Balkan arhiva vesti 24.01.2019

Inzko: Najava osporavanja naziva RS-a neodgovorna i kontraproduktivna

Al Jazeera 24.01.2019
'Suzdržite se od polarizirajućih postupaka i fokusirajte na uspostavu vlasti', poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Najava inicijative za osporavanje naziva bh. entiteta Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne… »

Zajednički stav partija: Dodik: Apelacija SDA je direktan udar na Ustavni položaj Srpske

Blic 24.01.2019
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pročitao je zajedničku izjavu, nakon sastanka predstavnika stranaka iz Republike Srpske održanog u Banjaluci, u kojoj je naznačeno da je apelacija SDA direktan udar na ustavni položaj Srpske. –… »

Zahtev za raspisivanje poternice Interpola za Kneževićem

N1 Info 24.01.2019
Interpol Podgorica je po naredbi Višeg suda poslao zahtev evropskoj centrali Interpola u Lionu za raspisivanje međunarodne poternice za odbeglim biznismenom Duškom Kneževićem, protiv koga je pokrenuta istraga zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne… »

Pretres migranata, pronađeni noževi, šipke, oklagije

B92 24.01.2019
Policija Unsko-sanskog kantona izvršila je pretres kompleksa Bira u Bihaću koji koriste migranti. Migranti u centru imali noževe, oklagije, metalne šipke Pretres je izvršen nakon što je zableženo više tuča u kojima su korišćeni razni predmeti… »

Federaciji BiH preti kolaps: Kako bez budžeta?

Vesti online 24.01.2019
Federacija BiH mogla bi da se nađe u finansijskom kolapsu ukoliko do 31. januara ne dobije budžet za ovu godinu. Naime, ukoliko se do tog datuma ne nađe rešenje, skoro 500.000 penzionera verovatno neće dobiti svoje penzije, a budžetski korisnici… »

Haos zbog snega i u Hrvatskoj i BiH

Vesti online 24.01.2019
U svim zemljama region su zimske temperature uobičajene za ovo doba godine, a sneg koji pada i vetar otežavaju saobraćaj na putevima Hrvatske i BiH. Zimski uslovi širom kopnenog dela Hrvatske, na istoku te zemlje i planinskim predelima, mestimično… »

Makedonija i Grčka: Da li se 27 godina duga svađa oko imena uskoro završava

B92 24.01.2019
Neslaganje oko naziva Makedonija između Atine i Skoplja traje od 1991. godine. Sve oči uprte su u grčki parlament od koga se očekuje da glasanjem o ratifikaciji sporzuma sa Makedonijom odobri promenu naziva severnog suseda. Ukoliko se poslanici u… »

BiH zatražila privremeno ukidanje uvoznih taksi Kosova

Al Jazeera 24.01.2019
Uporedo treba traži rješenje za nesmetano kretanje ljudi i reguliranje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Razgovor o odluci vlasti Kosova o taksama od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine bila je… »

Bivši ministar policije pred sudom: Suočen sa optužbama za koje bi mogao da dobije 8 godina robije

Blic 24.01.2019
Banjalučki tužilac Gordana Radujko najavila je da će saslušanjem deset svedoka i većim brojem materijalnih dokaza dokazati da je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Sprske Radislav Jovičić nesavesnim poslovanjem oštetio MUP RS za više… »

Dodik: Preko noći možemo uspostaviti kontrolu na granicama

RTV 24.01.2019
SARAJEVO - Povodom sastanka koji planira sa svim političkim strankama u RS, a u vezi najavljene apelacije SDA o imenu RS, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je kazao da će konsultacije sa svim politickim predstavnicima Srba obaviti danas i… »