Prosveta - vesti

Sta je sve diskriminacija u skolama,

Jug press pre 42 minuta
LESKOVAC Podsmevanje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi sa učenikom zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti, omalovažavanje roditelja učenika iz istih razloga, primeri su diskriminacije koji se od 1. septembra zabranjuju i kažnjavaju u... »

Elektronski dnevnici u svim školama do kraja godine

Nova energija pre 59 minuta
Rukovodilac projekta “es-dnevnik” u Ministarstvu prosvete, Bojan Radić, najavio je da će do kraja godine u 1.764 osnovnih i srednjih škola roditeljima omogućiti pristup elektronskim dnevnicima. Kako prenosi Politika, Ristić je rekao da je uvođenje takvih dnevnika odloženo zbog „prepreka pravne... »

Prosvetari će nastaviti da se zalažu za pravedniji sistem plata

Subotica.com pre 2 sata
Za jednaku složenost posla, zaposleni u prosveti moraju imati iste zarade, stav je predstavnika Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, oni su pozdravili odluku o odlaganju primene platnih razreda i naglasili da će nastaviti borbu za pravedniji sistem plata.
Iako je novi Zakon o platnim razredima trebalo da donese sistemsko rešenje za plate svih korisnika budžeta to se, kako kažu u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine, nije desilo. Savetnik NSPRV, Hadži Zdravko Kovač,... »

Čista petica za akciju prosvetara

Danas pre 14 sati
Profesori majdanpečke Tehničke škole još jednom se odrekli honorara U Tehničku školu u Majdanpeku ovih dana ušla je oprema koja će biti korišćena u nastavi vredna gotovo pola miliona dinara. Nije u pitanju bilo kakav projekat, jer donatori nisu nisu stranci, već profesori ove škole koji se četvrti put zaredom odriču honorara za ispite za vanredne učenike i tim novcem kupuju opremu i materijale koje koriste u nastavi.
Na taj način su najpre kupovinom devet računara opremili kabinet za smer ekonomske struke, a onda su na red doši alati i oprema za mašinsku radionicu u kojoj se odvija praktična nastava, što je umnogome olakšalo rad i profesorima... »

Kulturni predah

RTV Novi Pazar pre 18 sati
Asocijacija prosvetara Sandžaka, sprovodi projekat ,,Kulturni predah,, koji ima za cilj da podstakne i otkrije nova i drugačija značenja slobode, progresa, raznolikosti i nasleđa, kao vrednosti na kojima se temelji evropska civilizacija. Projekat se sastoji iz više radionica i aktivnosti, kojim je... »

Treba li novčano kažnjavati roditelje nasilne dece?

Radio 021 pre 21 sat
Pravilnikom o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, te izmenama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, predviđene su mere kojima se podstiče veća odgovornost roditelja u procesu odrastanja njihove dece.
Od ove školske godine u primeni je novi pravilnik Ministarstva prosvete, ali su unete i novine u Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja. Mere iz pravilnika izriču se učenicima, a cilj je prevencija društveno neprihvatljivog... »

U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

Novi magazin pre 22 sata
Tema broja: Sveta prosveta -- Kuda vodi obrazovanje u Srbiji? Iz Srbije! - Jedan hit zagrebačkog Prljavog kazališta od pre tri-četiri decenije poručivao je: “Sve je lako kad si mlad”. Kako danas stvari izgledaju, ništa nije lako kad si mlad. Piše: Mijat Lakićević; Foto: Đurađ Šimić
Intervju Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca U Šapcu se na vlast dolazi izborima U ime tri opozicione lokalne samouprave i više od 400 odbornika iz drugih gradova i opština, gradonačelnik Šapca je izvestio Kongres lokalnih i... »

Takmičenja izvor diskriminacije učenika

Danas pre 23 sata
Nejednak tretman dobrih đaka zbog različitog tumačenja propisa Dok prosvetna vlast najavljuje borbu sa diskriminacijom na svim frontovima, Stručno uputstvo o organizaciji takmičenja već godinama je izvor diskriminacije u školama, ali nadležni na to ne reaguju.
Nije sporno samo to što uputstvo propisuje ograničenje da učenik može učestvovati na takmičenju i smotri iz najviše dva nastavna predmeta (i jedne vannastavne aktivnosti) već i što se ovaj dokument različito tumači i u školama,... »

To što je neko dobio većinu na izboru za direktora škole, ne znači i da ima kvalitet

IndeksOnline pre 1 dan
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je za obrazovne ustanove od izuzetnog značaja da imaju kvalitetne direktore i da očekuje da do drugog polugodišta licencu dobije polovina od 362 uspešna direktora koji su do sada prošli obuku. – Od direktora škola... »

Promocija knjige „Radnički štrajkovi i tranzicija u Srbiji 1990-2015.“

Ritam grada Kg pre 1 dan
Sutra od 19 časova, u Kontakt galeriji SKC-a, održaće se promocija knjige „Radnički štrajkovi i tranzicija u Srbiji 1990-2015.“, Nade Novaković. Ova knjiga je rezultat rada na projektima Labour Organizing in Serbia fondacije Roza Luksemburg Štiftung za jugoistočnu Evropu i „Strukturne društvene i... »

Bogdanović i Bjelica vodili Kingse, Jokić blizu tripl-dabla

Vesti online  pre 42 minuta  još 16 povezanih

Kina: Automobil se zaleteo u grupu đaka, petoro mrtvih

Dnevnik  pre 1 sat  još 12 povezanih

Mondoloni: Makronovo pismo Vučiću nije protokolarno

Večernje novosti  pre 1 sat  još 11 povezanih

Gasprom odlučio - Turski tok ide preko Srbije?

Mondo  pre 1 sat  još 11 povezanih

Petković: Cilj povećanja taksi da se Srbi proteraju sa KiM

RTS  pre 59 minuta  još 9 povezanih
©2018 Netmark d.o.o.