Ekonomija arhiva vesti 06.05.2016

Drugo rezanje fabričkih cena bez većih rezultata

B92 06.05.2016
Brisel -- Fabrička aktivnost u evrozoni je u aprilu bila nešto bolja nego što se prvobitno mislilo, pokazuju objavljeni podaci jednog istraživanja. Međutim, aktivnost je ostala slaba uprkos drugom najvećem rezanju fabričkih cena od početka 2010… »

Sve o legalizaciji

Večernje novosti 06.05.2016
Ministarstvo građevinarstva odgovara na pitanja čitalaca "Novosti" o Zakonu o ozakonjenju. Pitanja se mogu slati na mejl legalizacija@novosti.rs. Evo šta je najviše zanimalo građane: * IMAM porodičnu kuću od 150 kvadrata za koju je podneta prijava… »

Poljska centralna banka imenovala novog guvernera

B92 06.05.2016
Varšava -- Poljski predsednik Andžej Duda izabrao je profesora ekonomije i bivšeg člana saveta za politiku kamata Adama Glapinskog za novog guvernera centralne banke. Kako izveštava agencija Rojters, to je i bila očekivana odluka, koja će podržati… »

Kineski ambasador posetio "Železaru Smederevo" - U planu povećanje proizvodnje, smanjenje troškova i nove investicije

Ekapija 06.05.2016
Li Mančang u poseti "Železari" Direktor "Železare Smederevo" Peter Kamaraš razgovarao je u petak, 6. maja 2016. godine, sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Srbiji, Li Mančangom, o predstojećim aktivnostima u procesu preuzmanja srpske farbike od… »

Tempo zapošljavanja u SAD-u posustao u travnju

SEEbiz 06.05.2016
WASHINGTON - U američkom je gospodarstvu u travnju otvoreno 166.000 novih radnih mjesta, najmanje u sedam mjeseci, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena, pokazali su u petak podaci američkog ministarstva rada. Riječ je o najslabijem rastu… »

"Sava osiguranje" preuzima portfelj "As osiguranja"

Ekapija 06.05.2016
"Sava osiguranje" a.d.o. Beograd preuzima celokupan portfelj "As osiguranja" a.d.o. Beograd, na osnovu Ugovora o prenosu portfelja neživotnog osiguranja i Rešenja Narodne banke Srbije o saglasnosti na prenos portfelja osiguranja. Kako se navodi u… »

U prošlost odlazi novčanica od 500 evra

Večernje novosti 06.05.2016
Evropska centralna banka prestaje da štampa ljubičaste novčanice evropske valute. Građani ne moraju da žure da menjaju ove apoene jer važe dok postoji i poslednji Najčešće korišćen apoen za pranje novca. JEDNA od najvrednijih novčanica na… »

Ukrajina šalje dobre signale, stiže kontrola

B92 06.05.2016
London -- Rani signali koje šalje nova ukrajinska vlada su izuzetno ohrabrujući, izjavio je zamenik direktora evropskog odeljenja MMF-a, Mahmud Pradan. "Smatramo da su signali koji ukazuju na spremnost nove vlade da se pridržava programa, da ostane na… »

Tata dobio novu ponudu, koliko bi ugasili mesta?

B92 06.05.2016
London -- Nedavno formirana grupacija Ekskalibur Stil dostavila je pismo o namerama za kupovinu imovine indijske železare Tata Stil u Velikoj Britanij. Ova grupacija je najavila da će se sastati sa bankarima kako bi obezbedila finansiranje tog posla… »

Uništeno 95% grožđa, rafovi će biti pusti

B92 06.05.2016
Beč -- Povratak zime proteklih dana je naneo ogromnu štetu vinarima u Austriji, zbog čega će, najverovatnije, uslediti povećanje cene vina. U pokrajini Štajerskoj je 95 odsto roda grožđa uništeno, a i u većim delovima pokrajine Donja Austrija… »