Prosveta - vesti

Ministarstvo prosvete: Srpski đaci će ove godine moći da se upišu u više od 50 srednjoškolskih IT odeljenja

StartIt pre 2 sata
Ovi učenici će slušati gimnazijske predmete koje slušaju i njihovi vršnjaci, ali i posebne programerske predmete u skladu sa prošle godine usvojenim nastavnim planom i programom.
Kako saopštavaju iz Kabineta predsednice Vlade, od nastupajuće školske godine biće povećan broj specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama. U odnosu na dosadašnjih osam, u planu Ministarstva prosvete je da budućim... »

Srpske diplome se neće priznavati u Hrvatskoj? Oglasilo se Ministarstvo prosvete!

BK TV pre 3 sata
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije dobilo zvanično obaveštenje, a ni bilo kakav nagoveštaj od kolega iz Hrvatske da je moguće da se fakultetske diplome stečene u Srbiji ubuduće ne priznaju u Hrvatskoj. U ministarstvu za Tanjug kažu da takve informacije nije dobio ni Centar za... »

Šta nude IT odeljenja u gimnazijama

Danas pre 5 sati
Ukupno 71 gimnazija u Srbiji izrazila je želju da otvori specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo, a ko će tu priliku dobiti znaće se po objavljivanju konkursa za upis u srednje škole.
Đaci koji nameravaju da konkurišu za upis u IT odeljenja mogu da se prijave od 11. do 14. maja u nekoj od pomenute 71 gimnazije, a prijemni ispiti biće organizovani 3. juna u 13 škola, čiji se spisak nalazi na sajtu Ministarstva... »

Hrvatska više neće priznavati fakultetske diplome iz Srbije i BiH?; Ministarstvo prosvete: Nema ni nagoveštaja ni zvaničnog obaveštenja

Blic pre 10 sati
Dekan Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba nedavno je za "Glas Slavonije" izjavio kako postoje indicije da se diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći nostrifikovati u Hrvatskoj. Rekao je kako će do toga doći jer te diplome ne ispunjavaju... »

Za IT odeljenja zainteresovana 71 gimnazija

Radio 021 pre 5 sati
Za uvođenje novih IT odeljenja do sada se zainteresovala 71 gimnazija u Srbiji, rekao je danas pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović.
On navodi da će učenici osmog razreda moći da se prijave za IT odeljenja od 11. do 14. maja, dok će 3. juna polagati prijemni ispit iz matematike. "IT tehnologije zahtevaju poseban nivo razmišljanja učenika, pa će se na prijemnom... »

Gimnazijalci, dobro došli u 21. vek!

N1 Info pre 6 sati
Od septembra će 70 gimnazija u Srbiji imati specijalizovana, informatička odeljenja. Učenici će tako uz tradicionalne gimnazijalske predmete učiti i programiranje. U planu je da svako odeljenje ima 20 učenika. U Ministarstu prosvete kažu da je to jedan od načina da vlada odgovori na potrebe tržišta rada na kojem trenutno fali 15.000 IT stručnjaka.
Izvor: N1 O tim odeljenjima učenicima u O.Š. "Kralj Petar" govorili su predstavnici Ministarstva prosvete, profesori informatike i predstavnici IT sektora iz Inicijative Digitalna Srbija Učionice u gimnazijama su spremne, osmaci... »

Otvaraju se informatička odeljenja u gimnazijama, zainteresovana 71 srednja škola

Telegraf pre 10 sati
Spisak gimnazija u kojima će moći da se upiše IT odeljenja biće objavljen u konkursu za upis u srednje škole koji izlazi u maju
Za uvođenje novih IT odeljenja do sada se zainteresovala 71 gimnazija u Srbiji, kaže pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović. U naredne tri godine biće uloženo 65 miliona evra u... »

Ministarstvo prosvete odgovorno za homofobične udžbenike

Danas pre 1 dan
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila je da je Ministarstvo prosvete odgovorno za nenaučan i homofobičan sadržaj u srednjoškolskim udžbenicima.
To se navodi u dopisu Labrisu, koji je u decembru prošle godine podneo set pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog sadržaja u školskim udžbenicima. Pritužbe su podnete protiv nadležnih institucija... »

Protest prosvetara sutra ispred Vlade Srbije

Radio 021 pre 12 sati
Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) protestovaće sutra u 12 časova ispred Vlade Srbije, sa zahtevom za uvođenje jedinstvenih platnih razreda i povećanje plata u ovoj godini dva puta po deset odsto.
U školama članicama tog sindikata neće biti prekida nastave ni skraćenih časova, osim u Čačku gde će biti štrajk upozorenja od 12 do 13 časova. Predsednica tog sindikata Jasna Janković je rekla da se predlogom Zakona o... »

Sindikati traže uključenje u rad na mreži škola

Danas pre 1 dan
Reprezentativni sindikati u obrazovanju smatraju da moraju biti uključeni u rad na mreži škola, s obzirom na to da je to pitanje direktno vezano za status i položaj zaposlenih u prosveti, piše u dopisu koji su ministru prosvete Mladenu Šarčeviću uputili predsednici tri sindikata obrazovanja.
Dopis su poslali Valentina Ilić, Sindikat obrazovanja Srbije, Slobodan Branković, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Tomislav Živanović. GSPRS „Nezavisnost“. Sindikati navode da je 19. marta objavljena uredbe o kriterijumima za... »

Vučić: Želimo da budemo sledeći u EU

Danas  pre 7 sati  još 1 povezana

Audi povlači 1,2 miliona vozila

Danas  pre 4 sata  još 1 povezana

Mali najavio nove rekonstrukcije centralnih ulica

Večernje novosti  pre 4 sata  još 1 povezana

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo

Blic  pre 1 sat  još 2 povezane
©2018 Netmark d.o.o.