Izvor: RTV arhiva vesti 09.05.2018

Stepincu spomenik i u Sisku

RTV 09.05.2018
SISAK - Otkrivanje još jednog, drugog po redu spomenika osporavanom biskupu Katoliče crkve u Hrvatskoj, Alojziju Stepincu, prošao je bez mnogo pompe zato što su sisačke vlasti prethodno zabranile njegovo postavljanje ispred Biskupije, a možda i zato… »

Tri kineske ponude za preuzimanje Gorenja

RTV 09.05.2018
VELENJE - Za preuzimanje najmanje 50 posto udela u slovenačkom preduzeću Gorenje stigle su tri ponude iz Kine. Radi se o kompanijama Ćingdao Haier, Midea i Hisense Elektrik, saznaje portal Seebiz nezvanično. Pristigle ponude će razmatrati vlasnici… »

Indonezija: Pobuna u zatvoru, šest mrtvih

RTV 09.05.2018
DŽAKARTA - Pet policijskih službenika i jedan zatvorenik ubijeni su tokom pobune u policijskom pritvornom centru nedaleko od Džakarte, koji je već bio na meti islamskih ekstremista. Do pobune je došlo u Depoku, na periferiji Džakarte, gde su pre… »

"Besmrtni puk" marširao Beogradom u slavu Dana pobede

RTV 09.05.2018
BEOGRAD, NOVI SAD - Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u Beogradu je danas tradicionalno održan marš "Besmrtni puk", tokom koga su ulicama prestonice prošetali potomci poginulih u Drugom svetskom ratu, noseći slike stradalih, i mnogobrojni… »

Putin: Nećemo dozvoliti ignorisanje sovjetskog podviga (VIDEO)

RTV 09.05.2018
MOSKVA - Rusija pamti tragedije rata, razume lekcije istorije koje nam ne daju da žmurimo, a razumemo i ozbiljnost izazova današnjice, istakao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi. "To je bio Sovjetski… »

Bramerc danas u Beogradu

RTV 09.05.2018
BEOGRAD - Tužilac Mehanizma za međunarodni krivični sud (MICT) u Hagu Serž Bramerc boraviće u Beogradu od 9. do 11. maja gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović, Tužiocem za ratne zločine… »

Da li je delegacija Vojske Srbije položila venac Draži Mihailoviću?

RTV 09.05.2018
BEOGRAD - Na društvenim mrežama pojavila se fotografija nekolicine ljudi u uniformama Vojske Srbije, koji polažu venac na spomenik Draži Mihajloviću na Ravnoj Gori, ali autentičnost fotografije nije potvrđena, niti je Vojska Srbije potvrdila ili… »

Kako funkcioniše "sirotište" za slonove?

RTV 09.05.2018
ŠRI LANKA - Ekipa Tanjuga posetila je prošle nedelje rezervat u Šri Lanki, koji predstavlja svojevrsno sirotište za slonove. Otvoreno je 1984. godine i tu dovode slonove koji, iz najrazličitijih razloga, ostanu bez majki. U početku je u rezervatu… »

Nisan prestaje sa prodajom dizelaša u Evropi

RTV 09.05.2018
TOKIO/LONDON - Japanska automobilska kompanija Nisan će postepeno prestati sa prodajom dizel automobila u Evropi, izjavila je portparolka kompanije. To je, kako ocenjuje agencija Rojters, najnoviji signal slabljenja tražnje za tim vozilima usled… »

Zaev nepopravljivi optimista po pitanju spora sa Grčkom

RTV 09.05.2018
SKOPLJE - Ako spor sa Grčkom o imenu bude rešen, ova godina bi mogla biti istorijska za Makedoniju, region, EU i NATO, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev, koji je, kako kaže, po tom pitanju nepopravljivi optimista. Ako se usredsredimo na… »