Balkan arhiva vesti 20.05.2016

Optužnice protiv četvorice pripadnika bivše JNA

B92 20.05.2016
Rijeka -- Riječko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četvorice pripadnika bivše JNA. Oni se terete da su od 1991. do 1994. kao upravitelji ili čuvari u zatvoru u Vojniću psihički i fizički zlostavljali civile i ratne zarobljenike od kojih su… »

Bi-Bi-Si: Crna Gora poslednja članica NATO?

Vesti online 20.05.2016
U trenutku velikih tenzija u Evropi, NATO slavi učlanjenje najnovijeg člana – Crne Gore. Odluku da se Crna Gora primi u NATO treba da potvrde sve članice saveza, ali osnovni predlog je usvojen, piše britanski Bi-Bi-Si. NATO navodi da je Crna Gora… »

U sudaru u Albaniji jedna osoba poginula, 12 povređeno

B92 20.05.2016
Tirana -- Jedna osoba je poginula, a 12 je povređeno u sudaru autobusa i minibusa u zapadnoj Albaniji, saopštila je danas albanska policija. Nesreća se dogodila u mestu Levanu, 120 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tirane, navodi se u saopštenju… »

(Foto) neverovatan kvar u Baru: Gušter ugasio semafor, izazvao saobraćajni haos

Kurir 20.05.2016
Dva gradska semafora u Baru, onaj kod Tri kule i kod Opštine, danas nisu radili, što je prouzrokovalo i velike gužve na ovim raskrsnicama, a u dva navrata i saobraćajne nezgode. Razlog prestanka rada semafora kod Tri kule je prilično bizaran –… »

EU daje 56 miliona evra hitne pomoći Grčkoj za migrante

RTS 20.05.2016
Evropska komisija je Grčkoj dodelila 56 miliona evra na ime hitne pomoći za popravljanje uslova migrantima. ANA prenosi da su sredstva namenjena jačanju kapaciteta grčkih vlasti za registraciju novopridošlih migranata i obradu njihovih zahteva za… »

Beba u Skupštini Crne Gore: Događaj koji nosi više poruka

Slobodna Evropa 20.05.2016
Osim očekivane političke pažnje koju je izazvala posjeta evropskih parlamentaraca Crnoj Gori ovog puta pažnju javnosti okupirao je nesvakidašnji dolazak evropske parlamentarke Aneliz Dods (Anneliese Dodds) sa tromjesečnom bebom u naručju kod… »

Server: Izazovi na evropskom putu Srbije

Glas Amerike 20.05.2016
Američki analitičar Danijel Server upravo se vratio iz posete nekoliko balkanskih zemalja – posete za koju naglašava da je obavljena u privatnom kapacitetu. Server smatra da je evropska orijentacija Srbije nesumnjiva i da zbog tog ispravnog smera… »

Slučaj Savamala - primer slabosti sistema

Glas Amerike 20.05.2016
Koalicija organizacija civilnog društva predstavila je danas izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a kao primer slabosti sistema učesnici su za primer uzeli slučaj "Savamala". Slučaj "Savamala" baca jako loše svetlo na sve ono što je… »

Analitičari: Crna Gora dokazala da je održiva

Glas Amerike 20.05.2016
Američki analitičari, s kojima je razgovarao Glas Amerike, smatraju da je Crna Gora postigla veliki uspjeh deceniju posle referenduma o nezavisnosti. To, prema njihovoj ocjeni, pokazuje poziv zemlji da se pridruži NATO-u, te njen napredak ka članstvu… »

Đukanović: Međaš prema evropskoj budućnosti

Al Jazeera 20.05.2016
Prije deset godina, odlukom 55,5 posto glasova građana Crne Gore, obnovljena je nezavisnost te zemlje. Intoniranjem državne himne večeras je, u 20.15 sati, na Trgu nezavisnosti u Podgorici počela centralna proslava desetogodišnjice obnove… »