Prosveta - vesti

Trivićeva: Stvaramo uslove za dualno obrazovanje u Republici Srpskoj

Blic pre 10 sati
Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je jedan od osnovnih ciljeva resornog ministarstva stvaranje uslova za uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno povezivanje učenika srednjih stručnih i tehničkih škola sa potrebama tržišta rada. Trivićeva je nakon sastanka sa... »

Prosvetari Los Anđelesa u štrajku, prvi put za 30 godina

N1 Info pre 1 dan
Više od 30.000 prosvetnih radnika iz javnih škola u Los Anđelesu stupilo je u štrajk tražeći povećanje plata kao i bolje uslove za učenike kojih ponekad ima i više od 40 u jednoj učionici.
To je prvi štrajk prosvetnih radnika u Los Anđelesu od 1989. godine i pogađa oko 500.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Iako neće biti časova, škole će biti otvorene, jer će osoblje škola koje nije u štrajku pokušati da... »

Slučajno "upala" u školu i postala jedan od 50 najboljih nastavnika sveta: Ovo je priča o Katarini Veljković, ponosu srpske prosvete (foto)

Telegraf pre 1 dan
U nastavu je uvela robota od Lego kockica, a klasično programiranje "prebacila" je na programiranje na robotu
"Zašto to učimo i čemu uopšte služi", pitali su učenici profesorku informatike Katarinu Veljković. Tragala je po celom svetu za načinom da đacima jasno pokaže svrhu linija teksta na crnom ekranu. To je bio početak Katarininih... »

Pokrenuta aplikacija "Osnovi bezbednosti dece"

RTV pre 1 dan
RTV: Pokrenuta aplikacija "Osnovi bezbednosti dece"
NOVI SAD - Kako bi se smanjilo nasilje među mladima, u osnovnim školama stalno se organizuju predavanja o bezbednosti. Kao nastavak u toj borbi, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kreiralo je aplikaciju "Osnovi bezbednosti dece".
Informacije o opasnostima u stvarnom i virtuelnom svetu, kao i o tome kako da reaguju u nepredviđenim situacijama, osnovci i njihovi roditelji mogu pronaći u svako doba dana i noći, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji "Osnovi... »

Seminar u organizaciji BNV-a o značaju bosanskog jezika

IndeksOnline pre 1 dan
NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće organizovalo je u Novom Pazaru seminar pod nazivom „Bosanski jezik u predškolskom odgoju“, namjenjen profesionalnom usavršavanju prosvetara. Obraćajući se učesnicima seminara predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo podsetio je da je od uvođenja... »

Hrvatsko Ministarstvo prosvete proverava 90.000 diploma

Danas pre 1 dan
Diplome oko 90.000 zaposlenih u hrvatskom sistemu obrazovanja i nauke proći će vanredan postupak provere, pošto je Ministarstvo nauke i prosvete u svojim redovima otkrilo osobu sa falsifikovanom diplomom Univerziteta u Zagrebu.
Radi se ženi koja je u ministartsvo primljena na osnovu ugovora o radu na određeno vreme. Od nje je zatražen iskaz, dobila je otkaz i slučaj je prijavljen policiji, navodi Jutarnji list. Ministar nauke i prosvete Blaženka Divjak... »

Hrvatsko ministarstvo prosvete proverava diplome zaposlenih

RTS pre 1 dan
RTS: Hrvatsko ministarstvo prosvete proverava diplome zaposlenih
Diplome oko 90.000 zaposlenih u hrvatskom sistemu obrazovanja i nauke proći će vanredan postupak provere, pošto je Ministarstvo nauke i prosvete u svojim redovima otkrilo osobu sa falsifikovanom diplomom Univerziteta u Zagrebu.
Radi se ženi koja je u ministartsvo primljena na osnovu ugovora o radu na određeno vreme. Od nje je zatražen iskaz, dobila je otkaz i slučaj je prijavljen policiji, navodi Jutarnji list. Ministarka nauke i prosvete Blaženka... »

Posao za najbolje kragujevačke istraživače

RTS pre 1 dan
RTS: Posao za najbolje kragujevačke istraživače
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u martu prošle godine, raspisalo je konkurs za prijem 1.000 doktoranada na naučne projekte. Do sada je većina njih potpisala ugovore o radu sa fakultetima i Institutima. Među najboljima su i doktorandi iz Kragujevca, sa Fakulteta medicinskih nauka, koji su dobili posao.
Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu bogatiji je za sedam mladih mladih naučnika. Potpisali su ugovore o radu, a njihov posao vezan je za naučne projekte u različitim oblastima medicine. Svi oni izabrani su na konkursu... »

Nemcima trebaju kvalifikovani radnici koji i Srbiji nedostaju

Dnevnik pre 1 dan
NOVI SAD: Naredne nedelje biće formiran ekspertski tim Ministarstva rada sastavljen od najeminentnijih ljudi iz Srbije čiji je zadatak da Vladi Srbije predloži mere da bi mladi ubuduće ostajali u zemlji, ali i da bi se oni koji su otišli vratili u Srbiju.
Drugim rečima, da bi Srbija sačuvala radnu snagu koju ima, ali i vratila one kadrove koji su već otišli na rad u inostranstvo. Kako je objasnila državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja... »

Na današnji dan, 13. januar

B92 pre 3 dana
B92: Na današnji dan, 13. januar
1691 - Umro je Džordž Foks (George Fox), osnivač verske zajednice Kvekera "Društvo prijatelja". Obuzet idejom "božijeg nadahnuća", Foks je od 1648. držao propovedi u kojima se zalagao za uspostavljanje rigoroznog morala u duhu starozavetne Biblije i stekao mnoge pristalice. 1806 - Rođen je pisac... »

©2018 Netmark d.o.o.