Дојче веле

Паул Целан: Песник без завичаја

Дојче веле пре 9 дана
Пре 100 година родио се књижевник Паул Целан. У временима јачања антисемитизма, дискусија о миграцијама и идентитету, његово дело је изузетно актуелно. Жртвама Холокауста он је направио литерарни споменик. „Црно млеко… »

Билчик: „ЕУ не сме да буде део политичке игре на Балкану већ циљ Балкана“

Дојче веле пре 9 дана
Потребан нам је напредак у овој декади и бар једна земља са Западног Балкана спремна за улазак у ЕУ до 2024. каже за ДВ известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик. ДВ: Ваш први извештај о Србији биће… »

Самит Г20: много приче, неколико добрих наговештаја

Дојче веле пре 9 дана
После ужасне Трампове ере, мултилатерална сарадња опет има шансу. Али она неће бити без мањкавости, како показује самит представника 20 најразвијенијих држава света, сматра Бернд Ригерт. ДВ.ЦОМ Самит Г20: много приче… »

Масовно убијање визона на фармама у Европи

Дојче веле пре 9 дана
Неколико европских земаља пријавило је случајеве заразе корона вирусом на фармама визона и наредило убијање тих животиња које се гаје због драгоценог крзна - нерца. Италијанско Министарство здравља најавило је данас (23.11.)… »

Џамија? Може, али не у нашем дворишту

Дојче веле пре 9 дана
Становници пулског Монте Серпа противе се изградњи Исламског културног центра у њиховом насељу, иако се ради само о пресељењу из старе зграде у центру Пуле на нову локацију. „Немамо ништа против изградње џамије, али не… »

Зелени коначно у политичком центру

Дојче веле пре 9 дана
Зелени су на тродневном виртуелном конгресу дискутовали о новом партијском програму. Показали су да желе да владају. Некадашња "антипартијска партија” никада није имала веће шансе за то, сматра Јенс Турау. ДВ.ЦОМ Од шарене… »

„Корона не познаје Бога“

Дојче веле пре 10 дана
Светске агенције извештавају о сахрани патријарха Иринеја, наводећи да ожалошћени верници и Црква игноришу мере против короне. „Власти су невољне да наметну строга санитарна ограничења моћној Цркви“, пише Ројтерс… »

Вакцина против короне за мање од једног евра?

Дојче веле пре 10 дана
Немачки научник Михаел Пионтек није био најбржи у проналаску вакцине против короне, али верује да ће омогућити цепиво приступачно целом свету. Досадашњи фаворити нуде скупе вакцине чији је транспорт компликован. Немачки… »

„Балкан има синдром Петра Пана – страх од одрастања“

Дојче веле пре 10 дана
Историчарка Дубравка Стојановић за ДВ говори о „државотворним историчарима“ који опевавају нације на Балкану, опстанку идентитетских политика и регионалној трци у томе ко је највећа жртва. ДВ: У писму (објављеном 18… »

„Хеј, мала“ – добацивање женама постаје кривично дело?

Дојче веле пре 10 дана
Свака жена зна непријатан осећај када јој на улици мушкарци добацују или звижде. Али то у Немачкој није кажњиво, осим ако је добацивање по себи увредљиво. Једна студенткиња је покренула петицију за промену закона… »

Дојче веле, најновије вести »