Prosveta - vesti

Povišica plata zaposlenima u obrazovanju tek u februaru

Danas pre 18 dana
Povećanje plata za devet odsto počeće da se primenjuje od januara, pa će zaposleni u obrazovanju prvu povišicu dobiti početkom februara, kada se isplaćuje januarska zarada.
To je za Danas potvrđeno u Ministarstvu prosvete, povodom nedoumica koje su se pojavile u delu javnosti da li povećanje važi od decembra ili od januara iduće godine. Prema računici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika... »

Za tačno godinu dana će sve biti drugačije!

Alo pre 18 dana
Alo: Za tačno godinu dana će sve biti drugačije!
Sistem dualnog obrazovanja sa 2019. godinom ulazi u novu fazu jer počinje primena zakonskih rešenja kojim se detaljno reguliše ova oblast s ciljem da se srednje stručno obrazovanje prilagodi potrebama privrede, smanji stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina i jača konkurentnost privrede Srbije na regionalnom i globalnom nivou.
Zakonom se uređuju sadržaj i način ostvarivanja dualnog obrazovanja, odnosno plan i program nastave i učenja uz rad. U toku je planiranje upisa učenika u srednje škole za školsku 2019/2020. godinu po dualnom modelu obrazovanja,... »

Gradonačelnik Novog Pazara priredio svečani koktel za penzionere

IndeksOnline pre 19 dana
NOVI PAZAR – Za generaciju radnika Gradske uprave, preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, i prosvetara koji su svoj radni vek u novopazarskim školama okončali ove godine, a na inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, priređen je koktel u svečanoj sali Kulturnog centra. U znak... »

Gradonačelnik priredio koktel za penzionere

RTV Novi Pazar pre 19 dana
Za generaciju radnika Gradske uprave, preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, i prosvetara koji su svoj radni vek u novopazarskim školama okončali ove godine, a na inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, priređen je koktel u svečanoj sali Kulturnog centra. U znak zahvalnosti... »

Ministarstvo prosvete: O merama kada se utvrde dešavanja u učeničkom domu u Kraljevu

Novi magazin pre 19 dana
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je danas da će posle utvrđivanja svih okolnosti biti preduzete određene mere prema odgovornima u slučaju vršnjačkog nasilja u Domu učenika u Kraljevu.
Školska uprava Kraljeva i direktor učeničkog doma u Kraljevu naveli su da bi, ako se ustanovi odgovornost učenika, jedna od mera mogla biti isključenje iz doma i pokretanje prekršajnog postupka prema roditeljima, navelo je... »

Jednosatni štrajk upozorenja prosvetnih radnika Kosova

Danas pre 19 dana
Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture održao je danas jednosatni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama na Kosovu, zbog namere da Skupština Kosova glasa o Zakonu o platama u paketu sa Zakonom o budžetu Kosova za 2019 godinu.
Predsednik tog sindikata Rahman Jašari je rekao da prema predlogu tog zakona plata prosvetnih radnika treba da se poveća za koeficijent od 2.6. Najavljeno je da će štrajk biti organizovan i na prištinskom i drugim javnim... »

Eurobank počinje projekat „Škola kao nacrtana za vas“

Blic pre 19 dana
Eurobank u narednu godinu ulazi nastavkom društveno odgovornog projekta „Veliko srce“ koji će biti usmeren na poboljšanje uslova u kojima uče i rade srednjoškolci u Srbiji. Projekat, pod nazivom „Škola kao nacrtana za vas“, organizovan je uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog... »

U selu Donja Rečica učiteljica prvake prvim slovima uči na kompjuteru

Nova energija pre 19 dana
U izdvojenom odeljenju prokupačke Osnovne škole Nikodije Stojanović “Tatko” u selu Donja Rečica učiteljica Lidija Veljković prvim slovima i brojevima uči prvake na kompjuteru u eksperimentalnoj digitalnoj učionici. Ta nastava se odvija kroz projekat “Digitalna učionica 2000” koji je pokrenula Vlada... »

Detaljna računica Ovo su tačni iznosi povećanih plata u javnom sektoru u 2019. godini

Srbija danas pre 19 dana
Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici, i to za 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, što je u proseku oko 4.000 dinara, dok je uvećanje od 10 odsto predviđeno za lekare
Lekari i medicinari u 2019. mogu očekivati povećanje plata od 10 do 12 odsto, u policiji i prosveti plate će rasti devet odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru imati uvećanje od sedam odsto. Ovo su projekcije Ministarstva... »

Oko 120 srpskih đaka u Minhenu počelo da uči na maternjem jeziku

Politika pre 19 dana
U Bavarskoj, u kojoj živi oko 45.000 Srba, biće otvorene škole i u Nirnbergu i Augzburgu, gde će nastavu držati nastavnici iz Srbije, u organizaciji i po programima Ministarstva prosvete
Najudaljenija tačka na svetu na kojoj đaci slušaju nastavu na srpskom jeziku je Južnoafrička Republika, a najviše učenika u školama koje se poslednjih godina ponovo otvaraju pod okriljem Ministarstva prosvete imaju Švajcarska i... »

©2018 Netmark d.o.o.