Balkan arhiva vesti 24.01.2019

UNHCR: Širenje straha u Evropi prema migrantima

Slobodna Evropa 24.01.2019
Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) izrazio je danas žaljenje zbog političkog govora u Evropi koji je "potpuno nesrazmeran sa stvarnošću" migrantskog pitanja, čime se "podstiče strah". Broj zahteva za azil u Evropi "zaista je smanjen… »

Istraga UN-a o ubistvu Kašogija

Slobodna Evropa 24.01.2019
Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za torturu, arbitrarna ubistva i egzekucije po kratkom postupku, putuje sljedeću sedmicu u Tursku kako bi vodila "nezavisnu međunarodnu istragu" o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal… »

Grci neće glasati o imenu Makedonije: Sednica parlamenta odložena za sutra, previše poslanika želi da govori

Kurir 24.01.2019
Grčki parlament odgodio je glasanje o promeni imena Makedonije za petak popodne kako bi se mogli saslušati svi poslanici koji žele da govore o toj vrućoj temi koja je polarizovala grčku politiku i javnost. Predsednik parlamenta Nikos Voutsis rekao je… »

„Hir pojedinca i jedne politike“ Čović: Najava za ukidanje imena Republike Srpske predstavlja novu nestabilnost

Blic 24.01.2019
Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je povodom najave SDA da će tražiti izmenu naziva Republike Srpske da to predstavlja „opet nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda“. - Ako je danas u Ustavu BiH, Republika Srpska… »

Čvrst stisak, prodoran pogled: Dugo očekivani susret Milorada Dodika s liderima opozicije

Blic 24.01.2019
Nakon dužeg vremena za isti sto su seli lideri pozicije i opozicije u Srpskoj, a razlog “zbijanja redova” bila je najavljena apelacija SDA kojom se želi osporiti ime Republike Srpske. Zaboravljena su prepucavanja, etiketiranja različitih vrsta –… »

Gutereš: Zabrinjavajuće rasparčavanje sveta

Slobodna Evropa 24.01.2019
Svet je zahvatilo zabrinjavajuće "rasparčavanje" zbog zategnutih odnosa između Rusije, SAD i Kine, ocenio je danas u Davosu generalni sekretar UN Antonio Gutereš na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu. "Odnos između tri glavne svetske sile, Rusije… »

Hapšenja zbog tuča: Pijani prebili starije sugrađane

Večernje novosti 24.01.2019
Policija iz Gradiške uhapsila je Milana Basarića (39) iz ovog grada zbog sumnje da je pijan fizički napao Stevu Č. (66) i ukrao mu novac. Policija iz Gradiške uhapsila je Milana Basarića (39) iz ovog grada zbog sumnje da je pijan fizički napao… »

Policija pretresla migrante, pa se šokirala: Kao da će u boj, pronađeni noževi, šrafcigeri, makaze...

Kurir 24.01.2019
BIHAĆ - Policijski službenici u Bihaći su u četvrtak ujutro pretresli prinudni smeštaj u kom su smešteni migranti. U kompleksu su pronašli i oduzeli nekoliko komada hladnog oružja, makaza, noževa, šrafcugera. Policija je pronašla i metalne… »

Srbe u Slavoniji muči problem zakupa državnog zemljišta

RTS 24.01.2019
Nedaleko od Vukovara, u opštini Trpinja, i pored velikih problema, najveći broj Srba nije napuštao vekovna ognjišta. Danas ih je u Istočnoj Slavoniji oko pet hiljada i uglavnom se bave poljoprivredom. Na kapiji porodične kuće u slavonskom selu… »

Tegeltija: Navodi o političkim vezama Tadićeve su Spekulacije i za mene kažu da sam Dodikov čovek

Blic 24.01.2019
Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je danas u razgovoru za N1 kako su svi navodi o političkim vezama novoizabrane glavne državne tužiteljke Gordane Tadić „klasične Spekulacije“. - I za mene kažu da… »