Svet arhiva vesti 08.12.2018

Kina ambiciozno započela osvajanje tamne strane Meseca

Danas 08.12.2018
Kina je lansirala lunarnu probu kojoj je glavni cilj da sleti na udaljenu stranu Meseca odnosno deo koji se ne vidi sa Zemlje. Najnovija misija trebalo bi da obavi eksperimente i istraživanja na do sada uglavnom neistraženom delu tog zemljinog satelita… »

Timermans nosilac izborne liste socijalista na evropskim izborima u maju

N1 Info 08.12.2018
Holanđanin Frans Timermans izabran je danas za nosioca izborne liste socijalista na izborima za Evropski parlament u maju iduće, 2019. godine, odlučeno je na kongresu Evropskih socijalista u Lisabonu. Timermans (57) je bio jedini kandidat posle… »

Tajna ruske rakete 9M729

B92 08.12.2018
Moskva -- Uz podršku NATO, SAD su povećale pritisak na Rusiju zbog sumnje da ta zemlja krši ugovor o balističkim raketama srednjeg dometa. U centru pažnje javnosti je nova raketa tipa 9M729. Šta se zapravo zna o njoj? Nakon što je predsednik SAD… »

Nema mira u Albaniji: Studentski protest zbog školarina dobio podršku opozicije (video)

Kurir 08.12.2018
Studenti državnog univerziteta u glavnom gradu Albanije nastavili su danas s protestima pošto su odbili ponude da pregovaraju s vladom. Glavni zahtev studenata je da budu prepolovljene školarine, koje na osnovnim studijama sada iznose od 20.000 do… »

"Napolje iz NATO iz EU": Isplivao dokument sa navodnim zahtevima francuskih demonstranata i pojedini su prilično radikalni…

Blic 08.12.2018
Grafikon sa "predlozima za okončanje krize" u Francuskoj uveliko je počeo da se širi društvenim mrežama. Iako je daleko od zvaničnog dokumenta - pokret "Žutih prsluka" nema nacionalnu strukturu, centralnu organizaciju pa čak ni zvanične… »

Razara za pet sekundi: Rusija ima "penicilin" za američku artiljeriju (VIDEO)

Vesti online 08.12.2018
Ruska vojska dobija nove sisteme za artiljerijsko obaveštavanje 1B75 "Penicilin". Reč je o kompleksima koji omogućavaju da se za samo pet sekundi odrede koordinate vatrenog položaja neprijateljske artiljerije u opsegu od 25 kilometara, piše Olivera… »

Amerika gubi trgovinski rat sa Kinom: Zbog samo jednog pokazatelja Tramp je veoma besan! (video)

Kurir 08.12.2018
Trgovinski deficit SAD ponovo se povećao u oktobru i dostigao najviši nivo za deset godina, usled rekordnog uvoza i opadanja izvoza. Deficit u prometu robe i usluga iznosio je 55,5 milijardi dolara, dok je izvoz opao za 0,1 odsto, na 211 milijardu… »

Plastika na morskom dnu - apel ronioca da se čuva životna sredina

N1 Info 08.12.2018
Grupa ronilaca je zaronila u morske dubine u blizini grada Hataja u Turskoj kako bi skrenulai pažnju na zagađenje plastikom koje ozbiljno preti životnoj sredini i morskim bićima u Mediteranskom moru. Kamerman agencije Anadolija zabeležio je detalje… »

Uspon autoriteta propast za medijske slobode

Danas 08.12.2018
Kako u svetu, a kako kod nas: Sloboda informacija u svetu na najnižem nivou u poslednjih deset godina Sloboda medija i informacija u svetu pala je na najnižu tačku u proteklih deset godina, a među „najvećim prestupnicima“ su Poljska, Hrvatska… »

Uhapšeno 320 demonstranata, policija izvela oklopna vozila na ulice! (foto, video)

Alo 08.12.2018
Nekoliko stotina demonstranata iz pokreta "Žutih prsluka" maršira niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastoje da ih odbiju, javljaju francuski mediji. Navodi se da se sve ovo dešava na nekoliko stotina metara od… »