Prosveta - vesti

U srednjim školama ponovo uče o odbrani, ali kroz predavanja

Dnevnik pre 2 sata
BEOGRAD: Učenici završnih razreda srednje škole će u drugom pologodištu ove školske godine slušati predavanja o ulozi i zadacima Vojske Srbije, sistemu odbrane, civilne zaštite, reagovanja u toku prirodnih katastrofa i nepogoda.
Ovu inicijativu je pokrenulo je Ministarstvo odbrane, pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za... »

Putin u Knez Mihailovoj — dan ranije (foto)

Sputnik pre 3 sata
Najstarija knjižara u Beogradu „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici odavno je mnogo više od mesta na kome se kupuju knjige. Ovaj zvanični spomenik kulture, povodom posete predsednika Rusije Vladimira Putina, otvorio je posebni kutak u kome su nove, ali i antikvarne knjige ruskih autora različitih izdavača.
Izdavačko preduzeće „Prosveta“ je dolazak jednog od najuticajnijih državnika današnjice u Srbiju najavilo i u svom izlogu. Pored srpske i ruske zastave dominira „Nova ruska reč Putin“, knjiga izdata povodom 70 godina od pobede... »

Predstavljen model dualnog obrazovanja u Pirotu

Danas pre 5 sati
Model dualnog obrazovanja predstavljen je danas u prostorijama Ugovorne okružne privredne komore u Pirotu.O tome su govorili predstavnici privrede, Školske uprave Niš , škola iz Pirota i Filijale NSZ.
Ovom info danu prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i lokalne samouprave. Prema rečima Dragana Kostića, predsednika Ugovorne okružne privredne komore, ovaj... »

Promocija dualnog obrazovanja u Komori Pirot

Pirotske vesti pre 6 sati
Podelite Info dan o dualnom obrazovanju održan je 16.01.2019. godine u prostorijama UO Privredne komore Pirot sa ciljem informisanja učesnika ovog procesa, predstavljanja modela dualnog obrazovanja u Srbiji, kao i pravnog okvira koji reguliše ovu oblast. Događaju, koji je organizovala Privredna... »

Prosvetari najavljuju štrajk zbog neisplaćenih putnih troškova

Morava info pre 6 sati
ČAČAK – Škole članice Opštinskog odbora Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac stupiće u jednočasovni štrajk upozorenja 24. januara od 12:00 do 13:00 časova zbog neisplaćenih nadoknada troškova za dolazak i odlazak sa radnog mesta zaposlenima u prosveti, prenosi agencija RINA. Kolege iz Čačka,... »

Zbog neplaćenih putnih troškova, prosvetari najavili štrajk

Glas Zapadne Srbije pre 7 sati
Čačak - Škole članice Opštinskog odbora Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac stupiće u jednočasovni štrajk upozorenja 4. januara od 12:00 do 13:00 časova zbog neisplaćenih nadoknada troškova za dolazak i odlazak sa radnog mesta zaposlenima u prosveti. Kolege iz Čačka, Ivanjice i Kragujevca će se... »

Da bi škola “preživela” mora da ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i udaljenost veću od 2 kilometara od susedne škole

Jugmedia pre 9 sati
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bilo je precizno prilikom donošenja kriterijuma, da bi škola “preživela” mora da ima najmanje 480 učenika, 16 odeljenja i da bude na udaljenosti većoj od dva kilometara od susedne škole. Na gradskom i seoskom području u Nišu trenutno rade 33... »

Inkluzija u obrazovanju: Četiri projekta za bolje šanse

Dnevnik pre 11 sati
NOVI SAD: Srbija ovog januara obeležava godinu dana otkako je zvanično postala članica Evropske agencije za posebne potrebe i inkluziju u obrazovanju. Prijem u članstvo bio je priznanje našoj zemlji za kontinuiran rad na povećanju pristupačnosti i jednakosti u obrazovanju, razvoju sigurnog i stimulativnog fizičkog i društvenog okruženja i obezbeđivanju jednakih mogućnosti za svu decu, učenike, studente i odrasle u ostvarivanju prava na kvalitetno obrazovanje i dodatnu podršku.
Priprema za ulazak trajala je od 2015, kada su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobili priliku da učestvuju u radu Agencije, da bi u aprilu 2017. Srbija dobila status zemlje posmatrača, a iste... »

Predavanja za srednjoškolce o odbrani

Danas pre 1 dan
Stručnjaci pozdravljaju inicijativu ministarstava odbrane i prosvete Kakva je uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici nenaoružanog otpora, civilna zaštita… neke su od tema o kojima će učenici završnih razreda srednjih škola učiti tokom drugog polugodišta.
Uvođenje sadržaja obuke u školski sistem iniciralo je Ministarstvo odbrane, pozivajući se da odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu... »

Slučajno "upala" u školu i postala jedan od 50 najboljih nastavnika sveta: Ovo je priča o Kragujevčanki Katarini Veljković, ponosu srpske prosvete

iKragujevac pre 1 dan
"Zašto to učimo i čemu uopšte služi", pitali su učenici profesorku informatike Katarinu Veljković. Tragala je po celom svetu za načinom da đacima jasno pokaže svrhu linija teksta na crnom ekranu. To je bio početak Katarininih inovacija u obrazovanju.
Ova nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimanziji, nedavno je ušla u top 50 finalista za prestižnu nagradu Global Teacher Prize, za koju se borilo 10.000 nastavnika iz 179 zemalja. Kriterijumi su bili... »

Vučić za Tass: Srbija je pouzdan partner Rusiji

Beta  pre 2 sata  još 43 povezane

Šarapova lako do trećeg kola AO

Beta  pre 6 sati  još 54 povezane

Lekar Fonda PIO osumnjičen za primanje mita

Radio 021  pre 3 sata  još 35 povezanih
©2018 Netmark d.o.o.