Balkan arhiva vesti 23.11.2018

Podnete dodatne prijave protiv Gruevskog

RTV 23.11.2018
SKOPLJE - Makedonski specijalni tužilac podneo je dodatne krivične prijave protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je u Mađarskoj zatražio politički azil. Dodatne prijave odnose se na nezakonito finansiranje njegove stranke VMRO-DPMNE i… »

Janša uslovno kažnjen zbog vređanja dve novinarke

RTS 23.11.2018
Bivši slovenački premijer i vođa slovenačke opozicije Janez Janša osuđen je u prvostepenom postupku uslovno na tri meseca zatvora zbog vređanja dve novinarke, koje je nazvao "medijskim prostitutkama". Okružni sud u Celju doneo je takvu presudu… »

Vlada u Tirani protiv odluke Prištine o povećanju poreza

Sputnik 23.11.2018
Vlada Albanije izjasnila se protiv odluke privremenih prištinskih vlasti da povećaju porez na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH za 100 odsto, prenela je prištinska „Koha“. Albanski ministar finansija Arben Ahmetaj smatra da takva odluka nije… »

Protest radnika GIKIL-a u Sarajevu

Slobodna Evropa 23.11.2018
Radnici Global ispat koksne industrije Lukavac – GIKIL stigli su ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu kako bi protestom pokušali spriječiti najavljeno zatvaranje postrojenja. Više od 600 radnika stiglo je u 15 autobusa. Traže da im se… »

Na sarajevskom aerodromu uhapšena osoba osumnjičena za terorizam

Novi magazin 23.11.2018
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su na sarajevskom aerodromu jednu osobu zbog sumnje da je kao pripadnik terorističkih organizacija boravila na ratištu na području Sirije i Iraka. Iz SIPE su naveli da je ta osoba uhapšena… »

Drastično uvećane takse podrivaju međunarodni položaj i negativno utiču na građane: Ambasada SAD zabrinuta zbog poteza…

Telegraf 23.11.2018
Snažno apelujemo da se koncentracija usmeri na ključne interese Kosova – evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom - navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini. Ambasada SAD u Prištini izrazila je zabrinutost zbog odluke… »

Postupak protiv Plenkovića zbog zapošljavanja kuma

Al Jazeera 23.11.2018
Igor Pokaz imenovan je hrvatskim ambasadorom u Londonu iako se zna da je riječ o kumu hrvatskog premijera. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića jer javnost i nadležna tijela… »

Esad Džudžo novi predsjednik BNV-a u Srbiji

Al Jazeera 23.11.2018
Novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća činit će vijećnici s tri liste koje su učestvovale na izborima za nacionalna vijeća. U Novom Pazaru kontituisan je novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) održavanjem konstitutivne sjednice i… »

Kako ga nije sramota! Haradinaj blati Beograd, pred Evropom kuka i plače: Srbija je kriva!

Srbija danas 23.11.2018
"Godinama smo patili pod trgovinskim preprekama koje nam je uvela Srbija. Na to smo odgovorili carinama" Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj pokušao je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, da prikaže da je odluka… »

Protest radnika GIKIL-a u Sarajevu

Al Jazeera 23.11.2018
Inspekcija je naredila zatvaranje fabrike za proizvodnju koksa iz Lukavca zbog nesavjesnog poslovanja štetnog za okolinu. Nekoliko stotina radnika GIKIL-a, tvrtke za proizvodnju koksa iz Lukavca, blokiralo je na pola sata promet ispred zgrade Vlade… »