Politika, najnovije vesti

Vlada Srbije: Najoštrije osuđujemo formiranje tzv. Vojske Kosova, ova odluka Prištine zabrinjava

Kurir pre 22 minuta
Vlada Srbije danas je najoštrije osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova i ocenila da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru. "Ova odluka Prištine izaziva veliku... »

Štrahe oštro kritikovao odluku Prištine: Formiranje vojske na KiM vodi daljoj destabilizaciji regiona

Kurir pre 5 minuta
Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe oštro je kritikovao današnju odluku kosovske skupštine o formiranju vojske Kosova, ocenivši da bi to moglo voditi ka daljoj destabilizaciji regiona. Štrahe je podsetio da Rezolucija Saveta bezbednosti... »

Stoltenberg o vojsci Kosova: Jasno smo poručili da nije dobar trenutak

N1 Info pre 23 minuta
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji zakone o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova uprkos zabrinutosti koju je zbog toga izneo taj vojni savez i ponovio da nije dobar trenutak za takav potez.
Stoltenberg je pozvao sve političke aktere na uzdržanost, a Prištinu i Beograd da nastave dijalog pod okriljem EU. "Iako je tranzicija bezbednosnih snaga u principu pitanje o... »

Reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku

RTS pre 23 minuta
RTS: Reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku
Državni vrh Srbije oštro reaguje na to što je kosovski parlament jednoglasno izlasao tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.
Vlada Srbije najoštrije je osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova", saopštila je Kancelarija zaa saradnju sa medijima... »

Dačić: Tražimo hitnu sednicu SB UN zbog odluke Prištine

RTS pre 23 minuta
RTS: Dačić: Tražimo hitnu sednicu SB UN zbog odluke Prištine
Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja Rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju vojske Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
"To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Ivica Dačić za Tanjug. Ranije danas, kosovski... »

Fabrici: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom

N1 Info pre 23 minuta
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da stvaranje vojske Kosova treba da bude dugoročan proces i u skladu s Ustavom Kosova, ali da to ne znači da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu protivno Ustavu.
"Naš stav je jasan. EU deli mišljenje NATO da transformacija mora da bude inkluzivna, dugoročna i u skladu s ustavom Kosova", rekao je Fabrici i dodao da Brisel poziva Prištinu da... »

Usvojeni zakoni o vojsci Kosova

Danas pre 1 sat
Kosovski parlament usvojio je danas sva tri zakona koja se odnose na transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku – Zakon o ministarstvu odbrane, Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama.
Sednici je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači, a događaj prati veliki broj novinarskih ekipa. U sali je prisutno 107 od 120 poslanika. Poslanici Srpske liste nisu... »

Poslanici u Prištini usvojili zakone o transformaciji KBS u vojsku Kosova

RTS pre 1 sat
RTS: Poslanici u Prištini usvojili zakone o transformaciji KBS u vojsku Kosova
Kosovski parlament jednoglasno izlasao tri zakona: zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane. Time se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku, ali ime snaga neće biti promenjeno jer je za to potrebna izmena ustava. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.
13.30 – Portparolka EU Maja Kocijančič ponovila je da promena mandata KBS može biti sprovedena samo u inkluzivnom i postepenom procesu koji je u skladu sa ustavom Kosova. 12.25 –... »

Đurić: Tzv.vojska - okupaciona oružana formacija

RTV pre 48 minuta
RTV: Đurić: Tzv.vojska - okupaciona oružana formacija
BEOGRAD - Odluka o formiranju takozvane vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Kako je rekao, odluka ima za cilj da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije i stvaranje albanske države tzv. Republike Kosovo. "Takozvana Vojske Kosova... »

Mihajlović: Pretnja miru i stabilnosti u celom regionu

RTV pre 46 minuta
RTV: Mihajlović: Pretnja miru i stabilnosti u celom regionu
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, ocenila je da je odluka o formiranju tzv. kosovske vojske nastavak jednostranih poteza Prištine koji predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u čitavom regionu.
"Posle uvođenja taksi na srpsku robu, što je osudio čitav svet, političari iz Prištine umesto da se vrate dijalogu, odlučili su da nastave sa jednostranim potezima koji štete... »

Vlada Srbije: Potez Prištine zabrinjava, Srbija opredeljena za mir

RTV pre 28 minuta
RTV: Vlada Srbije: Potez Prištine zabrinjava, Srbija opredeljena za mir
BEOGRAD - Vlada Srbije danas je najoštrije osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova i ocenila da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru.
"Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopštenju sa sednice... »

Deo opozicije traži sednicu Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu

Insajder pre 58 minuta
Skupština Srbije poslednjih meseci, tokom viešestrukih zatezanja odnosa s Prištinom nije nijednom na dnevnom redu imala raspravu o Kosovu – bilo o toku pregovora ili brojnim razlozima za prekidanje. Deo opozicionih grupa uputio je danas zahtev za održavanje sednice Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu. Zahtev za održavanje sednice su potpisali poslaničke grupe Demokratska stranka, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemoratska stranka-Narodna stranka, Pokret centra i Samostalni poslanici.
Oni traže da sednica bude što pre sazvana i da joj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović,... »

"Tražimo hitnu sednicu Saveta bezbednosti"

B92 pre 1 sat
B92: "Tražimo hitnu sednicu Saveta bezbednosti"
Beograd -- Srbija će zatražiti održavanje hitne sednice SB UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju tzv. Vojske Kosova.
To je izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. "To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji",... »

Vlada: Potez PR zabrinjava, SRB opredeljena za mir

B92 pre 28 minuta
B92: Vlada: Potez PR zabrinjava, SRB opredeljena za mir
Beograd -- Vlada Srbije najoštrije je osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova.
Ocenila je da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru. "Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a... »

Opozicija traži fer uslove za izbore

RTV pre 1 sat
RTV: Opozicija traži fer uslove za izbore
BEOGRAD - Predstavnici opozicionih saveza, stranaka i pokreta potpisali su danas sporazum u kome traže da se za sprovođenje fer i slobodnih izbora obezbedi redovno učešće opozicije u informativnim programima javnih medijskih servisa, kao i učešće u debatnim emisijama na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine.
Opozicija zahteva sprečavanje zloupotrebe biračkog spiska i to kroz uvođenje krivične odgovornosti resornog ministra ako se birački spisak nađe kod neovlašćenih osoba, kao i... »

©2018 Netmark d.o.o.