Svet arhiva vesti 05.10.2017

Orbanov režim ponovo u ofanzivi protiv Sorosa

B92 05.10.2017
Mađarska vlada nastavila je kampanju protiv američkog milijardera, filantropa mađarskog porekla Džordža Sorosa i njegove podrške migraciji. Vlada je organizovala nacionalne konsultacije, vrstu ankete koja se šalje mađarskim domaćinstvima o… »

Nemački obaveštajci traže pravo na "hakersko uzvraćanje"

Večernje novosti 05.10.2017
Nemački obaveštajni zvaničnici pozvali su danas poslanike da im daju veća pravna ovlašćenja za "hakersko uzvraćanje" u slučaju sajber napada stranih sila. Nemački obaveštajni zvaničnici pozvali su danas poslanike da im daju veća pravna… »

Ove godine 318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Večernje novosti 04.10.2017
Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir krije se među 318 kandidata, a njegovo ime biće poznato u petak u Oslu. Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir krije se među 318 kandidata, a njegovo ime biće poznato u petak u Oslu. U vreme kada… »

"Hrvatska je svađalica u balkanskom komšiluku"

Blic 05.10.2017
Pod naslovom "Hrvatska je svađalica u komšiluku", Dojče vele prenosi pisanje nemačke štampe koja konstatuje da zvanični Zagreb ima granične sporove sa četiri bivše jugoslovenske republike - Slovenijom, Srbjom, Crnom Gorom i BiH - a rešenja se ne… »

Makron ponudio posredovanje Francuske između Iraka i Kurda

Blic 05.10.2017
Francuski predsednik Emanuel Makron ponudio je danas da Francuska posreduje između iračke vlade i iračkih Kurda, koji žele nezavisnost tog regiona nakon prošlomesečnog referenduma. Makron je izneo ponudu o posredovanju nakon sastanka sa iračkim… »

Dugogodišnji direktor i predsednik uprave 'Dženeral elektrika' podneo ostavku

Nova ekonomija 05.10.2017
Dugogodišnji čelnik američkog industrijskog konglomerata Dženeral elektrika (GE), Džefri Imelt, povukao se sa dužnosti direktora i predsednika uprave. On se povukao gotovo tri meseca pre dogovorenog roka. Njegove funkcije će preuzeti izvršni… »

Sto dana Ane Brnabić: Ništa se promenilo nije

SEEbiz 05.10.2017
BEOGRAD - Vlada Ane Brnabić – peta naprednjačka Vlada – navršava sto dana rada. Za to vreme nije bilo spektakla pa su sagovornici DW saglasni da je u pitanju Vlada „kontinuiteta" koja zapravo sprovodi naredbe sa Andrićevog venca. Dostignuća… »

"Twitplomacy": Tramp najpraćeniji svetski lider na Tviteru

Blic 05.10.2017
Američki predsednik Donald Tramp postao je najpraćeniji svetski lider na Tviteru, premašivši čak i papu Franju po broju sledbenika na popularnoj društvenoj mreži, saopštila je njujorška kompanija za odnose s javnošću i komunikacije… »

Niger: Iz zasede ubijeno pet vojnika

B92 05.10.2017
Nepoznati napadači ubili su iz zasede pet vojnika Nigera u blizini granice sa Malijem, saopštili su zvaničnici. Radio Frans Internasional (RFI) je naveo da su u toj zasedi ubijeni i američki vojnici, ali lokalni zvaničnik u regionu Tilaberi u Nigeru… »

Istorijska poseta: Putin ugostio saudijskog kralja Salmana, razgovarali o Bliskom istoku

Blic 05.10.2017
Predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je danas saudijskog kralja Salmana u Moskvi, prvog saudijskog moharha koji je došao u posetu Rusiji. Kralj Saudijske Arabije Salman ibn Abdulaziz el Saud izjavio je na početku razgovora sa ruskim predsednikom da… »