BBC News

Protest, opozicija, Srbija: Zahtev da bude oslobođen čovek koji se tukao na bageru u Šapcu

BBC News pre 2 dana
Sa protesta u centru Beograda u nedelju uveče upućen zahtev da se na slobodu pusti čovek koji se tukao na bageru. Poruka patrijarha Porfirija. Dan posle blokade saobraćajnica u Srbiji, sa zahtevom da budu povučena dva zakona za koje ekološke… »

Dinosaurusi: Šest mitova koji i dalje zbunjuju ljude

BBC News pre 2 dana
Decenijama smo imali neke prilično čudne ideje o ovim ranim stanovnicima naše planete, mnoge od njih zahvaljujući dezinformacijama Holivuda. Naše znanje o dinosaurusima prilično se proširilo otkako su prva ova stvorenja opisana u naučnoj… »

Velika Britanija i kultura: Vilijam Blejk - pesnik koji je tvrdio da komunicira sa anđelima i da samo prenosi njihove poruke

BBC News pre 2 dana
Nova knjiga i nedavno objavljena saznanja iz medicine bacaju drugačije svetlo na umetnika i njegove pesničke vizije. Jednog dana 1801. godine, u vreme kada je živeo u ulici Saseks, Vilijam Blejk je pošao u dugu šetnju i zapodenuo raspravu sa… »

Balkan i politika: Kako je srušen Ante Marković, poslednji premijer SFR Jugoslavije

BBC News pre 2 dana
Političar čiji su savetnici bili danas najpoznatiji ekonomski stručnjaci sveta, podneo je ostavku, paradoksalno, zbog - budžeta Jugoslavije. Zgrada Palate Srbije u Beogradu ima čak 65.000 kvadrata, ali je tog decembarskog dana 1991. godine bila skoro… »

Pucnjava na Kosovu: Na autobus kod Dečana pucao maskirani napadač, troje mrtvih - dva učenika i vozač

BBC News pre 3 dana
Kosovska policija je saopštila da je na autobus pucala maskirana osoba, ali navodi i da nema razloga da se sumnja da je reč o terorističkom napadu. Troje ljudi, među kojima dva učenika, ubijeni su, a još jedna osoba je ranjena u pucnjavi na autobus… »

Korona virus: Novi sojevi izazvaju strah - da li su nam potrebne drugačije vakcine

BBC News pre 3 dana
Jedno od glavnih pitanja koje se nameće je - da li će vakcine biti efikasne? Novi drastično mutirani soj korona virusa koji su naučnici otkrili zabrinjava svet. Na sastanku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u petak, 26. novembra, dat mu je naziv… »

Komunizam, glad, SSSR i u Ukrajina: Deset činjenica o tragediji velike gladi koja je ubila milione ljudi

BBC News pre 3 dana
U Ukrajini je masovna glad tokom 1932. i 1933. ubila najmanje 3,9 miliona ljudi. Ukupan broj žrtava u SSSR-u je oko sedam miliona. U Ukrajini se sećaju žrtava velike gladi - poznate kao gladomor ili Holodomor - tokom 1932. i 1933. godine, od čijih… »

Film i Velika Britanija: Ken Rasel - jedinstveni, nestašni britanski filmski stvaralac

BBC News pre 3 dana
Nestašni dečko britanske kinematografije koji se specijalizovao za nečuvene interpretacije života velikih kompozitora. Ken Rasel je bio veći od života i jedan od najkontroverznijih režisera u istoriji britanske kinematografije. Specijalizovao se za… »

Srbija, istorija i novinarstvo: Ko je bila Nada Marinković - novinarka, putnica i žena „bez usko shvaćenog zavičaja"

BBC News pre 3 dana
Nada Marinković bila je jugoslovenska novinarka nemirnog duha koji ju je vodio u daleke zemlje i književnica čiji je rad zauvek ostao u senci. Neki smatraju - nepravedno. Bila jednom jedna jugoslovenska novinarka nemirnog duha koji ju je vodio u daleke… »

Životinje i životna sredina: Klimatske promene uzrok većeg broja raskida među albatrosima - utvrdila studija

BBC News pre 3 dana
Kako su temperature vazduha i vode sve veće, tako raste i broj razilaženja partnera u vrsti koja važi za neke od najodanijih na planeti. Kada se veze okončaju, to može biti zato što je iskra nestala, ili možda jednostavno ne možete da nađete… »
BBC News

BBC News, najnovije vesti »