Svet arhiva vesti 05.10.2017

Požar u rafineriji nafte u Rusiji, četvoro mrtvih

RTS 05.10.2017
U rafineriji nafte u Kstovu u ruskom regionu Nižnji Novgorod izbio je požar. Poginule četiri osobe, javlja "Tas" pozivajući se na lokalnu administraciju. "Potvrđujem smrt četiri osobe. Najverovatnije je reč o zaposlenima u dobavljačkoj firmi koji… »

Brunejski sultan proslavio 50. godišnjicu dolaska na vlast

RTV 05.10.2017
BANDAR SERI BEGAVAN - Moćni brunejski sultan proslavio je 50. godišnjicu dolaska na vlast u toj naftom bogatoj državici na jugoistoku Azije vozeći se u pozlaćenoj kočiji i tradicionalnom svečanošću u svojoj velikoj palati. Desetine hiljada ljudi… »

Nakon Turske, i Saudijska Arabija kupuje ruski S-400

Al Jazeera 05.10.2017
Raketni sistem S-400 najnoviji je protivavionski sistem dalekog dometa, a Rusija ga je u službu stavila 2007. godine. Saudijska Arabija postigla je dogovor s Rusijom o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, javila je danas saudijska televizija… »

Eksplozija u nekadašnjem manastiru u Škotskoj

RTS 05.10.2017
Dve osobe su povređene u eksploziji koja se desila u zgradi nekadašnjeg manastira u škotskom selu Njumens, na periferiji Glazgova. Bi-Bi-Si prenosi da je policija blokirala područje i savetuje ljudima da se ne približavaju. Sajt lista Skotiš san… »

Uhapšen zaposleni u američkom konzulatu u Istanbulu

B92 05.10.2017
Ankara -- Turska policija je da uhapsila jednog zaposlenog u konzulatu SAD u Istanbulu zbog navodne veze sa bivšim imamom Fetulahom Gulenom. Gulena turske vlasti smatraju glavnim organizatorom prošlogodišnjeg neuspelog vojnog udara Turski državljanin… »

Belgija tužila Rajaner zbog otkazivanja letova

Blic 04.10.2017
Belgija je pokrenula pravnu akciju protiv niskobudžetne aviokompanije Rajaner (Ryanair), ocenjujući kao "neprihvatljivo" ukidanje letova kojim su pogođeni Belgijanci, izjavio je danas belgijski vicepremijer Kris Peters. Tužba zbog "nelojalne… »

Bomba iz kremlja: Kralj Salman želi s-400! Saudijci spremni da plate preko 3 milijarde dolara Rusima!

Pravda 05.10.2017
Ruski predsednik Vladimir Putin i kralj Saudijske Arabije Salman ibn Abdulaziz el Saud razgovarali su o situaciji u Siriji, Iraku, Jemenu kao i o situaciji u Persijskom zalivu i o sporazumu na Bliskom istoku, izjavio je danas ministar spoljnih poslova… »

Bivši britanski premijer osumnjičen za seksualno zlostavljanje dece

Radio 021 05.10.2017
Bivši britanski premijer Edvard Hit da je živ bio bi priveden na ispitivanje zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dečake, saopštila je britanska policija. Hit, premijer od 1970. do 1974, preminuo je pre dvanaest godina, a policija bi ga… »

Novi uragan preti Americi

B92 05.10.2017
Vašington -- Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da bi ovog vikenda zalivsku obalu SAD mogao da pogodi novi uragan.. Ako do toga dođe, kako se navodi, na meti će biti Alabama i prestonica Floride Talalahasi. Nekoliko nedelja nakon… »

Za odbranu od kima: Pentagon tražu još 440 miliona dolara za raketnu odbranu

Blic 05.10.2017
Pentagon je hitno zatražio od američkog Kongresa da iz sadašnjeg budžeta izdvoji dodatnih 440 miliona dolara za raketnu odbranu, kako bi se suprostavio ubrzanim naporima Severne Koreje da izradi nuklearno naoružanu raketu koja može da pogodi SAD… »