Svet arhiva vesti 06.06.2018

Požar u hotelu u centru Londona,100 vatrogasaca na terenu

RTV 06.06.2018
LONDON - Oko 100 vatrogasaca učestvuje u gašenju požara koji je izbio u hotelu Mandarin Orijental u centru Londona. Na video snimku vidi se dim koji izbija iznad ovog veoma luksuznog hotela sa 12 spratova. Požar je prijavljen oko 16 sati po lokalnom… »

"Ne mogu sve balkanske zemlje u isti koš"

Blic 06.06.2018
Ne mogu se u procesu evrointegracija sve države Zapadnog Balkana ubaciti u isti koš, kaže austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl čija zemlja početkom jula preuzima predsedavanje Evropskoj uniji. Ona je za "Dojče vele" izjavila da je… »

Nemačka pokrenula istragu protiv još jednog bivšeg pripadnika nacističkih odreda

Novi magazin 06.06.2018
Nemačko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv još jednog osumnjičenog bivšeg pripadnika nacističkih paravojnih formacija zbog učesća u masakru tokom Drugog svetskog rata, saznaje Asošiejted pres. To je treći slučaj otvoren u poslednjih… »

Britanija, Francuska i Nemačka traže izuzeće od sankcija u Iranu: SAD da se uzdrže od mera štetnih za evropske odbrambene…

Kurir 06.06.2018
Francuska, Nemačka i Velika Britanija zatražili su od SAD-a izuzeće od američkih sankcija za njihove kompanije prisutne u Iranu, u pismu koje su potpisali ministri finansija i spoljnih poslova te tri zemlje, objavljeno danas. "Kao saveznici očekujemo… »

Bela kuća: Tramp i Kim sastaće se u hotelu na ostrvu Sentosa

Blic 05.06.2018
Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un sastaće se 12. juna u hotelu Kapela na ostrvu Sentosa u Singapuru, saopštila je danas portparolka Bela kuće Sara Sanders. "Zahvaljujemo našim sjajnim domaćinima u Singapuru na… »

Potpisan sporazum o vraćanju Rohindži u Mjanmar

Radio 021 06.06.2018
Mjanmar i agencije UN potpisale su sporazum koji bi mogao do dovede do povratka oko 700.000 Rohindža, pripadnika muslimanske manjine, koji su pobegli od progona bezbednosnih snaga Mjanmara u susedni Bangladeš. Dve strane potpisale su danas memorandum o… »

Zeman ponovo imenovao Babiša za premijera Češke

Blic 06.06.2018
Češki predsednik Miloš Zeman imenovao je danas ponovo Andreja Babiša za premijera čime mu je pružio novu šansu da formira vladu i okonča višemesečni politički zastoj, prenosi Rojters. Babiš, čija partija ANTO je pobedila na izborima u… »

Prve vozačke dozvole za žene u Saudijskoj Arabiji

BBC News 06.06.2018
Jedina zemlja u kojoj ženama nije dozvoljeno da voze, ukida zabranu 24. juna. Prvi put nakon nekoliko decenija, a samo nekoliko nedelja pre prestanka važenja zabrane vožnje za žene, Saudijska Arabija izdala je vozačke dozvole nekolicini žena. Deset… »

Evropski sud pravde: istopolni supružnici imaju pravo boravka u Evropskoj uniji

BBC News 06.06.2018
Evropski sud pravde odlučio da istopolni parovi imaju ista prava boravka kao i heteroseksualni supružnici. Evropski sud pravde odlučio je u korist rumunskog građanina, koji je želeo da njegov suprug, inače građanin SAD, živi s njim u Rumuniji. Ova… »

Grci na ulicama protiv predloga imena Makedonije

N1 Info 06.06.2018
Hiljade Grka je danas izašlo na ulice u većim gradovima na severu zemlje da bi protestovali protiv vladinih nacrta rešenja spora s Makedonijom oko njenog imena. Oko 2.000 ljudi se okupilo u Peli, istorijskom centru antičke Makedonije i rodnom mestu… »