Balkan arhiva vesti 24.01.2019

Okončana potraga za nestalim avionom i fudbalerom Salom

Slobodna Evropa 24.01.2019
Potraga za nestalim avionom koji je prevozio argentinskog fudbalera Emilijana Salu iz Nanta u Kardif danas je završena, a niko od preživelih, kao ni letelica nisu pronađeni, saopštili su zvaničnici. "Pregledali smo sve dostupne informacije i imajući… »

Makedonija i Albanija prioriteti Rumunije na čelu EU-a

Al Jazeera 24.01.2019
Nastavlja se podrška pregovaračkim procesima sa Srbijom i Crnom Gorom, a zahtijeva se i posebna pažnja za Bosnu i Hercegovinu. Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu rekao je kako je otvaranje pregovora Makedonije s Europskom unijom… »

EU poziva stranke da ne skreću pažnju s problema u BiH

Al Jazeera 24.01.2019
Delegacija Evropske unije / Ured specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini saopćio je da polarizirajući ultimatumi i potezi, uključujući preispitivanja ustavnog okvira zemlje, neće olakšati formiranje vlasti. Delegacija Evropske unije /… »

Zemljotres jačine 5,3 jedinica potresao Rodos

RTS 24.01.2019
Grčko ostrvo Rodos u Egejskom moru potresao je zemljotres jačine 5,3 jedinica. Za sada nema izveštaja o eventualnoj šteti ili povređenima. Atinski Institut za geodinamiku je saopštio da je zemljotres registrovan u 16.30 po lokalnom vremenu ispod… »

Zlu ne trebalo: Sve više građana Srpske osigurava se pre odlaska u inostranstvo

Blic 24.01.2019
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske lane je izdao 52.035 ino-obrazaca za osiguranike koji su boravili u inostranstvu. To je za sedam odsto više nego u 2017. godini, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja RS. – To samo pokazuje da su naši… »

Bivši potpredsjednik SAD Biden pozvao na nacionalno jedinstvo

Slobodna Evropa 24.01.2019
Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, demokrata koji razmatra predsjedničku kandidaturu 2020. godine, pozvao je tokom današnjeg govora pred lokalnim zvaničnicima na nacionalno jedinstvo u trentuku kada zemlju potresaju političke podjele Biden je… »

Veterani Republike Srpske poručili SDA: Biće promene imena, ali u Samostalna Republika Srpska (video)

Večernje novosti 24.01.2019
Veterani Republike Srpske su poručili da očekuju srpsko jedinstvo u odgovoru na incijativu SDA. Nakon incijative SDA o promeni imena Republike Srpske, a koja je još jednom pokazala upućeno neprijateljstvo, reagovali su i Veterani Republike Srpske. Oni… »

Škole kao politički poligoni

Slobodna Evropa 24.01.2019
U osnovnoj školi u blizini Kiseljaka u srednjoj Bosni ovih dana obilježena je 25. godišnjica osnivanja 323. Lahke brigade, koja je u proteklom ratu djelovala pri Armiji Republike BiH. U programu obilježavanja su, uz nekadašnje borce, sudjelovali… »

Grčki parlament: Odgođeno glasanje o Makedoniji

Slobodna Evropa 24.01.2019
Iz parlamenta Grčke su saopštili da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa Makedonijom oko promjene imena ove zemlje odgođeno za petak. Glasanje je bilo zakazano za četvrtak ali kako javlja AP, nije bilo dovoljno vremena za registraciju svih… »

Nestao stariji muškarac: U potragu uključena policija i Gorska služba spasavanja

Blic 24.01.2019
Na području Rujna kod Širokog Brijega juče je nestao stariji muškarac (69), a u toku je policijska potraga, potvrđeno je Feni iz MUP-a Zapadno – hercegovačkog kantona. - Prema podacima kojima raspolažemo, nestala osoba juče se udaljila vozilom… »