Ekonomija arhiva vesti 11.01.2016

Gasprom, uprkos sankcijama, povećao izvoz u Evropu

N1 Info 11.01.2016
Ruski gasni gigant Gasprom je prošle godine povećao obim isporuka gasa Evropi za osam odsto, uprkos tenzijama koje postoje sa Zapadom zbog ukrajinske krize. Prema izjavi generalnog direktora Gasproma Alekseja Milera, njegova kompanija je izvezla 159,4… »

Najveći staklenik na svetu na vrhu fabrike

B92 11.01.2016
Čikago -- Najveći svetski urbani vrt na krovu zgrade je Zelena oaza u jednom od američkih najhladnijih gradova, Čikagu. Vrt je veći od prosečne američke četvrti i ima 22 hiljade metara kvadratnih, a najveći je svojom površinom staklenik na… »

Novi pad vrednosti ruske rublje, Kremlj optimističan

N1 Info 11.01.2016
U Rusiji novi pad vrednosti rublje, ali i pad indeksa za četiri posto na moskovskoj berzi. Iako brojke ne deluju ohrabrujuće, ruski predsednik Vladimir Putin uveren je da će se privreda Rusije postupno oporaviti. Dolarski denominovan indeks Moskovske… »

BMW: Nikad bolje, naročito ovi modeli

B92 11.01.2016
Berlin -- Vodeći nemački proizvođač automobila BMW objavio je da je prošle godine prodao rekordan broj vozila u svetu zahvaljujući pre svega novim modelima. BMW je u svom saopštenju naveo i da je njegovo poslovanje blago usporilo u Kini. Kupcima… »

Železnica bez čistačica?!

Večernje novosti 11.01.2016
"Infrastruktura Železnice Srbije" otkazala ugovor firmi koja održava zgrade železničkih stanica. SLUŽBENICE, mašinovođe i kontrolori moraće da zasuču rukave i očiste zgrade železničkih stanica po Srbiji ili bi one uskoro mogle ostati… »

Švajcarski guverner: Franak će biti stabilan ili će slabiti

N1 Info 11.01.2016
Švajcarski franak ove godine će verovatno biti stabilan ili će slabiti, prognozirao je guverner Švajcarske narodne banke (SNB) Tomas Jordan. Pre skoro godinu dana SNB je šokirala finansijska tržišta ukidanjem minimalnog kursa franka prema evru od… »

Za gradonačelnika Niša izveštaj DRI nije negativan

Južne vesti 11.01.2016
Iako su državni revizori utvrdili da je tokom 2014. godine nenamenski potrošeno oko 1,6 milijardi iz budžeta Niša, gradonačelnik Zoran Perišić kaže da “izveštaj nije negativan, jer nosi u sebi pozitivnu ocenu”. Gradonačelnik Niša kaže da… »

Loš početak nedelje za kineske berze

Biznis i finansije 11.01.2016
Ako se po jutru dan poznaje, kinesko tržište kapitala neće imati dobru godinu, bar s obzirom na činjenicu da ju je započelo velikim padom berze, koji je rezultovao njenim zatvaranjem. Naime, pre tri dana je kineski regulator obustavio trgovanje berze… »

U šta investirati u 2016. godini?

Economy 11.01.2016
Nakon burne 2015. godine u kojoj je CHF naglo ojačao, a cena nafte pala dodatnih 25%, sledi nam još jedna neizvesna godina u kojoj su mogući značajni pomaci vrednosti energenata, valuta, deonica i ostalih finansijskih instrumenata. Valute Ekonomska… »

Audi koristi skandal: To je jedinstvena prilika

B92 11.01.2016
Detroit -- Audi želi da što pre popravi dizel motore koji su opremljeni softverom koji omogućava varanje na testovima izduvnih gasova. Predsednik kompanije Audi Rupert Štadler rekao je, na sajmu automobila u Detroitu, da je skandal u koji su uvučeni… »