intervjuu nedelje direktor i glavni urednik izdavačke kuće Klio Zoran Hamović govori, između ostalog, o Srbiji koja postaje "društvo utvara", u kome vladaju ljudi pod fantomkama - od skrivenih vlasnika medija, do rušitelja u Savamali. Govori o… »