Svet arhiva vesti 05.10.2017

Orbanov režim ponovo u ofanzivi protiv Soroša

Radio 021 05.10.2017
Mađarska vlada nastavila je kampanju protiv američkog milijardera i filantropa mađarskog porekla Džordža Soroša i njegove podrške migraciji. Vlada je organizovala "nacionalne konsultacije", vrstu ankete koja se šalje domaćinstvima o takozvanom… »

Nemački obaveštajci traže pravo na hakersko uzvraćanje

Radio 021 05.10.2017
Nemački obaveštajni zvaničnici pozvali su danas poslanike da im daju veća pravna ovlašćenja za "hakersko uzvraćanje" u slučaju sajber napada stranih sila, istakavši da su nacionalna i međunarodna saradnja i razmena informacija sve važnije u… »

Ove godine 318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Večernje novosti 04.10.2017
Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir krije se među 318 kandidata, a njegovo ime biće poznato u petak u Oslu. Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir krije se među 318 kandidata, a njegovo ime biće poznato u petak u Oslu. U vreme kada… »

DW: Hrvatska je svađalica u komšiluku

Dnevnik 05.10.2017
BERLIN: Pod naslovom "Hrvatska je svađalica u komšiluku", Dojče vele prenosi pisanje nemačke štampe koja konstatuje da zvanični Zagreb ima granične sporove sa četiri bivše jugoslovenske republike - Slovenijom, Srbjom, Crnom Gorom i BiH - a… »

Makron ponudio posredovanje Francuske između Iraka i Kurda

Blic 05.10.2017
Francuski predsednik Emanuel Makron ponudio je danas da Francuska posreduje između iračke vlade i iračkih Kurda, koji žele nezavisnost tog regiona nakon prošlomesečnog referenduma. Makron je izneo ponudu o posredovanju nakon sastanka sa iračkim… »

Dugogodišnji direktor i predsednik uprave 'Dženeral elektrika' podneo ostavku

Nova ekonomija 05.10.2017
Dugogodišnji čelnik američkog industrijskog konglomerata Dženeral elektrika (GE), Džefri Imelt, povukao se sa dužnosti direktora i predsednika uprave. On se povukao gotovo tri meseca pre dogovorenog roka. Njegove funkcije će preuzeti izvršni… »

Sto dana Ane Brnabić: Ništa se promenilo nije

SEEbiz 05.10.2017
BEOGRAD - Vlada Ane Brnabić – peta naprednjačka Vlada – navršava sto dana rada. Za to vreme nije bilo spektakla pa su sagovornici DW saglasni da je u pitanju Vlada „kontinuiteta" koja zapravo sprovodi naredbe sa Andrićevog venca. Dostignuća… »

Trump ima 40, Obama 95 miliona pratilaca na Twitteru

Al Jazeera 05.10.2017
Američki predsjednik, sa 40 miliona pratilaca, premašio je papu Franju na mjestu najpraćenijeg svjetskog čelnika na Twitteru. Američki predsjednik Donald Trump postao je najpraćeniji svjetski čelnik na Twitteru, premašivši čak i papu Franju po… »

Niger: Iz zasede ubijeno pet vojnika

B92 05.10.2017
Nepoznati napadači ubili su iz zasede pet vojnika Nigera u blizini granice sa Malijem, saopštili su zvaničnici. Radio Frans Internasional (RFI) je naveo da su u toj zasedi ubijeni i američki vojnici, ali lokalni zvaničnik u regionu Tilaberi u Nigeru… »

Istorijska poseta: Putin ugostio saudijskog kralja Salmana, razgovarali o Bliskom istoku

Blic 05.10.2017
Predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je danas saudijskog kralja Salmana u Moskvi, prvog saudijskog moharha koji je došao u posetu Rusiji. Kralj Saudijske Arabije Salman ibn Abdulaziz el Saud izjavio je na početku razgovora sa ruskim predsednikom da… »