Prosveta - vesti

70: godina od prve izvedbe "Travijate" u Srpskom narodnom pozorištu

Blic pre 8 dana
Operom "Travijata" Đuzepa Verdija, 14. novembra (19) Srpsko narodno pozorište obeležiće 120 godina od prvih operskih predstava u Novom Sadu, 70 godina obnovljene Opere i 70 godina od prve izvedbe "Travijate" u SNP-u.
"Osnivanje Opere kao samostalne umetničke jedinice 16. novembra 1947. odlukom Ministarstva prosvete tadašnje Narodne Republike Srbije, bio je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji. Nakon što je obnovljena Opera... »

Ćerka je zbog Fejsbuka dobila 33 šamara

Alo pre 9 dana
Alo: Ćerka je zbog Fejsbuka dobila 33 šamara
Snimak užasnog vršnjačkog nasilja iz Tehničke škole „Mileta Nikolić” u Aranđelovcu, koji je juče osvanuo na internetu, uznemirio je javnost u Srbiji, zbog čega su se u slučaj uključile državne institucije, počevši od škole, Ministarstva prosvete, preko Centra za socijalni rad, do policije.
Na uznemirujućem snimku, zabeleženom mobilnim telefonom, a koji je nastao u učionici tehničke škole, vidi se kako grupa učenika prvog razreda udara devojčicu B. N. (15) u glavu. Dok žrtva sedi na stolici, pognute glave, prilazi... »

Objavljen još jedan snimak vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu

RTS pre 9 dana
RTS: Objavljen još jedan snimak vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu
Još jedan snimak vršnjačkog nasilja pojavio se u javnosti, a na njemu su jednog dečaka napali školski drugovi. I taj slučaj se dogodio u Aranđelovcu. Direktorka Ekonomsko-ugostiteljske škole u tom gradu Zorica Ćiraković potvrdila je za RTS da je snimak nastao pre dve godine. Pokrenut krivični postupak prema malelotnom licu zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje. Predsednik Vučić poručuje da će morati oštrije da se deluje da bi ovakvih slika bilo manje.
Snimak, koji traje nekoliko minuta, navodno je nastao u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Slobodan Minić" u Aranđelovcu. Na njemu se vidi kako dvojica dečaka udaraju trećeg. Nakon udaraca i maltretiranja, učenici su od... »

BNV: Obezbediti lektire na bosanskom jeziku

Radio sto plus pre 9 dana
Bošnjačko nacionalno veće (BNV) zatražilo je danas od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da obezbedi nabavku obavezne školske lektire za osnovne škole na bosanskom jeziku i da se izdavačkim kućama iz Srbije ta nabavka omogući iz Bosne i Hercegovine. U saopštenju Veća se navodi da su... »

Somborskim prosvetarima uručena priznanja „Avram Mrazović“

Dnevnik pre 10 dana
​​​​​​​SOMBOR: Na prigodnoj svečanosti posvećenoj Danu prosvetnih radnika Srbije organizovanoj u velikoj sali zdanja somborske Skupštine grada, uručena su priznanja „Avram Mrazović“ ovogodišnjim dobitnicima nagrade namenjene prosvetnim radnicima sa teritorije grada za njihov angažman koji doprinosi podizanju standarda kroz inovativan rad u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju.
Ova priznanja su otišla u ruke Renati Cvetkov, nastavnici likovne kulture u Osnovnoj školi „Nikola Vukićević“ u Somboru i Dušku Obradoviću, profesoru računarstva i informatike u Gimnaziji „Veljko Petrović“. Ističući da je lokalna... »

Nagrađeni najbolji prosvetari u Vojvodini

RTV pre 10 dana
RTV: Nagrađeni najbolji prosvetari u Vojvodini
NOVI SAD - Na Dan prosvetnih radnika u Srbiji, u Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine, uručena su priznanja prosvetnim radnicima i ustanovama koji su ostvarili izuzetne rezultate u svojim oblastima.
Već 20. put, priznanja "Dr Đorđe Natošević" dodeljuju se prosvetnim radnicima i školama koji su pobedili na konkursu koji je bio otvoren tokom septembra 2017. Pored zrenjaninske škole „9. Maj", priznanje je dobila i osnovna škola... »

Ministri se pitaju šta jedu đaci

B92 pre 10 dana
Beograd -- Ministri prosvete i zdravlja ubuduće će propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi.
To je utvrđeno izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koje je danas usvojila Skupština Srbije. Uređivanje bližih uslova je, kako se navodi, potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i... »

Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju

Novi magazin pre 10 dana
Skupština Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju koji bi prema procenama ministarstva prosvete trebalo da omogući efikasnije obrazovanje, kao i zapošljavanje mladih odmah posle srednje škole.
Tokom rasprave je, međutim, opozicija ocenila da predloženi zakon služi za stvaranje jeftine radne snaga i da je mnogo više u korist poslodavaca koji će moći po niskoj ceni da iskorišćavaju decu. U obrazloženju zakona je kao cilj... »

Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju, primenjuje se od 2019.

N1 Info pre 10 dana
Skupština Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, koji bi, prema procenama ministarstva prosvete, trebalo da omogući efikasnije obrazovanje, kao i zapošljavanje mladih odmah nakon srednje škole. Usvojene i izmene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.
Izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisuje se nov način učešća lokаlne sаmouprаve u obezbeđivаnju sredstаvа zа ostvаrivаnje delаtnosti predškolskog vаspitаnjа i obrаzovаnjа i lokаlnoj sаmouprаvi... »

Nastavnici i instruktori na zadatku kao podrška privredi LE

Dnevnik pre 10 dana
RTS: Karavan "Duh mladosti" promoviše dualno obrazovanje u Leskovcu
BEOGRAD: Mladi će kroz Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja dobiti kvalitetno znanje u kome će u sinergiji učestvovati licencirani instruktori i nastavnici, rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje na otvaranju Karavana obrazovanja "Duh mladosti" u Leskovcu.
Oni će im obezbediti mogućnost da za vreme formalnog obrazovanja steknu znanja koja su usklađena sa savremenim razvojem, a koja im pruža i učenje kroz rad u kompanijama, rekla je ona. Novi Zakon o dualnom obrazovanju obezbediće... »

Siniša Kovačević: Nema zelenog svetla za izbore

Blic  pre 10 sati  još 1 povezana

Haradinaj: Nije tačno da se Mogerini uvredila

Danas  pre 8 sati  još 3 povezane

Ibra u svom stilu prokomentarisao povratak na teren

Vesti online  pre 47 minuta  još 4 povezane

Na današnji dan, 19. novembar

B92  pre 7 sati  još 1 povezana
©2017 Netmark d.o.o.