Ekonomija arhiva vesti 16.01.2018

Politiko: EU građane košta manje od jedne kafe dnevno

N1 Info 16.01.2018
Evropska unija građane košta manje od jedne šolje kafe dnevno, iako postoje velike i iznenađujuće razlike u tome koliko Evropljani iz različitih zemalja plaćaju EU, piše Politiko. Novim "EU kapućino indeksom", koji je objavio Politiko, rangirane… »

Poljski LOT povećava broj letova za Beograd

BK TV 16.01.2018
Novi letovi za Beograd već od 24. marta. Poljska aviokompanija "LOT Polish Airlines" povećaće broj letova iz Varšave ka Beogradu i Zagrebu tokom predstojeće letnje sezone, prenosi portal EX-YU Aviation News. Kako navode, poljski avioprevoznik će… »

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema poremećaja na tržištu otkupa malina

Nova ekonomija 16.01.2018
Komisija za zaštitu konkurencije, nakon analize uslova konkurencije na tržištu otkupa i izvoza malina u Srbiji, nije utvrdila poremećaj na tržištu otkupa tog voća. "Podaci o otkupljenim količinama i realizovanoj vrednosti otkupa, kao i o otkupnim… »

Srbija može da izvozi u Japan poljoprivredne proizvode

Nova ekonomija 16.01.2018
Jedna od osnovnih specifičnosti japanskog tržišta je da je to veoma zahtevno i probirljivo tržište sa jakom kontrolom uvoznih proizvoda i, po potrebi, primenom necarinskih barijera. Šta možemo da izvezemo na takvo tržište, a kakve investicije da… »

Čije pivo će se točiti na Štrandu?

Ekapija 16.01.2018
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com) JKP Gradsko zelenilo Novi Sad pozvalo je sve proizvođače piva sa teritorije Srbije da dostave ponude radi zaključenja ugovora o poslovnoj saradnji. Predmet ugovora bila bi prodaja asortimana proizvođača piva u… »

Istorijski potez: Nemačka priznala kinesku moć

B92 16.01.2018
Nemačka centralna banka odlučila je da uključi kinesku valutu juan u svoje rezerve, izjavio je član Odbora nemačke centralne banke Andreas Dombret. "Danas mogu potvrditi da je nemačka centralna banka Bundesbank takođe odlučila da uključi kineski… »

Subvencijama do biznisa: Podsticaji vredni oko tri miliona evra

BizLife 16.01.2018
Foto: Pixabay Nakon što su sve analize pokazale da su najveći korisnici subvencija stranci, Ministarstvo privrede promenilo je pravila. Kako bi se povećale šanse domaćim firmama da dobiju podsticaje, krajem 2016. godine usvojena je uredba kojom su… »

Optimizam pogurao, EUR žestoko "poleteo"

B92 16.01.2018
Evro je ojačao na trogodišnji maksimum prema dolaru podstaknut rastom ekonomskog optimizma evrozone i očekivanjima da će ECB početi da zateže monetarnu politiku. Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara u odnosu na korpu valuta, pao je za 0,5… »

Priznanja poljoprivrednicima za uzorna porodična gazdinstva

Dnevnik 16.01.2018
Mladim poljoprivrednicima Aleksandru Radojeviću iz Kovina, Robertu Halaiu iz Mužje, Darku Vukmanovu - Simokovu iz Verušića , Dušanu Nedimoviću iz Sremske Mitrovice, Stevici Ivkovu iz Farkarydina i Srećku Đuričiću iz Kupinova juče su na… »

NBS za veću transparentnost: Šta nam banke sve naplaćuju ?

Dnevnik 16.01.2018
Narodna banka Srbije (NBS) pripremila je Nacrt zakona o uporedivosti naknada za platne usluge, čijim bi se usvajanjem poboljšala transparentnost i uporedivost naknada za platne usluge u vezi s platnim računom, saopšteno je danas iz NBS. "Usvajanjem… »