Balkan arhiva vesti 24.01.2019

BiH i Kosovo: Korak ka ukidanju taksi?

Slobodna Evropa 24.01.2019
Napravljeni su prvi koraci u pregovorima delegacija BiH i Kosova u vezi sa eventualnim ukidanjem taksi od 100 posto koje je uvela Vlada Kosova na proizvode iz BiH. „Obje strane navele su svoje stavove. Pozicije su prije ovog sastanka bile radikalno… »

ECB: Kamata ostaje na nultom nivou

Slobodna Evropa 24.01.2019
Evropska centralna banaka (ECB) odlučila je u četvrtak da zadrži osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou zbog naznaka globalnog ekonomskog usporenja, trgovinskih tenzija između SAD i Kine i političkih turbulencija. Prvi sastanak uprave ECB u… »

BiH i Kosovo bez dogovora o ukidanju carina

Al Jazeera 24.01.2019
Priština odbila prijedlog Sarajeva da se carine suspendiraju na šest mjeseci, traži najprije viznu liberalizaciju. U Sarajevu je bez dogovora završen sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Kosova, koji su razgovarali o ukidanju taksi od 100 posto… »

Misija OEBS-a u BiH: Inicijativa SDA je nepoželjna

RTS 24.01.2019
Kao odgovor na najavu inicijative SDA o imenu Republike Srpske, Misija OEBS-a u BiH naglasila je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta - Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku. Misija je pozvala rukovodstvo SDA… »

Specijalno tužilaštvo Kosova: Radoičić jedan od osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Al Jazeera 24.01.2019
Od Osnovnog suda u Prištini tužilaštvo je tražilo da izda nalog za hapšenje Milana Radoičića, kojeg traže zbog istrage o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP. Specijalno tužilaštvo Kosova zatražilo je od Osnovnog suda u Prištini da izda… »

Građani BiH, Crne Gore i Srbije se najviše žalili Sudu u Strazburu

Al Jazeera 24.01.2019
Najmanje tužbi 2018. godine stiglo je iz Velike Britanije, Danske, Njemačke i Irske. Građani Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine su među onima koji su se u 2018. godini najviše žalili Evropskom suda za ljudska prava u Strazburu. Najmanje tužbi… »

Mediji: Proteste u Srbiji podržala još 144 univerzitetska profesora

Al Jazeera 24.01.2019
Profesori sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu podržavaju sve vidove otpora režimu koji zloupotrebljava oruđa vlasti. Još 144 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu podržala su građanske… »

YouTube priznanje Silver Creator Award dodijeljeno Al Jazeeri Balkans

Al Jazeera 24.01.2019
Al Jazeera Balkans je prva regionalna news televizija koja je dobila ovo priznanje od YouTubea. Na adresu Al Jazeere Balkans, jedne od najgledanijih regionalnih televizija, stiglo je YouTube priznanje "Silver Creator Award", koje se dodjeljuje zvaničnim… »

Salmond pušten uz kauciju

Slobodna Evropa 24.01.2019
Nakon što je optužen za pokušaj silovanja, bivši prvi ministar Škotske, Alex Salmond, pušten je uz kauciju. Salmond je izjavio da je nevin za zločine za koje ga optužuju. "Apsolutno odbacujem ove optužbe i branit ću se na sudu", rekao je… »

Otac pretukao sina (36) zbog ćufti! Obojica će morati da plate po 10.000 dinara

Alo 24.01.2019
Obojica će morati da plate kaznu! Neobičan i nesvakidašnji sukob dogodio se prošle godine u Varaždinu, završio je i na varaždinskom Prekršajnom sudu zbog nasilja u prodici. Otac i sin moraće da plate po 600 kuna kazne. Naime, 36-godišnji sin… »