Izvor: RTS arhiva vesti 23.09.2016

Komad Berlinskog zida sa Reganovim potpisom 10 puta skuplji od očekivanog

RTS 23.09.2016
Par kaubojskih čizama koje su pripadale nekadašnjem predsedniku SAD Ronaldu Reganu i komad Berlinskog zida prodati su na aukciji u Njujorku za deset puta veću cenu od očekivanih vrednosti. Aukcijska kuća „Kristi“ je saopštila je da su Reganovi… »

Čubrilović: Iz Zakona o praznicima izbacujemo diskriminatorske odredbe

RTS 23.09.2016
Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović obavestio je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Larsa-Gunara Vigemarka da će posle referenduma izmenama i dopunama iz Zakona o praznicima biti izbačene diskriminatorske odredbe koje… »

Objavljeni detalji sporazuma SAD i Rusije o Siriji

RTS 23.09.2016
Američka agencija AP je objavila detalje sporazuma o Siriji između Rusije i SAD, koji predviđa da sirijska avijacija ne vodi borbena dejstva u regionima gde vazdušne napade na položaje pripadnika Islamske države i Nusra fronta izvode ruski i… »

Mur: Referendum u RS potpuno beskoristan

RTS 23.09.2016
Šef Misije OEBS u BiH Džonatan Mur izjavio je da je više puta rekao, a i međunarodna zajednica je rekla da je referendum o Danu Republike potpuno beskoristan i da svi znaju kakav će biti rezultat glasanja 25. septembra. "Važno je da to nije… »

Pjongjang upozorava SAD da ne šalju svoje bombardere

RTS 23.09.2016
Na zasedanju Generalne skupštine UN ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho upozorio je SAD da ne šalju svoje bombardere da nadleću liniju razgraničenja na Korejskom poluostrvu. Kaže da će se, inače, suočiti sa "posledicama ogromnih… »

Japanski premijer zatražio pomoć Kube u slučaju Severne Koreje

RTS 23.09.2016
Premijer Japana Šinzo Abe zatražio je od Kube, bliskog saveznika Severne Koreje, da pomogne u ostvarenju cilja "svet bez nuklearnog oružja", zbog straha od provokacija Pjongjanga ispaljivanjem balističkih raketa. Šinzo Abe je u govoru tokom drugog… »

Blinken: Za SAD važan odnos sa Srbijom

RTS 23.09.2016
Važno je da Srbija nastavi svoj evropski put, jer će to ubrzati napredak celog regiona, rekao je u razgovoru sa premijerom Srbije zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken. Za Sjedinjene Američke Države veoma je važan odnos sa Srbijom… »

Nikolić i Burkhard o migrantima i izazovima u regionu

RTS 23.09.2016
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa odlazećim šefom Misije OEBS-a u Srbiji, ambasadorom Peterom Burkhardom, o problemu migranata, kao i o trenutnim izazovima stabilnosti regiona. Tomislav Nikolić zahvalio je ambasadoru… »

UN kritikuju Makedoniju zbog odnosa prema migrantima

RTS 23.09.2016
Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein kritikovao je Makedoniju zbog odnosa prema migrantima i pozvao Skoplje da okonča "sistemsku politiku proterivanja i privođenja". Zeid Raad al Husein je izrazio naročito zabrinutost za 180 migranata… »

Bardoš: Glavni izazov balkanska mreža Islamske države

RTS 23.09.2016
Američki stručnjak za politiku Balkana i pitanja bezbednosti Gordon Bardoš smatra da će glavni izazov za obaveštajne i bezbednosne službe koje se bave pretnjama Islamske države biti njena balkanska mreža. Gordon Bardoš je ukazao da veliki broj… »