Prosveta - vesti

Vidljivosti naučnih rezultata – manje plagijata

RTS pre 4 dana
RTS: Vidljivosti naučnih rezultata – manje plagijata
Ministartsvo prosvete je letos usvojilo Platformu za otvorenu nauku, pa je na Univerzitetima da je u narednih godinu dana i realizuju. Platforma treba da doprinese većoj vidljivosti naučnih rezultata, većoj povezanosti između nauke i privrede, odnosno između nauke i društva u celini, razvoju novih istraživanja.
Platforma za otvorenu nauku je značajan dokument koji nas svrstava u Evropski istraživački prostor. Univerziteti će morati da do 2020. godine učine sve svoje naučnoistraživačke rezultate dostupnim. Samim tim, postaće vidljiviji,... »

Ubuduće će svaki školarac morati da poseti sveto mesto srpske istorije i grad gde je počela velika i važna priča (foto)

Telegraf pre 4 dana
Svaka osnovna škola u Srbiji biće u obavezi da u jednom razredu organizuje ekskurziju do Prokuplјa i obilazak Spomen parka
Spomen park Gvozdenom puku, koji je nedavno otvoren u Prokuplјu ulazi u program obaveznih ekskurzija u osnovnim školama. Tako će svaka osnovna škola u Srbiji biti u obavezi da u jednom razredu organizuje ekskurziju do Prokuplјa i... »

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu dobio dozvolu za rad

RTS pre 4 dana
RTS: Poljoprivredni fakultet u Kruševcu dobio dozvolu za rad
Potpisom ministra prosvete Mladena Šarčevića, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu, kao deo Univerziteta u Nišu, pre nedelju dana zvanično je dobio dozvolu za rad. Zbog proceduralnih kašnjenja kasnio je i konkurs, pa u prvoj generaciji neće biti ispunjena odobrena kvota od 105 studenata za upis na tri studijska programa - voćarstvo i vinogradasrtvo, ratarstvo-povrtarstvo i stočarstvo.
Na vratima novoosnovanog fakulteta spisak sa imenima pedeset četvoro budućih brucoša koji su pre dva dana s uspehom položili prijemni ispit i stekli pravo da se školuju na teret budžeta. "Drugi sam na rang-listi, tradicionalno se... »

Bošnjaci traže zabranu dela ovih srpskih velikana, porede ih sa delima adolfa hitlera

Alo pre 4 dana
Alo: Bošnjaci traže zabranu dela ovih srpskih velikana, porede ih sa delima adolfa hitlera
Sramotno!
Više bošnjačkih organizacija uputilo je apel ministarstvima prosvete i kulture Crne Gore da "u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dve knjige - "Gorski vjenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i... »

Rotarijanci donirali računare školama u Prokuplju i Blacu

Južne vesti pre 4 dana
Doniranjem 3 računara za Osnovne škole "Ratko Pavlović Ćićko“ iz Prokuplja i "Stojan Novaković“ iz Blaca, Rotari klub u Prokuplju se priključio akciji i realizaciji projekta "500 računara u 50 škola" koji je pokrenuo Rotari Distrikt u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Prema rečima prokupačkih... »

Skandal! Bošnjaci hoće da zabrane Njegoša i Kiša u Crnoj Gori, a razlozi su sramni

Srbija danas pre 4 dana
Bošnjaci traže da iz školskih programa uklone knjige "Gorski vijenac" Petra II Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša. Zahtev je upućen Crnoj Gori, ali i Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji.
Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno veće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija uputili su apel ministarstvima... »

Rotarijanci osnovcima doniraju računare

OK radio pre 4 dana
Rotari klub Vranje uključio se u akciju doniranja računara za četiri škole na teritoriji grada.
Vranjski rotarijanci su se uključili u akciju koju podržava i Ministarstvo prosvete, kojom se obezbeđuju računari za osnovce, kako bi mogli da realizuju program informatike koji je obavezan za učenike petog razreda. Prema rečima... »

"Da se izbace Njegoš i Kiš iz udžbenika zbog mržnje prema islamu"

Nedeljnik pre 4 dana
Apel su uputila društva „Pravda“ iz BiH, KSPD „Sandžak“ u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Severne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada
Vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvete na prostoru bivše SFRJ, upućen je apel za izuzeće „Gorskog vijenca“ Petra Petrovića Njegoša i „Peščanik“ Danila Kiša, prenosi RTCG. Apel su uputila društva „Pravda“ iz BiH,... »

Evo šta predviđa Pravilnik za borbu protiv diskriminacije u školama

Morava info pre 4 dana
Podsmevanje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi sa učenikom zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti, omalovažavanje roditelja učenika iz istih razloga, primeri su diskriminacije koji se od 1. septembra zabranjuju i kažnjavaju u... »

Prevencijom protiv diskriminacije

Danas pre 5 dana
Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti Prema podacima MUP-a, broj ozbiljnih incidenata u obrazovnim ustanovama je smanjen u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, ali je u javnosti stvoren utisak da je nasilje u školama u porastu, zbog načina na koji se u medijima prikazuju neki slučajevi.
Cilj Ministarstva prosvete je da se preventivnim merama smanji broj slučajeva nasilja i diskriminacije u obrazovanim ustanovama, izjavila je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete. Zaposleni u tom... »

©2018 Netmark d.o.o.