Prosveta - vesti

Najava događaja za subotu, 6. januar

iKragujevac pre 14 dana
Najava događaja za subotu, 6. januar
08,30 sati – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik Radomir Nikolić posetiće Prvu kragujevačku gimnaziju i obići prostorije uništene u požaru. 09,00 sati – sala 108 gradske Uprave – radni sastanak ministra Mladena Šarčevića sa... »

Linta: Lektira u Hrvatskoj promoviše laži i šovinizam

Alo pre 14 dana
Alo: Linta: Lektira u Hrvatskoj promoviše laži i šovinizam
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao očekivanu odluku hrvatskog Ministarstva nauke, prosvete i sporta povodom knjiga koje je odobrilo za osnovnu školu a u kojoj se, kako kaže, promovišu šovinizam i laži o hrvatskom narodu kao žrtvi.
"Jasno je da hrvatska vlast nije spremna da se suoči za zločinačkom stranom svoje istorije već i dalje zagovara lažne i besmislene teze o srpskoj agresiji i Srbima kao remetilačkom faktoru i zločinačkoj strani i Hrvatima kao... »

Sve same laži i šovinizam: Školska lektira u Hrvatskoj promoviše čist fašizam

Srbija danas pre 14 dana
Srbi su...
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao očekivanu odluku hrvatskog Ministarstva nauke, prosvete i sporta povodom knjiga koje je odobrilo za osnovnu školu a u kojoj se, kako kaže, promovišu šovinizam i laži o hrvatskom narodu kao žrtvi. -... »

Zapaljenu Gimnaziju da srede - privrednici

Mondo pre 14 dana
RTS: Poziv privrednicima da pomognu u obnovi Gimnazije
Parlament privrednika Šumadijskog i Pomoravskog okruga, pozvao je privrednike ova dva regiona da u saradnji sa Ministarstvom prosvete saniraju štetu od požara u Gimnaziji u Kragujevcu. Osumnjiučeni za požar danas kod tužioca.
Foto: MONDO/N. Petrović Privrednici su pozvani da formiraju konzoricijum za sanaciju štete od požara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, rečeno je danas Tanjugu u Pomoravskom okrugu u Jagodini. Regionalna privredna komora... »

Nov sistem bodovanja za upis u srednje škole: Na završnom ispitu opet 40 bodova

Dnevnik pre 14 dana
"Ovogodišnji osmaci na završnom ispitu moći će da osvoje maksimalno 40 bodova, i to iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i iz matematike najviše po 13, a iz kombinovanog testa s pitanjima iz biologije, geografije, hemije, fizike i istorije najviše 14 bodova, dok će po osnovu uspeha iz poslednja tri razreda osnovne škole za upis u srednju moći da sakupe maksimalno još 60 bodova", izjavila je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.
Pomoćnica ministra ovu promenu obrazložila je željom da se vrednuje više znanje koje đaci pokažu na testu, pošto je „jagma za ocenama u školi postala teret i za đake, nastavnike i roditelje“. Da podsetimo, prošle godine osmaci su... »

Ana, bićemo bolji đaci!

Alo pre 15 dana
Alo: Ana, bićemo bolji đaci!
Ako se po jutru dan poznaje, čini se da će 2018. obeležiti harmonija u Vladi Srbije, jer su se ministri, verovali ili ne, složili s ocenom premijerke Ane Brnabić, koja je kazala da je prosveta resor kojim je u prošloj godini najzadovoljnija.
- Najviše radosti donelo je Ministarstvo prosvete zato što smo 1. septembra uspeli da uvedemo informacione tehnologije kao obavezan predmet - rekla je Brnabićeva za TV „Prva“. Čini se da su se ministri vodili krilaticom “Gde Ana... »

Novi sistem bodovanja za upis u srednju školu

Ritam grada Kg pre 15 dana
Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković izjavila je da je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole. Kako navodi, sadašnji i budući osmaci će iz škole moći da ponesu najviše 60, a da će na završnom ispitu moći da osvoje još maksimalno 40 poena. Nedeljković je za list “Blic“ rekla da... »

Promene u maloj maturi

Danas pre 15 dana
Sadašnji i budući osmaci moći će da ponesu iz škole najviše 60 poena, dok će na budućem završnom ispitu biti u prilici da osvoje još maksimalno 40, potvrdila je za Blic pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković. Testovi iz srpskog i matematike nosiće po 13... »

Veto Moskve lomi i petorku

Večernje novosti pre 15 dana
Savet bezbednosti UN od početka 2018. ojačan nestalnim članicama koje priznaju Kosovo za državu. Mesta dobili Obala Slonovače, Holandija, Kuvajt, Peru i Poljska koji su na strani Prištine
NOVI sastav Saveta bezbednosti, u koji je od 1. januara ušlo pet zemalja koje priznaju Kosovo za državu, ne ide naruku Srbiji, ali imajući u vidu pravo veta koje imaju Rusija i Kina, Beograd ne bi trebalo da strahuje od nevolja... »

Još jedna novina u prosveti: Menja se sistem bodovanja za upis u srednje škole

Telegraf pre 15 dana
Novina je posledica "jagme za ocenama koja je postala teret za đake i roditelje"
Sistem bodovanja za upis u srednje škole biće promenjen, pa će tako sadašnji i budući osmaci iz škole moći da ponesu najviše 60, a da će na završnom ispitu moći da osvoje još maksimalno 40 poena. Srednja škola postaje obavezna i... »

©2018 Netmark d.o.o.