Izvor: Danas arhiva vesti 11.10.2017

Gardijan: EU ne sme da ostavi Balkan da se krčka

Danas 11.10.2017
Zaostaju napori da se dopre do zemalja jugoistočne Evrope, misli zvanično uredništvo "Gardijana". Oni objašnjavaju da je zadatak EU da se proširi nepotpun jer nedostaje jugoistočni blok Evrope i pozivaju na "restartovanje" priključenja. "Skoro 20… »

Zle oči

Danas 11.10.2017
* E sad, da ne biste stekli utisak da je moja malenkost visoko iznad dobra i zla, reći ću da sam do pre samo nekoliko godina i ja postupao kao druga polovina Srbije. Kad već prekjuče pomenusmo Kanta, red je da danas pomenemo Hegela, koji je u svojim… »

Viza

Danas 11.10.2017
Otišla sam da uzmem vizu za Ameriku. - Kako se zovete? - odmah je počeo predstavnik ambasade. - Mima Petrović. Službenik me je sumnjičavo pogledao. - U službenim dokumentima piše da se zovete Milosinka Petrović Pilić? Odmahnula sam rukom. - To… »

Nezavisni dokumentarac o alternativnoj muzici

Danas 11.10.2017
Nezavisni dokumentarac “Kontakt” reditelja Mihajla Obrenova posvećen novosadskoj underground muzičkoj sceni, svoju beogradsku premijeru ima večeras u 19 časova u Domu Omladine. Film obuhvata period od 1989. godine do danas i sadrži više od dva i… »

Carski doček u Kremlju

Danas 11.10.2017
* Jednostavno rečeno - ukrštenicu tumači TV stanica Rusija danas - modernoj spoljnoj politici Moskve strateški prioritet je da održava pozitivne bilateralne odnose sa što više zemalja, kad god je moguće i da se izbegne opasnost od tvrdih blokova… »

Registar pojmova: Ženska ljudska prava

Danas 11.10.2017
Svake sedmice u Danasu... ŽENSKA LJUDSKA PRAVA - neotuđiv deo univerzalnih ljudskih prava koji obuhvata i reproduktivna prava žena. Ženska prava se razlikuju od šireg koncepta ljudskih prava, jer su žene kroz istoriju bile ili lišene određenih… »

Vandalizam i ulična umetnost

Danas 11.10.2017
Tri murala koja je naslikala grupa Grobarski treš romantizam išarali su nepoznati počinioci pre nekoliko dana. Išarani su murali velikana domaćeg glumišta Slobodana Aligrudića, pesnika i novinara Branislava Brane Petrovića, kao i poznatog srpskog… »

Če Vulin

Danas 11.10.2017
* Jadan Če, sigurno se prevrće u grobu. Nelson Mandela ga je smatrao "inspiracijom za svakog čoveka koji voli slobodu". Žan-Pol Sartr opisao kao "čoveka koji je živeo svoje reči, govorio svoja dela". "Mogao bih pisati hiljadu godina na milion… »

Čas iz "pravopisa" dok čekate autobus

Danas 11.10.2017
Pravopisne greške na novim info tablama autobuskih stajališta postale su predmet podsmeha građana na društvenim mrežama. Naime, na spornim tablama često se prepliću ćirilična i latinična slova, a na pojedinim se nalaze i neke neobjašnjive… »

Nasilje nad ženama je muški problem

Danas 11.10.2017
* Slobode koje su žene osvojile tada, nisu zauvek osvojene, već se pokazuje da mi za te slobode moramo stalno da se borimo. Svet je spavao i onda ga je probudila Kejt Milet, koja je imenovala patrijarhat i definisala ga kao vladavinu muškaraca nad svim… »