Kultura arhiva vesti 16.01.2017

Objavljena treća monografija o Veličkoviću: Crteži od 1975. do 1985. godine

Blic 16.01.2017
Nakon nešto više od šest meseci od kako su promovisana prva dva izdanja posvećena crtežima akademika Vladimira Veličkovića („Veličković - crteži 1955-1965” i „Veličković - crteži 1965-1975”), Galerija „Rima” je objavila još jednu… »

Mihail Barišnjikov na ovogodišnjem festivalu umetničke igre u Beogradu

Srbija danas 16.01.2017
Beograd je zahvaljujući ovoj manifestaciji postao prestižna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove i ispisuju istoriju plesne scene, mesto gde se otkrivaju nove produkcije, i sa podjednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori… »

Predstavljena knjiga koja ne sadrži slovo "A"

N1 Info 16.01.2017
Novinar i književnik Zoran Radisavljević predstavio je knjigu pod naslovom "Sve je moglo biti drukčije", jedinstvenu po tome što u celom tekstu nema nijednog slova A. Na predstavljanju u Medija centru, rečeno je da je knjiga jedinstveno delo u… »

Od Tita do Vorhola: Spomenička kultura u Jugoslaviji i Srbiji

Blic 16.01.2017
Muzej savremene umetnosti organizuje razgovor „Spomenička skulptura u Jugoslaviji i Srbiji: Od Tita do Vorhola“ u Salonu MSUB u sredu, 18. januara u 18 časova. U razgovoru učestvuju: dr Mariela Cvetić, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu… »

Znate li koliko stepeni ima Marsovski krug?

Danas 16.01.2017
Australijanac DŽejms Tenton, zaposlen kao "matematičar na daljinu" pri Američkom matematičkom društvu, posvetio se premošćavanju jaza koji postoji između školske matematike i kreativne matematike koju izučavaju i kojom se bave profesionalni… »

U Indiji svi voze po sluhu

Danas 16.01.2017
Kao da su stranice rikši napravljene od iluzije; i ako nekoga okrznu, taj to uopšte ne primeti ili primeti usput, kao u snu. Vozači rikši znaju: put je zvuk. Kao da vozače i putnike i pešake čuva sam bog Višnu. Kao da su stranice rikši… »

Srpska baština je bezbedna

Večernje novosti 16.01.2017
Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja: Najvredniji eksponati kulturne riznice su u trezoru Narodne banke. SVA kulturna dobra Narodnog muzeja, čija rekonstrukcija, sanacija i adaptacija teku po planu, nalaze se u privremenim depoima dobro… »

Po istinitim događajima: Film o Srbima povratnicima i Albancima sa Kosova sutra u dob-u

Srbija danas 16.01.2017
Sudbina dva tragična junaka. Beogradska publika će sutra, 17. januara od 20 sati, imati priliku da pogleda film "Sporazum" reditelja Predraga Radonjića u Velikoj sali Doma omladine. Reč je o višeslojnoj filmskoj priči o odnosima Srba povratnika i… »

Ivana Dimić dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Arzamas"

Srbija danas 16.01.2017
U finalu izbora za NIN-ovu nagradu našlo se još troje pisaca - Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna), Vladimir Tabašević sa naslovom "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac sa romanom "Hronika sumnje" (Geopoetika). Ivana… »

Premijera filma "Delinkventi" u Poletu

Danas 16.01.2017
Premijera dokumentarnog filma "Delinkventi" u režiji Tamare von Steiner zakazana je za sutra u 20 sati u Galeriji Polet. Prvi put u istoriji, filmska ekipa ulazi u ozloglašeni zatvor Učardone u Palermu, prikazujući kako danas izgleda mesto koje je… »