Aljbin Kurti - vesti

Kurti: Pregovori o razmeni teritorija dovode do rata

BK TV utorak, 14. avgust 2018.
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da razmena teritorija ili korekcija granica između Beograda i Prištine može da ima štetne posledice. On je dodao da razgovor o teritoriji više vodi ka ratu nego ka miru. “Zabrinut sam, jer nam je iz najskorije gorke istorije Balkana jasno da pregovori... »

Kurti i Kamberi: Da u korekciju granica bude uključena preševska dolina

Novi magazin utorak, 7. avgust 2018.
Lider kosovskog pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti izjavio je danas da će pitanje korekcija granica između Srbije i Kosova biti otvoreno u septembru u Briselu i da predlog nije prihvatljiv ako se odnosi samo na deo Preševske doline, a ne na cele opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa na jugu Srbije.
Kako je objasnio Kurti, u pregovorima se mora poštovati volja 99 odsto Albanaca iz tih opština koji su glasali za pripajanje Kosovu 1. i 2. marta 1992. godine na referendumu koji Srbija ne priznaje. "Termin korekcija granica koji... »

Kosovska skupština na odmoru, bez dogovora o završnici dijaloga

RTS utorak, 31. jul 2018.
RTS: Kosovska skupština na odmoru, bez dogovora o završnici dijaloga
Parlament u Prištini od danas je na letnjoj pauzi pošto je zbog nedostatka kvoruma, bez epiloga, kasno sinoć završio dvodnevnu raspravu o očekivanoj, finalnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine.
Poslanici su juče skoro 10 sati raspravljali o nacrtu rezolucije koju je predložila grupa Socijaldemokratske partije, bivših poslanika pokreta "Samoopredeljenje". Budućnost dijaloga sa Beogradom i uloga parlamenta, bila je povod... »

"Iza ideje o podeli ili razgraničenju KiM je pokušaj..."

B92 četvrtak, 26. jul 2018.
B92: "Iza ideje o podeli ili razgraničenju KiM je pokušaj..."
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da se iza ideje o podeli ili razgraničenju Kosova krije pokušaj da se ozvaniči specijalni status za sever Kosova.
On je tokom razgovora sa predstavnicima tri opštine sa juga Srbije - Preševa, Bujanovca i Medveđe, rekao da je ideja o podeli nova prevara. "Razlog zašto mislim da se radi o novoj prevari je da je ideja o razmeni ili korigovanju... »

Haradinaj i Tači: Podele Kosova neće biti; Kurti: Ta priča je novi trik

Blic četvrtak, 26. jul 2018.
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači rekli su danas da podele Kosova neće biti. Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je danas da su teme o razmeni teritorija ili korekciji granice sa Srbijom, nova prevara na štetu Prištine. - Što Kosovo? Kosovo je već malo, nema... »

Kurti opet o velikoj Albaniji - đurić: "Nije samo on"

Pravda četvrtak, 19. jul 2018.
Aljbin Kurti, lider kosovske opozicionog Pokreta za samoopredeljenje ponovo pozvao na nacionalno ujedinjenje sivh Albanaca. Đurić: To nije samo Kurtijev stav.
Kako tvrdi Kurti, taj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i tzv. Kosovo postanu federacija ili konfederacija. "Nisam protiv EU, naprotiv, veliki sam pobornik EU... »

Nove provokacije: Kurti hoće federaciju Albanije i Kosova, dok se potpuno ne ujedine u veliku albaniju

Blic četvrtak, 19. jul 2018.
Aljbin Kurti, lider kosovske opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje sivh Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i Kosovo postanu federacija ili... »

Pokret za samoopredeljenje poziva na ujedinjenje Albanije i Kosova: Projekat "velike Albanije" nije u sukobu sa politikom EU

Telegraf četvrtak, 19. jul 2018.
Lider Samoopredeljenja kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u kosovskom ustavu i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što "obe države" postanu članice EU
Aljbin Kurti, lider kosovske opozicionog Pokreta za samoopredeljenje ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje svih Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog... »

Tahiri: Izgradnja političkog konsenzusa ključna u ovoj fazi dijaloga

Danas petak, 22. jun 2018.
Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da bi teme sastanka predsednika Srbije i Kosova 24. juna u Briselu mogle biti međusobno priznavanje, ratne reparacije i demarkacija granice, preneo je danas prištinski list „Zeri“.
Edita Tahiri ocenila je da je izgradnja političkog konsenzusa ključna u ovoj fazi procesa. Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da Tači nema nameru da zaključi dijalog sa Srbijom i želi da nastavi rad na neodređeno... »

Kurti bi da otima: Hoće ujedinjenje Mitrovice po svaku cenu

Srbija danas četvrtak, 7. jun 2018.
Kurti je to kazao nakon sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Igorom Šoltesom
Ujedinjenje Mitrovice je važnije za proces kosovske izgradnje i razvoja nego mesto u Ujedinjenim nacijama, izjavio je danas lider tzv. kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti. Kako prenosi prištinski list... »

©2019 Netmark d.o.o.