Izvor: RTS arhiva vesti 28.01.2016

Vulin: Migranti iz Švedske neće biti vraćeni u Srbiju

RTS 28.01.2016
Srbija nije članica EU, na nju se ne odnosi Dablinski sporazum, što znači da migranti ne mogu ni pravno, ni na bilo koji drugi način da budu vraćeni na teritoriju Srbije, izjavio je ministar Aleksandar Vulin. Srbija je bez sumnje najhumanija zemlja… »

Ekspres: Švedska se sprema za rat u narednim godinama

RTS 28.01.2016
Posle više od dva veka mira, u Švedskoj su sve glasnija mišljenja da ta skandinavska zemlja treba da se pripremi za rat sa potencijalnim ozbiljnim protivnikom, piše britanski "Ekspres". Glavnokomandujući švedske vojske Anders Branstrom rekao je da… »

Finska planira deportaciju 20.000 izbeglica

RTS 28.01.2016
Finske vlasti procenjuju da će deportovati 20.000 izbeglica od ukupno 32.000 ljudi koji su tokom prošle godine u toj zemlji zatražili azil, saopštilo je finsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. U Finskoj svake godine bude odbijeno oko 60 odsto… »

Pitanja predstavnicima vlasti iz skupštinskog hola

RTS 28.01.2016
Poslanici opozicije postavljali su i ovog poslednjeg četvrtka u mesecu pitanja predstavnicima vlasti u skupštinskom holu, pred maketom Vlade Srbije, protestujući što premijer Aleksandar Vučić i članovi njegovog kabineta nisu u parlamentu. Prema… »

Masovno suđenje sovjetskim zvaničnicima u Litvaniji

RTS 28.01.2016
U Litvaniji je počelo masovno suđenje sovjetskim zvaničnicima optuženim za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i druga krivična dela zbog njihove uloge u nasilnom gušenju litvanskih težnji za sticanje nezavisnosti 1991. godine. Od ukupno… »

Kirbi: Iz Srbije odlazim tužan, ali optimističan

RTS 28.01.2016
Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi, koji sutra odlazi iz Srbije po isteku mandata, poručio je da će našu zemlju i naš narod nositi u srcu, te da odlazi tužan, ali optimističan u pogledu budućnosti Srbije. Kirbi je novinarima, nakon uručivanja… »

Nije tačno da „Gugl“ ne voli ćirilicu!

RTS 28.01.2016
„Gugl“ i „Fejsbuk“ poštuju naše zvanično pismo, ocenili su učesnici tribine „Ćirbasters“, ali su ukazali da je potrebno da se sadržaj adekvatno opiše, kako bi „Gugl“ znao o kom jeziku i pismu je reč, čega u praksi nema dovoljno… »

Kosovska opozicija ima "plan B" za svrgavanje vlade

RTS 28.01.2016
Tri opozicione stranke na Kosovu, pokret "Samoopredeljenje", Alijansa za budućnost i "Inicijativa", dale su kosovskom premijeru Isi Mustafi rok da do 17. februara podnese ostavku i raspiše vanredne izbore. U suprotnom, opozicija će primeniti "plan B"… »

Opala popularnost Merkelove kod Čeha, Putin u prednosti

RTS 28.01.2016
Strah od izbeglica i toga da u izbegličkoj krizi Evropska unija Češku vodi u propast drastično je smanjio popularnost do sada omiljene nemačke kancelarke Angele Marekel - Česi je sada vole manje od jednog od standardnih negativaca u anketama… »

Vučić: Srbija izbeglicama neće uzimati nadu

RTS 28.01.2016
Srbija izbeglicama neće uzimati nadu, poručuje premijer Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za NIN povodom učešća na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kom su, umesto ekonomije, glavna tema bili migranti, za koje Evropa i dalje nema… »